Tražite fantastičan monitor koji će vas očarati performansama? Želite uživati u blagodatima fantastičnog prikaza slike za vrijeme igranja video igara ili rada na računalu? Pitate se koji se kvalitetni monitori trenutno nude na tržištu?

Danas vam donosimo listu iznimno kvalitetnih monitora za računala koje si mogu priuštiti tek oni nešto dubljeg džepa. Naime, s iznimnom kvalitetom prikaza slike na zaslonu dolazi i prilično visoka cijena – što je sasvim normalno. Ipak, istinski gejmeri i profesionalci rado će sebi priuštiti kvalitetan monitor jer su svjesni činjenice da za istim tim monitorom svakoga dana provode i po nekoliko sati.

Zanimljivo je vidjeti da monitor s naše liste dolaze u različitim dimenzijama i u sebi kriju različite tehnologije prikaza slika na zaslonu. Kada kažemo prikaz slika mislimo na sve ono što se prikazuje na monitoru – tako da ne bi bilo zabune. Uz različit prikaz slika i karakteristike, svaki od monitora dolazi i u različitijem dizajnerskom rješenju – pa je lista koju ćete vidjeti ispod prilično zanimljiva.

No, da ne duljimo s uvodom – u nastavku teksta slijedi popis 8 fantastičnih monitora za računala koje možemo svrstati u kategoriju najboljih monitora na tržištu. Dakako, to nužno ne znači da su ovi monitori najbolje što se nudi, ali svakako zaslužuju vašu pažnju, ali i dodatak ‘kvalitetni’. Evo kojih je to 8 monitora:

 

ViewSonic VP3881

ViewSonic VP3881

ViewSonic VP3881 je monitor koji je prvotno namijenjen profesionalcima, odnosno ljudima koji rade u kreativnoj industriji gdje su zahtjevi za kvalitetnom grafikom iznimno veliki – primjerice fotografi, video-montažeri, animatori, arhitekti, itd. Monitor dolazi u veličini 38 inča i zapravo je najveći monitor koji ćemo danas predstaviti. Na tih 38 inča dijagonale dolazi rezolucija od 3840×1600, a valja naglasiti kako se radi o iznimno širokom monitoru koji je praktičan za rad s više prozora odjednom. Osvježavanje slike na zaslonu iznosi 60Hz, a vrijedi nadodati kako monitor ima i 3 USB utora.

Među prednosti ovog monitora svakako ulazi izniman dizajn, gdje gotovo da nema ruba oko monitora, a također vrijedi pohvaliti prikaz boja koji je fantastičan na zaslonu. Monitor je dorađen tako da postiže kvalitetnu svjetlost na svim svojim dijelovima, bez obzira na veličinu. Od nedostatak ćemo spomenuti samo kako je malo teže koristiti OSD kontrole, a ni kvaliteta zvuka nije baš najbolja. Cijena monitora iznosi nešto malo više od 6.000 kuna.

 

kvalitetni monitori za računala

Acer XR382CQK

Acer XR382CQK je jedna od najvećih uzdanica kompanija Acer kada pričamo o monitorima, a uz to što je ovo monitor novog doba vrijedi istaknuti i kako se radi o najvećem Acerovom monitoru do sada. Monitor je namijenjen gejmerima, a veličinom je vrlo brzo prvom monitoru kojeg smo predstavili – njegova veličina iznosi 37.5 inča. Rezolucija je identična onoj koji smo spomenuli kod prethodnog monitora, odnosno iznosi 3840×1600 piksela. Acer XR382CQK ima nešto veću frekvenciju osvježavanja slike, koja iznosi 75Hz, a korisnik na raspolaganju ima čak 5 USB utora.

S obzirom na to da je ovaj monitor namijenjen gejmerima nudi i neke napredne mogućnosti upravo u tom smjeru. Prije svega, moguće je podešavati multi-game mod, ali i mijenjati efekte osvjetljenja. Od prednosti još vrijedi nadodati mogućnost aktiviranja AMD FreeSync funkcije, a tu je i odlična 3-godišnja garancija. Što se pak zamjerki tiče, dio korisnika može će se požaliti na nešto težu dostupnost nekih utora, a tu je i prilično visoka cijena. Ako žalite ovaj monitor na svojem igračem stolu morat ćete izdvojiti nešto manje od 6.000 kuna.

