Kupujete novi TV? Naučite kako izabrati između OLED i QLED, te što QHD zapravo znači.

Zbunjeni ste između termina QLED, UHD i OLED? Svakako niste jedini. Ukratko, to su vrste zaslona koji su trenutno dostupni na tržištu. Nastavite čitati kako biste saznali način rada svakoga, njihove prednosti i mane, te koji je ekran najbolji za Vas.

Neo QLED

Što je QLED?

QLED (Quantum-dot Light-Emitting Diode) označava svjetlosnu diodu s kvantnim točkama. QLED zalson je zapravo obični LED zaslon samo što koristi ultra fine čestice nazvane „kvantne točke“ koje „super ispunjavaju“ svjetlinu i boju zaslona. Ukratko, zasloni koji koriste QLED tehnologiju daju bolje boje.

Iako je QLED bio predstavljen od strane Sony-a još daleke 2013. godine, Samsung sada prodaje QLED televizore i uspostavio je suradnju s drugim QLED proizvođačima kao što su Sony, Vizio, Hisense i TCL.

Kvantne točke su male čestice koje zasjaje kada ih obasja svjetlost. Vrlo su sitne, manje čak i od virusa! Budući da je njihova veličina toliko precizno kontrolirana, dobiveno svjetlo koje oni gase, može se kontrolirati jednako precizno. Vrlo su stabilne, što znači da se njihov učinak s vremenom ne troši, što kod LED zaslona nije slučaj.

Što je OLED?

OLED (Organic Light-Emitting Diode) je proizveden od materijala koji sjaji slično grijaćem elementu u tosteru kada ga pogodi električna energija. OLED-ovi su izrađeni od organskih spojeva, točnije od organskih svjetlećih dioda. Sadrže ogroman raspon organskih spojeva koji djeluju zajedno, zato što svaka LED boja zahtjeva drugačiji sastav organskog spoja. Kada postoji kontakt sa električnom energijom, svaka dioda sija pojedinačno i proizvodi širok spektar boja. Kada nema električnog naboja, potpuno se isključuju.

Ovisno o tome koliko električne struje primi svaki OLED piksel zasebno, proizvesti će različite svjetlosne frekvencije. Ukoliko postoji jaka struja, OLED-ovi će proizvesti više svjetlosti i obrnuto. OLED zaslon će prikazati izuzetno tamnu crnu boju, bez probijanja svjetlosti oko objekata na crnoj pozadini.

Postoje dvije vrste OLED tehnologije: Passive-Matrix (PMOLED) i Active-Matrix (AMOLED). Active-Matrix zahtjeva elektroniku da pojedinačno uključi i isključi svaki piksel. Ova tehnologija je mnogo bolja za prikaz dubokih crnih tonova i zato se koristi na OLED televizorima koji se mogu kupiti danas. OLED panel se najčešće sastoji od četiri primarna sloja: Podloga, koja služi kao strukturni okvir; anoda, koja privlači elektrone; katoda, koja proizvodi elektrone; i organski sloj između.

Taj organski sloj dalje je podjeljen na provodni sloj – koji proizvodi “elektronske rupe” za koje se elektroni koji prolaze kroz sloj mogu zakačiti, emitirajući energiju u tom procesu – i emitirajući sloj u kojem se zapravo stvara svjetlost. Da bi se počelo sa stvaranjem pravih boja, potrebno je samo dodati crveno, zeleno i plavo-tonirane plastične slojeve na podlogu.

Prema LG-u, ukoliko gledate televiziju šest sati dnevno, očekivani životni vijek OLED televizora trebao bi biti oko 22 godine.

Što je to UHD?

UHD nije vrsta tehnologije prikaza. Ono (UHD – Ultra High Definition) označava razlučivost zaslona. To je korak naprijed u odnosu na Full HD, koji je 1080p ili 1920 x 1080. UHD ju učetverostručuje i čini ju 3840 x 2160 rezolucijom, koja se još označava kao 4K.

 

QLED vs. OLED: koji je bolji?

Kada ih uspoređujemo, OLED je na vrhu. On ima dublju crnu boju i kontrast, troši manje energije, ima bolje kutove gledanja i duži vijek trajanja. U usporedbi s njim, QLED ima bolju svjetlinu, veće veličine zaslona i niže cijene.

