Dell s vremena na vrijeme osvježi svaku seriju svojih monitora novim poboljšanim modelom. Pred nama je jedan od takvih primjera koji pripada novoj generaciji UltraSharp linije proizvoda – model U2415. Ova je serija posebno cijenjena među korisnicima za što postoji itekako dobar razlog.

Novi poslovni model
Tradicionalno, UltraSharp monitori objedinjuju mnoge bitne karakteristike, od kvalitete prikaza, opremljenosti, ergonomije i izrade. Odabirom nekog od modela iz ove linije malo kad da možemo pogriješiti. Takav je slučaj i s U2415 modelom koji ima dosta toga za ponuditi.

Riječ je o 24-inčnom monitoru koji cilja na poslovne i ozbiljnije kućne korisnike koji zahtijevaju nešto naprednije mogućnosti od uobičajenih primjeraka koji su dostupni na tržištu. Prije svega, temeljen je na panelu AH-IPS, a odlikuje ga tvornički kalibrirana slika koja bi inicijalno trebala pružiti dobru preciznost bez potrebe za dodatnim podešavanjima određenih parametara. Osim toga, U2415 dolazi i s karakterističnom rezolucijom od 1920×1200 piksela i odnosom stranica od 16:10. Ovakav format ekrana još uvijek je cijenjen kod poslovnih korisnika i onih koji se bave dizajnom, projektiranjem i sličnim poslovima.

U dodatni prostor koji dobivamo iz nešto više vertikalne rezolucije u odnosu na Full HD se može smjestiti dio sučelja nekog programa, traka s alatima, itd. Mnogi preferiraju ovakav format koji se i nama više sviđa za svakodnevne poslove koje obavljamo.
Kada smo ga izvadili i postavili na stol odmah nam je bilo jasno da je i U2415 model dobio novi vizualni identitet koji se razlikuje od prijašnjih UltraSharp monitora. Poput nekoliko Dellovih modela koje smo u proteklim mjesecima imali priliku isprobati i ovaj je dobio novo lice. Redizajnirani su postolje, nosač, ali i kućište ekrana.


Dizajn i oprema
monitor dell recenzijaNajupečatljivija je prednja ploha monitora koja je gotovo ravna, a rubovi oko ekrana su osjetno smanjeni, te su sada debeli (ili tanki ako hoćete) 7 milimetara. Donji je rub ipak nešto deblji te je ujedno i mrvicu izvučen prema van. Krajnji rezultat su poprilično kompaktne dimenzije s minimalističkim dizajnom koji izgleda vrlo efektno. Osim vizualnog, ovakav dizajn ima i praktičnu stranu. Tanki rubovi ga čine dobrim izborom kod višemonitorskih okruženja s minimalnim prekidom u slici između ekrana. Baza postolja sada ima četvrtast oblik dok je držač ravan i malo nagnut unatrag.

Kao što je to slučaj i s mnogim drugim UltraSharpovima i ovog odlikuje stabilna i čvrsta konstrukcija, dobra ergonomija i opremljenost. Pored mogućnosti reguliranja nagiba, prilagodbe visine i postavljanja u položaj portreta, zakretanje je također odlično riješeno kroz integralni rotacijski mehanizam u samoj bazi postolja.

Od videopriključaka su dostupna dva MHL HDMI-ja, te standardni i mini DisplayPort ulazi. Tu je i DisplayPort izlaz s takozvanom Daisy-chain podrškom koja omogućava lančano povezivanje s drugim monitorima. Pored toga, dostupan je i USB hub koji već smatramo sastavnom opremom Dellovih monitora iz ove serije. Pet je USB 3.0 priključaka od kojih su četiri smještena u dijelu gdje su videopriključci, dok je peti USB smješten na poleđini monitora.

Tvornički podešena slika
Kao što smo na početku spomenuli U2415 se može pohvaliti dosta dobrom kvalitetom prikaza već pri tvorničkim postavkama. AH-IPS panel i tvornički kalibrirani sRGB predložak s prosječnom razinom Delta E odstupanja manjom od 3 garantira realistične boje, ujednačenu svjetlinu ekrana i prirodne sive nijanse.

DELL MONITOR TEST

No potrebno je značajnije reducirati svjetlinu kako bi se izbjegao zamor očiju i poboljšala dubina crne boje. Osim toga, poželjno je i sniziti vrijednost kontrasta za tri stupnja kako bismo dobili više detalja u jako svijetlim nijansama. Što se samih izbornika i dostupnih opcija tiče možemo konstatirati kako nismo pretjerano impresionirani brojem naprednih opcija za podešavanje slike. Ruku na srce, nije da je potrebno vršiti značajnije korekcije, ali nekako smo navikli da nam u ovoj klasi bude dostupno više opcija.

U konačnici, U2415 se može pohvaliti dosta dobrim rasponom kontrasta, ujednačenom uniformnošću, glatkim prijelazima između nijansi boja. Premda nije zamišljen za igranje (nekog će možda baš takav monitor zanimati za igranje), ovaj se monitor može pohvaliti i dosta dobrim odzivom ekrana (dostupna je opcija Response Time za uključivanje overdrivea). Odlika koja kroz duži period donosi određenu uštedu jest efikasna energetska učinkovitost. Monitor nakon spomenutih korekcija troši samo 20 vata energije, što je za napredniji monitor i 24-inčnu dijagonalu poprilično dobar rezultat.
Obzirom na ono što nudi cijena od 2300 kuna nam s ne čini naročito visokom.

SPECIFIKACIJE
dijagonala 24“, rezolucija 1920×1200, omjer stranica 16:10, panel AH-IPS, veličina piksela 0,27 mm, kontrast 1000:1, svjetlina 300 cd/m2, W-LED pozadinsko osvjetljenje, brzina odziva 6 ms, vidljivi kutovi 178/178 stupnjeva (h/v), 16,7 milijuna, priključci: 2 x HDMI/MHL, DisplayPort, mini DisplayPort, Displayport izlaz, 5 x USB 3.0, dimenzije: 532,2 x 517,9 x 205 mm, masa 4,25 kg (bez postolja), jamstvo 36 mjeseci
USTUPIO
ASBIS
(01) 60 09 900
www.dell.com
CIJENA 2315 kn
za
tvornički kalibrirana slika s kvalitetnim prikazom, dizajn i kvaliteta izrade, odlična ergonomija, hub s 5 USB 3.0 priključka, energetska učinkovitost
protiv
izostanak DVI priključka, siromašne opcije za podešavanje slike
OCJENA 4/5

Piše: D.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here