 

BenQ EX3501R

BenQ EX3501R

Sljedeći po veličini (idemo prema dolje) dolazi nam na red BenQ EX3501R. Radi se o zaslonu čija je osnovna namjena zabava, odnosno služi za razonodu korisnika. Baš kao i kod prethodno opisanog Acer monitora i kod ovog je zaslon zakrivljen kako bi se korisniku olakšalo praćenje događaja na monitoru. Ovog puta dijagonala zaslona iznosi 35 inča, a može postizati rezoluciju od 3440×1440 piksela. Može se pohvaliti s 3 USB priključka, ali i nešto boljom frekvencijom osvježavanja koja iznosi 100Hz.

Jedna od ključnih prednosti ovog monitora upravo je malo prije spomenuta frekvencija osvježavanja od 100Hz koji korisniku omogućava bolji prikaz slike, no uz nju možemo pohvaliti i odličan prikaz boja. Monitor ima popriličan izbor utora, ali i podršku za HDR sadržaj. Ono što najviše nedostaje ovom monitoru su zvučnici, koji nažalost nisu ugrađeni u ovaj model. Cijena ovog monitora je nešto niža i iznosi 4.900 kuna.

 

Dell UltraSharp 34 Curved Monitor U3417W

Dell UltraSharp 34 Curved Monitor U3417W

Dell UltraSharp 34 je monitor za gotovo sve namjene, a njegovom bi opisu mogli pridodati kako je posebice namijenjen onima koji vole raditi više zadataka od jednom na računalu. Ovaj zaslon po dijagonali ima 34 inča, a baš kao i kod ostalih velikih monitora pomalo je zakrivljen od sredine prema rubovima. Frekvencija osvježavanja iznosi mu standardnih 60Hz, a može postizati rezoluciju od 3440×1440 piksela. Na monitoru se nalaze čak 4 USB utora koji olakšavaju rad korisnicima.

Ovaj monitor odlikuje iznimno kvalitetan prikaz boja i širok raspon prikaza. Također, ima sjajne audio performanse, kao i puno mogućnosti se fino podešavanje. Zamjerka korisnika može ići na nešto višu cijenu i malo manje izvrsne performanse za igranje video igara. Cijena ovog monitora iznosi 5.700 kuna, što je uglavnom rezervirano samo za one koji su spremni na ulaganje u kvalitetnu opremu.

 

HP Pavilion 32

HP Pavilion 32 Display

HP Pavilion 32 Display je monitor čija dijagonala iznosi 32 inča, ali je za razliku od ostalih monitora s naše dosadašnje liste prilično jeftin. Namijenjen je onima koji žele imati veliki monitor na svojem stolu, ali koji s druge strane nemaju popriličan budžet da si to priušte. Na svojih 32 inča veličine, ovaj monitor podržava rezoluciju od 2560×1440 piksela, a frekvencija osvježavanja iznosi standardnih 60Hz. Monitor na sebi ima i dva USB utora, čime još dodatno opravdava dodatak ‘monitora za svakodnevnu upotrebu’.

Najveća prednost ovog monitora svakako je cijena jer za prilično mali novčani iznos dobivate monitor velikih dimenzija. No, ni na prikaz boja se ne možemo pohvaliti pa valja i na taj sektor pripisati pohvale HP-u. Od glavnih nedostataka izdvojit ćemo nešto slabije postolje na kojem se monitor nalazi, ali i samo 1-godišnju garanciju. Kada sve zbrojimo i oduzmemo radi se o kvalitetnom monitoru koji onima plićeg džepa donosi dimenzije skupocjenih monitora. Njegova cijena iznosi nešto malo više od 2.000 kuna, što ga čini najjeftinijim monitorom na našoj današnjoj listi.

 

Asus ROG Strix XG32VQ

Asus ROG Strix XG32VQ

Monitor Asus ROG Strix XG32VQ namijenjen je okorjelim gejmerima, a u tom području prilično dobro kotira. Serija ROG uređaja prepoznatljiva je u gejmerskom svijetu, a ništa manje kvalitetan nije ni ovaj monitor. Radi se o monitoru koji ima 31.5 inča i koji može dosegnuti rezoluciju od 2560×1440 piksela. Ima fantastičnu frekvenciju osvježavanja slike od 144Hz, a korisnik na raspolaganju ima i dva USB utora.

