Što biste pomislili kad bi vam netko rekao da radi ili da kod kuće ima 29 inčni monitor? Vjerojatno biste bili zavedeni mišlju kako biste i sami željeli imati takvog ljepotana ili bi vas zaboljela glava od pomisli na njegovu veličinu. No bez obzira što ima dijagonalu baš ove veličine, Dellov monitor U2913WM posve je drugačije koncipiran nego što smo to inače navikli.

Piše: Dalibor Misaljević

Široki, široki ekran

Kao što znamo, tržištem već duže vrijeme dominiraju monitori širokog odnosa stranica, a najviše su zastupljeni oni sa Full HD rezolucijom i odnosom stranica od 16:9. No Dell je jedan od prvih proizvođača koji među računalne monitore uvodi novo iskustvo širokog ekrana, tako da za U2913WM u najmanju ruku možemo reći kako će dodatno proširiti vidike njegova korisnika.

Umjesto već uobičajenih 16:9, ovaj Dellov monitor se razbacuje širokim ekranom odnosa stranica od 21:9, poznatijeg kao super-widescreen, panoramski ekran, filmsko platno (Cinema screen). Kako god ga zvali, njegov ekran je dosta širi od onog na što je većina navikla. No već nakon kraćeg vremena druženja se u potpunosti navikne na njegovu širinu. Obzirom da je riječ o specifičnoj širokoj konstrukciji i kada malo bolje razmislimo, njegovih 29 inča u konačnici se niti ne čini tako velikim kao na početku priče. Istina da je monitor iznimno širok, ali mu je s druge strane visina ostala na razini 23 inčnih 16:9 monitora.

Omjer stranica ovog ekrana je, prije svega, idealan za gledanje filmova koji su rađeni u ovom formatu, bez crnih traka i gubitka vidljive površine, a predstavlja i novo iskustvo u igranja igara (nema više skrivenih neprijatelja koji se iznenada ubacuju sa strane). Jedan od popratnih efekata ovog koncepta jest nestandardna radna rezolucija od 2560 x 1080 piksela koja nam pruža nešto veću radnu površinu ili bolje rečeno ponajprije širu.

Pravi kino doživljaj

U2913WM je zamišljen i kao moguća alternativa klasičnom okruženju gdej koristimo više monitora (multitasking sa istovremenim pogledom na dvije (ili više) aplikacije), no umjesto dva na stolu imamo samo jedan monitor. Ipak, ukupna radna površina je osjetno manja nego kada se koriste dva zasebna monitora. No obzirom da je U2913WM umjeren potrošač (34 vata nakon kalibracije) odabirom samo jednog monitora korisnik može uštedjeti na energiji.

Kako je namjera uvođenja ovakvog formata zapravo bila pomjeriti granicu standardnog radnog okruženja, bilo bi dobro da je vertikalna rezolucija umjesto 1080 podignuta na 1200 piksela kako bi korisnici imali nešto veću visinu na radnoj površini, kao što je to slučaj kod 16:10 ekrana.

Važno je da je kvaliteta slike na visokoj razini, što se u prvom redu može zahvaliti odabiru matrice AH-IPS koji pruža dosta dobre vidljive kutove i vjernu reprodukciju boja. Da stvar bude bolja, monitor dolazi sa tvornički kalibriranom slikom kod koje su prosječna razina Delta E odstupanja ispod vrijednosti 5. Međutim, ovo vrijedi samo kada odaberemo sRGB prostor boja, s time da u tom slučaju mnoge opcije za podešavanje slike postaju nedostupne.

Ukupno gledano, kvaliteta prikaza je jako dobra. Boje su vjerne, dok su prijelazi među nijansama iznad prosjeka. Sive nijanse su mrvicu toplije nego što bi trebale biti, no i dalje su dosta realistične. Uniformnost ekrana je dosta ujednačena, bez primjetnog probijanja pozadinskog osvjetljenja i pojave svjetlih mrlja po ekranu.

Odlično opremljen za sve prigode

U izbornicima je dostupna funkcija za povećavanje ravnoteže uniformnosti (uniformity compensation) koja dodatno poboljšava uniformnost i čini sliku dodatno izbalansiranom. No posljedica ove opcije je manji gubitak raspona kontrasta.

Odziv ekrana je dosta solidan bez izrađenog ghostinga ili pojave anomalija kod objekata u pokretu tako da će i igrači biti zadovoljni. Pregršt opcija za podešavanja daje korisniku mogućnost preciznog podešavanja slike, odnosno mogućnost odabira odnosa stranica, podjele slike (PBP) i paralelnog korištenja dva različita videoulaza. Kvaliteta izrade i ergonomija su poslovično dobri za ovu klasu Dellovih monitora. Monitoru je moguće podesiti sve položaje osim odabrati položaj portreta (pivot).

Pored mnoštva videoulaza tu je jedan DisplayPort izlaz za serijsko povezivanje sa drugim monitorima, a tu je i USB hub sa četiri USB 3.0 priključka (dva na stražnjoj, dva na bočnoj strani). Međutim, bez uobičajenog čitača kartica.

Pored svega i dizajn je jedna od pozitivnih odlika kojom se Dellovi monitori mogu pohvaliti. Prednja ploha je gotovo potpuno ravna (osim donjeg dijela koji je nešto deblji i izvučen prema van), a rubovi oko ekrana dosta tanki. Jedino se cijena čini mrvicu višom nego što smo očekivali. No novi koncept, velik ekran i odlična opremljenost ju dosta opravdavaju.

 

SPECIFIKACIJE

dijagonala 29“, rezolucija 2560×1080, omjer stranica 21:9, panel AH-IPS, kontrast 1000:1, svjetlina 300 cd/m2, brzina odziva 8 ms, vidljivi kutovi 178/178 stupnjeva (h/v), 16,7 milijuna boja, priključci: D-Sub, HDMI, DVI-D, DisplayPort, Mini DisplayPort, DisplayPort izlaz, 4 x USB 3.0, dimenzije: 700 x 359 x 61 mm

USTUPIO

ASBIS-CR d.o.o.
(01) 60 09 900
www.dell.com

CIJENA

4299 kn

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here