Širina ruba monitora može izgledati kao beznačajan detalj, ali tanki obrubi 27-inčnog AOC-a Q2781PQ čine da zaslon izgleda puno veći od njegove stvarne veličine.

Ovaj monitor iz srednjeg cjenovnog razreda nudi moderan dizajn uz  debljinu od samo 15mm, a vijugavi metalni stalak mu pridonosi pomalo futurističkom izgledu.

Štoviše, ovaj dizajn je zapravo i praktičan; podnožje postolja u obliku slova U ostavlja prostor za telefon ili papire, a preko stalka možete gurnuti tipkovnicu kako biste stvorili dodatni prostor na vašem stolu, što je korisno za skučene prostore.

monitor AOC Q2781PQ

 

Monitor ima dovoljan broj priključaka: dva HDMI ulaza plus DisplayPort i VGA, sa izlazom za slušalice. Nema USB ulaza ili zvučnike, ali to mnogi ljudi niti ne traže. Tko još nema vanjske zvučnike na svom stolnom računalu?

Što se tiče ergonomije, ovdje bi neki korisnici mogil naći zamjerke. Naime ovaj monitor ima oskudne mogućnosti podešavanja zaslona. Naime zaslon se može samo naginjati za podešavanje idealnog kuta gledanja, dok se nemože podešavati visina, što bi moglo odbiti određene kupce

 

Postavke i kvaliteta slike

Sučelje za podešavanje slike na monitoru iskače iz dna zaslona, ​​a organizirano je po jasnim kategorijama kao što su postavljanje boja i osvjetljenje. Ikone tipki nisu osvjetljene, što ih čini slabo vidljivima, ali to je naša jedina zamjerka, iako nam se čini da je u svakom slučaju najbolje ostaviti tvorničke postavke.

Čvrste boje monitora su zasićene i snažne, i nema ni traga zrnatim teksturama koje su tako česte na drugim monitorima. To znači da su velike površine bijele boje, kao što je pozadina Word dokumenta, posebno ugodne za gledanje.

Rezolucija od 2560 x 1440 ostavlja dovoljno prostora za multitasking, a iako tekst nije baš oštar kao na 4K ekranu, još uvijek je savršeno jednostavan za čitanje.

Monitor je u stanju prikazivati ​​97% boje iz RGB standarda boja na zadanim postavkama, što znači da fotografije i video izgledaju sjajno. Međutim, dolazi do nekih pozadinskih curenja na gornjem lijevom dijelu ploče.

Kad smo zaslon ispunili crnom ispitnom slikom, ona se manifestirala kao bjelkasto-sivi polukrug. Q2781PQ nije idealan za igre, zato što nema jako brzo vrijeme odaziva piksela.

Doživjeli smo primjetna zamućenja prilikom brzih pokreta, kod Ghosting testa na testufo.com. To možete malo smanjiti korištenjem monitorovih postavki za premoštenje piksela, ali ako vas zanimaju igre, bolje vam je kupiti monitor koji je dizajniran za tu svrhu i ima brže vrijeme odziva.

 

monitor AOC Q2781PQ recenzija

 

Zaključak

AOC Q2781PQ je kvalitetan monitor srednjeg cjenovnog ranga s impresivnom kvalitetom slike i lijepim dizajnom, a uz to i nije previše skup, kod nas se prodaje se za oko 2800kn. Od zamjerki bi istaknuli da možete očekivati osipanje pozadinskog osvjetljenja i relativno sporo vrijeme odaziva piksela od 4 ms.

Ovu druga stavka, posebno je interesantna gamerima, jer brzi odaziv je “must have” tijekom igranja za najzahtjevnije igrice, ali ako tražite 2560 x 1.440 monitor za rad, a ne za igranje, tada bi ovaj monitor mogao biti dobar izbor za vas.

Cijena: oko 2800kn

SPECIFIKACIJA:

AOC LED 27″ Q2781PQ, VGA, 2xHDMI, DP, 2560×1440; Zaslon 27 inča (68.5 cm) LCD monitor, AH-IPS panel,  Omjer širine i visine 16:9 Razmak točaka 0.2331 Horizontalna frekvencija 30-83khz Vertikalna frekvencija 50-76hz Maksimalna razlučivost 2560×1440 @ 60Hz Potrošnja On: 45W Standby: 0.5W Off: 0.5W Napajanje 100 – 240V 50/60Hz Konektori D-Sub 2x HDMI 1x DisplayPort Kontrast 50M:1 dinamički 1000:1 Kut gledanja 178 (V)/178, Standardi: Energystar 6, TCO 6, CE, EAC, Svjetlina: 350 cd/m2, Vrijeme odaziva: 4 ms, Dimenzije i masa: 615 (Š) x 452 (V) x 197 (D) mm, Težina: 5.23 kg (s postoljem)

Prednosti

  • Uski rubovi zaslona
  • Izvrsna kvaliteta slike
  • Razumna cijena

Mane

  • Nedostatak podešavanje visine
  • Odaziv 4 ms

Ocjena 4/5

Piše: A.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here