Asus ROG Strix XG32VQ zakrivljen je od sredine prema rubovima i radi se zbilja o predivnom monitoru. Podržava FreeSync, a od prednosti svakako vrijedi istaknuti frekvenciju osvježavanja od 144Hz. Pruža sjajne performanse za vrijeme igranja video igara i odličan je izbor za gejmere. Glavni nedostatak koji možemo primijeniti je manjak ugrađenih zvučnika. Ipak, to nimalo ne umanjuje vrijednost ovog sjajnog gejmerskog monitora kojeg možete nabaviti na tržištu za oko 4.300 kuna.

 

Dell 27 USB-C Ultrathin Monitor (S2719DC)

Dell 27 USB-C Ultrathin Monitor (S2719DC)

Nakon što smo obradili nekoliko monitora prilično velikih dimenzija sada prelazimo na jedan nešto standardnije dimenzije. Dell 27 USB-C Ultrathin Monitor (S2719DC) je monitor koji ima 27 inča u dijagonali i namijenjen je prvenstveno zabavi. U tih 27 inča može se dobiti rezolucija od 2560×1440 piksela, dok frekvencija osvježavanja iznosi standardnih 60Hz. Ovaj monitor na sebi ima čak 3 USB utora, a jedna od zanimljivosti je što se putem USB-C porta mogu puniti drugi uređaji.

Prednost ovog uređaja je što može ponuditi QHD (ultra-high-definition) rezoluciju i što ima prilično kvalitetan prikaz boja. Također mogu se dobiti svijetle HDR slike, a podržan je i AMD FreeSync. Od nedostataka ćemo izdvojiti manje kvalitetan stalak koji ne nudi baš puno mogućnosti podešavanja, ali i pomalo čudne gumbe za podešavanje. No, sve to u končanici nadoknađuje pristupačna cijena koja iznosi nešto više od 3.000 kuna.

 

Acer Predator X27

Za kraj naše liste fantastičnih monitora za računala ostavili smo najskuplji monitor čija je cijena zbilja vrtoglava. No, cijena je popraćena i fantastičnim specifikacijama koje ovo računalo ima. Acer Predator X27 je monitor čije veličina iznosi ‘svega’ 27 inča, no namijenjen je gejmerima dubokog džepa. Na tih 27 inča dolazi rezolucija od 3840×2160 piksela, ali i frekvencija osvježavanja od 144Hz. Ovaj monitor na sebi ima 4 USB utora, ali i mnoge druge prednosti zbog kojeg bi ga mnogi poželjeli kupiti.

Jedna od glavnih prednosti ovog monitora je 4K UHD rezolucija. Uz tu sjajnu rezoluciju monitor se sjajnim pokazao i po pitanju prikaza boja, ali i svjetlosti. Dizajne monitora je predivan, a njime je i jednostavno upravljati. No, sve te karakteristike na koncu donose i vrtoglavu cijenu koju si tek rijetki mogu i žele priuštiti. Valja naglasiti i kako je za korištenje svih tih naprednih funkcija monitor potrebno imati i fantastičan hardver, odnosno iznimno kvalitetno računalo. Paprena cijena ovog računala iznosi 12.000 kuna, što je cifra koju će tek rijetki izdvojiti.

 

Zaključak

Tržište monitora zaista nudi sve i svašta i svatko može pronaći idealan monitor za svoje potrebe. Na listi iznad spomenuti su neki od trenutno najboljih monitora na tržištu, a prilično je zanimljivo vidjeti kako cijene iznimno variraju. Također, ono što oduševljava je širina ponude i proizvođača jer na našoj listi našlo se čak 6 konkurenata na tržištu monitora.

Svaki od gore spomenutih monitora ima neke svoje prednosti i nedostatke, no većini korisnika će zasmetati visoka cijena koju ovi monitori nose sa sobom. Ipak, valja na pameti imati kako se radi o monitorima vrhunske kvalitete koji su namijenjeni top kupcima koji puno izdvajaju u svoju opremu. Nadamo se kako ćete i vi jednog dana uložiti svoj novac u jedan od monitora s gornje liste te da ćete uživati u fantastičnom prikazu slike koji ti monitori nude.

Piše: M.Ž.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here