Tko bi trebao koristiti QLED?

QLED televizoru su odlična opcija za sve koji kupuju novi TV, ali ne žele potrošiti previše novaca na njega. Omjer cijene i kvalitete je odličan, a Samsung ih je doradio i poboljšao unazad nekoliko godina.

Uvijek možete ići i s jeftinijom opcijom, poput Samsung Q60T, ali s njime nećete dobiti potpunu vrijednost koju nudi QLED tehnologija.

LG-OLED-evo-65-G1-Angle
LG-OLED-evo-65-G1-Angle

Tko bi trebao koristiti OLED?

Ukoliko možete i želite potrošiti malo više OLED je pravi izbor za Vas. Nudi bolje kutove gledanja, koristi manje energije i dolazi s dubljom crnom slikom i boljim kontrastom u odnosu na QLED zaslone.

 

Tko bi trebao koristiti UHD?

Ukoliko imate barem 4000 kn ili više za potrošiti na TV, UHD (4K) je izbor za Vas. S budžetom kao što je taj, bilo bi čudno da kupujete bilo šta lošije od UHD-a. No, nemate li dovoljno novaca za 4K UHD, a TV Vam je potreban odmah, možete kupiti jednostavniju verziju s opcijom 1080p, te kasnije nadograditi.

 

Trebate li se brinuti oko OLED Burn-in efekta?

Ne, ne trebate se brinuti oko OLED Burn-in efekta, jer to većini OLED korisnika ne bi trebao predstavljati problem. Burn-in efekt se javlja ako gledate kanale sa statičnom slikom (primjer, 24/7 kanale s vijestima) više sati svakodnevno i ne mijenjate kanal povremeno. Ali, ako redovito mijenjate kanal, OLED burn-in efekt Vas ne bi trebao zabrinjavati.

koji je zaslon bolji, QLED ili OLED

QLED vs. OLED često postavljena pitanja

Može li se OLED Burn-in efekt popraviti?

Da, OLED Burn-in efekt se može popraviti. Ukoliko imate LG ili Sony zaslon, trebala bi postojati značajka Pixel Refresher koju možete pokrenuti primijetite li burn-in. Nakon pokretanja, otprilike sat vremena, zaslon bi se trebao vratiti u normalu po isteku svog postupka.

Može li se OLED popraviti?

Da, može se popraviti. Ali, ako je Vašem televizoru istekla garancija morat ćete platiti popravaka, ali isto važna stvar je da garancija uglavnom ne pokriva burn-in greške na OLED zaslonima. Što znači da ćete morati svakako platiti popravak.

Postoji li Burn-in efekt kod QLED televizora?

U globalu, OLED televizoru su podložniji Burn-in efektu nego li QLED. Dok OLED proizvođači ne pokrivaju uvijek s garancijom Burn-in efekt, većina QLED televizora je pokrivena garancijom od 10 godina na Burn-in efekt.

QLED vs. OLED: koji je bolji za igranje igrica?

QLED televizori uglavnom dolaze s vremenom odziva od 2 do 8 milisekundi, dok su OLED televizori znatno brži s vremenom odziva od 0.1 milisekunde. Ukoliko planirate igrati PC igrice, OLED televizori su definitivno bolji izbor za Vas. Koja je najbolja TV veličina za dnevni boravak? Veličina prostorije i udaljenost od ekrana diktira veličinu televizora kojeg trebate. Ako sjedite:

  • Do 3 metra od TV-a: 40 inča.
  • Između 3 i 4 metra od TV-a: 50 inča ekran.
  • Više od 4 metra od TV-a: 60 inča ekran.

Dakle, koji je zaslon bolji, QLED ili OLED?

Razmatrajući sve prednosti i nedostatke QLED i OLED televizora, dolazimo do zaključka kako je isplativiji OLED televizor.

OLED televizor traje duže od QLED-a. Energetski su učinkovitiji, te proizvode tamniju crnu boju s odličnom razinom kontrasta. S druge strane, QLED televizori nemaju burn-in problem, što ne bi trebao biti problem za većinu OLED-ovih korisnika ukoliko slijedite savjete za sprječavanje ovog problema.

Piše: Luka Panijan

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here