Možda mislite da je OLED praktički završena igra kad govorimo o kvaliteti zaslona i najvjerojatnije ste u pravu. No dok OLED-ovi zasloni često nude najbolje značajke, oni također imaju i značajno veću cijenu od LCD zaslona. Dok LCD-ovi možda i nisu svi toliko loši, pogotovo s nekim najnovijim inovacijama na tržištu.

Tako je LG napravio novu vrstu zaslona nazvavši ga LG QNED, koji za razliku od suparničkog Samsungovog QLED-a, ima najveći broj pozadinskog LED osvjetljenja. Mini LED tehnologija čini ga jednim od najtanjih televizora na svijetu s direktnim LED pozadinskim osvjetljenjem, omogućavajući savršenu kvalieteu slike bez kompromisa u dizajnu.

Pojmove poput QNED, QLED, pa čak i Mini LED bi mogli jednostavno zamijeniti OLED-om, ali u stvari, oni su u stvarnosti još uvijek LCD zasloni. Razlika od običnih LCD-a je u tome što oni koriste LED diode, posebno Mini LED diode, kako bi osigurali potrebno pozadinsko osvjetljenje LCD zaslona.

To omogućuje bolje kontrole kontrasta i svjetline, pogotovo kada imate na raspolaganju više zona zatamnjenja. U slučaju novih LG QNED Mini LED televizora, to iznosi 30.000 Mini LED dioda i 2.500 zona zatamnjenja, barem za vrhunski 86-inčni 8K vodeći model.

MINI led tv
Smanjivanje LED dioda omogućuje proizvođačima TV-a da ih koriste mnogo učinkovitije za veći kontrast i bolje crne boje.

Na papiru LG obećava izuzetno visok omjer kontrasta od 1.000.000: 1. Također predfstavlja i nove televizore, posebno s novom tehnologijom Quantum NanoCell, kombinacijom Quantum točaka i svojim NanoCell LCD tehnologijama. Unatoč svim pohvalama, LG ne propušta priliku da jasno stavi do znanja da OLED-ovi još uvijek predstavljaju vrhunac njihove ponude. Također su i dalje najskuplji, a ovaj novi QNED Mini LED televizor dizajniran je da obećava najbolju LCD tehnologiju po pristupačnijim (čitaj: jeftinijim) cijenama.

Važno je napomenuti da su OLED zasloni i dalje bolji jer svaki piksel radi zasebno, a to je kao da imate preko osam milijuna dioda na 4K zaslonima ili dva milijuna na FullHD. No mini LED može zadovoljiti ekstremne zahtjeve za lokalno zatamnjivanje kada se prikazuje HDR sadržaj. A sami paneli su tanji i daleko jeftiniji.

LG QNED Mini LED televizor bit će prikazan na nadolazećem prvom virtualnom CES 2021 sajmu, koji će se održati 11. siječnja. Osim 86-inčnog modela, tvrtka nije specificirala koje još veličine možemo očekivati u ovim tehnologijama, kao ni konkretnu cijenu uređaja. 

Piše: Z.K.

1 komentar

  1. Svaka čast, vrlo kvalitetno napisano! A naputak o OLED dominaciji u kvaliteti slike stoji. Crna je crna boja na OLED, a na LCD QLED i sl. LEDovima teoretski ne može biti crna, a kamo li u praksi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here