Druga generacija Ultra HD monitora donosi nam cjenovno nešto pristupačnije uređaje, a Dell P2715Q se odlikuje i vrlo dobrom kvalitetom slike..

Dell je jedan od prvih proizvođača koji je u svoju ponudu uvrstio monitor s 4K rezolucijom.
Sada već imamo na tržištu Ultra HD monitor druge generacija, poput ovog testiranog modela, koji donose cjenovno nešto ipak malo pristupačnije uređaje.

Dell P2715Q: 4K u punom sjaju

Uz dijagonalu ekrana od 27 inča ovaj monitor krase i poslovično dobra kvaliteta izrade, opremljenost i ergonomija, odlike kojima nas je Dell već dugo vremena razmazio.
Ranije smo se susreli s njegovim manjim bratom (P2415Q) s kojim smo stekli dobra iskustva.

No premda se pokazao odličnim u mnogim segmentima, uključujući jako dobru kvalitetu prikaza, pri dijagonali od 24-inča ovako visoka rezolucija ima za posljedicu oštru sliku, ali i vrlo sitne elemente sučelja. Zbog toga je na njemu bilo nemoguće raditi bez povećeg skaliranja sučelja.

Po tom je pitanju model P2715Q u većoj prednosti jer na većoj dijagonali 3840×2160 rezolucija ne iziskuje pretjerano skaliranje sučelja, odnosno povećanje teksta i drugih elemanata, a da nam elementi ne ostanu previše sitni. Međutim, treba naglasiti kako je dijagonala od 27” na samoj granici za UHD definiciju. Za ovu je rezoluciju poželjan i veći monitor, ali manji od toga baš i ne.


Što se tiče samog prikaza, Ultra HD rezolucija pruža odličnu razinu detalja, dok je oštrina vrhunska. Prednost koja ide pod ruku s visokom rezolucijom je i velika radna površina koja pojednostavljuje rad s više aktivnih programa, prozora i slično. U programu za dizajn je moguće razvrstati veći broj alatnih traka koje često koristimo po rubovima dok nam sredina može ostati čista za kreiranje modela.

Dell P2715Q: Kvaliteta i preciznost

Također, velik užitak je i gledanje videosadržaja u 4k. Filmovi izgledaju osobito dobro kada ih gledamo iz neposredne blizine. Slika je dinamična i intenzivna, dok su kontrast i dubina crne više nego dobri. Impresiju visoke rezolucije još više podiže kvalitetan IPS ekran koji dolazi s tvornički kalibriranom slikom kod koje je razina delta E odstupanja manja od 3.

Slika je inicijalno dobro podešena i ne zahtjeva značajnije korekcije. Ono što je potrebno napraviti jest značajnije reducirati svjetlinu i mrvicu povećati kontrast. Time ćemo osjetno poboljšati kontrast, te razinu detalja u tamnim i svijetlim scenama, te eliminirati intenzivniji zamor očiju.

Dell P2715Q TEST recenzija

 

Dell P2715Q će prikazati velik broj nijansi pokrivajući pritom 100% sRGB i gotovo 80% AdobeRGB prostora boja. Zahvaljujući tome prikaz je dosta energičan, boje su precizne, dok sive nijanse izgledaju prirodno, bez naginjanja ka toplim ili hladnim područjima. Kao što smo spomenuli dubina crne je dosta dobra, dok je bijela uravnotežena i čista.

Sreća je što nad slikom nisu potrebni veći zahvati, jer se broj opcija za podešavanje određenih parametara svodi samo na one osnovne. Svjetlina, kontrast i ručne postavke RGB kanala sve je što ćete naći u njegovom izborniku. Možda je upravo zbog toga UltraSharp serija naprednija i skuplja. Jedino što još zvuči zanimljivo jest regulacija brzine odziva piksela (Response Time), a ponuđene su dvije opcije – Normal i Fast.

Dell P2715Q TEST

 

Dell P2715Q: Dobra ergonomija i opremljenost

Možemo reći kako opcija Fast nudi prilično dobar prikaz. Premda m to nije primarna namjena, ali igranje na ovom monitoru nije loše. Međutim, želite li pokrenuti igre u punom sjaju računajte na potrebu vrlo jake grafičke kartice koja će moći izaći na kraj s Ultra HD rezolucijom.

Serija P Dellovih monitora nudi dosta visoku razinu komfora. P2415Q nudi dosta dobar boj različitih priključaka, dok je konstrukcija postolja takva da se pored korekcije svih smjerova monitor može postaviti i u položaju portreta. Od video ulaza su dostupna dva DisplayPort priključka (standardni i mini), HDMI, te DisplayPort izlaz s funkcijom lančanog povezivanja s drugim monitorom.

Dell P2715Q TEST cijena

 

Tu je i dobro poznati hub s 4 USB 3.0 priključka koje možemo iskoristiti za povezivanje određene periferije. Nažalost, svi su USB priključci smješteni na stražnjoj stani što ih čini manje upotrebljivim za učestalo priključivanje prijenosnih uređaja za pohranu podataka.

Sve u svemu, odabirom ovog monitora sigurno nećete pogriješiti. Ultra visoka definicija na 27-inčnom ekranu izgleda impresivno, dok će kvaliteta slike zadovoljiti i one izbirljivije. Na njemu ćete bez problema moći raditi ozbiljan posao, a premda mu to nije primarna namjena, i gledati filmove ili igrati igre. No sve to ima i određenu cijenu koja u slučaju ovog modela nije baš zanemariva.

Dell P2715Q: SPECIFIKACIJE
dijagonala 27”, rezolucija 3840×2160, omjer stranica 16:9, panel IPS, kontrast 1000:1, svjetlina 350 cd/m2, brzina odziva 6 ms (GTG), vidljivi kuto 178/178 stupnjeva (h/v), 1,07 milijardi boja, priključci: DisplayPort, mini DisplayPort, DisplayPort izlaz, HDMI, 4 x USB 3.0, dimenzije 499 x 205 x 566 mm, masa 3,34 kg (bez postolja), jamstvo 36 mjeseci

USTUPIO: ASBIS  (01) 60 09 900  www.dell.com

CIJENA 4700 kn

ZA:  4K rezolucija s visokom razinom detalja, tvornički kalibrirana slika, kvaliteta izrade, ergonomija i opremljenost

PROTIV:  mali broj opcija za podešavanje slike, cijena

OCJENA 4/5

Piše: D.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here