Dellov 43-inčni Ultra HD 4K Multi-client monitor je mnogo više od samog monitora. Riječ je o ponajvećem monitoru na tržištu (43 inča = 109 cm) i koji je s nama na tržištu malo više od godine i pol dana. Ujedno spada i u kategoriju najboljih “businessmonitora, te je namijenjen profesionalcima koji trebaju monitor na koji je moguće spojiti više izvora/računala.

I to je ono po čemu ovaj monitor odskače od konkurencije. Ima hrpu ulaznih portova tako da na njega možete spojiti do 4 računala. Ekran će se tada podijeliti na 4 dijela i svaki izvor slike (op.a. svako spojeno računalo) će imati svoju “četvrtinu” u 1080p rezoluciji. Ako imate samo jedan izvor/računalo, onda je maksimalna rezolucija 4K, odnosno 3840 x 2160.

Monitor dolazi s IPS (In-plane switching) panelom na kojem slike izgledaju iznimno dobro i oštro. No, pogledajmo malo detaljnije kako ovaj monitor funkcionira i što vam sve nudi.

 


dell monitor 43 inča

Dizajn i mogućnosti

Ovaj 43-inčni IPS panel ima maksimalnu svjetlinu od 350 cd/m2, 16:9 aspect ratio, 1000:1 nativni contrast ratio, te ne-reflektirajući sloj kako biste lakše gledali u ekran.
Nažalost, ovaj model nije kao Dellov UltraSharp UP2715K monitor koji ima gotovo nepostojeći rub, no i dalje ovaj monitor izgleda sasvim pristojno.

Monitor se nalazi u masivnom kućištu, te dolazi s jednako impresivnim stalkom. Težina cijelog monitora sa stalkom iznosi više od 17 kg! Tu informaciju uzmite u obzir ako ćete kupovati ovaj ekran, plus što zauzima mnogo mjesta. Osim ako ne mijenjate 2-3 monitora s ovim, onda ćete uštedjeti mjesto jer monitor ipak nije toliko velik. Monitor nema mogućnost podešavanja po visini ili pivotiranja, ali ga možete nakriviti prema gore ili dolje za 5/10 stupnjeva.

Dell P4317Q priključci

Sa zadnje strane imate hrpu ulaznih i izlaznih portova, kao što smo maloprije spomenuli. Imate 2 HDMI/MHL ulaza, Mini DisplayPort, DisplayPort, VGA, te 5 USB 3.0 izlaza (1 je upstream, ostali su downstream USB-ovi). Osim nabrojanog, imate još i headphone jack, audio izlaz, RS-232 serijski port, te ugrađene 8 wattne zvučnike s pristojnim basom. Nije baš audiofilski zvuk, ali je sasvim solidan za svakodnevnu upotrebu.

S prednje strane imate 4 funkcijska gumba, te prekidač za paljenje/gašenje monitora. Preko dotičnih gumbi možete podesiti hrpu postavki i sam monitor nudi dostojan set istih, no nažalost nedostaje mu napredniji profil boja što očekujemo od monitora koji košta 6.300 kuna.

Monitor definitivno nije namijenjen dizajnerima i onima koji isključivo rade s dizajnom i bojama. Za sve ostale je monitor i više nego dobar.

Ono što se nama također svidjelo je PiP/PbP (Picture-in-picture/Picture-by-picture). Preko tih postavki možete upravljati izvorima koje ste spojili na monitor, te podijeliti ekran za 2, 3 ili 4 dijela. Ako imate samo jedno računalo spojeno na monitor, onda si sami možete podijeliti ekran na više dijelova, jer ga je gotovo nemoguće koristiti kao “jedan monitor”. Jednostavno je prevelik da biste otvorili, npr. Word, i razvukli ga preko cijelog ekrana.

Funkcijske tipke s prednje strane monitora

Napomenimo još samo da monitor dolazi s nekoliko kablova: 1 HDMI kabel, Jedan Mini DisplayPort-to-DisplayPort kabel, jedan “čisti” DP kabel, te upstream USB kabel. Monitor ima i 3 godine garancije.

 

Dell P4317Q: Performanse

P4317Q donosi odlične boje “out-of-box”. Samo ga spojite u struju i na računalo, upalite ga i to je to. Kao što smo rekli, monitor nudi hrpu postavi pa si sami možete podesiti boje do određene razine jer mu nedostaju napredni profili za upravljanje bojama, no to vas ne bi trebalo odgovoriti od ovog monitora.

Boje su više manje dovoljno dobre za 99 posto korisnika. Slika je kristalno čista, nijanse sive su također vrlo dobre, nema odbljeska pa možete raditi i u izuzetno svijetlim prostorima, kutevi gledanja su prilično široki, kontrast je odličan. Ne možemo se požaliti na ovaj aspekt monitora.

Mi smo spojili monitor na dva desktopa i dva laptopa kako bismo testirali sva četiri digitalna ulaza i kako bismo vidjeli PbP u akciji. Svako računalo je dobilo svoj aspect ratio, ekran je podijeljen na 4 dijela i svi ekrani imaju full HD (1080p) rezoluciju. Probali smo koristiti i monitor na jednom laptopu, točnije s MacBook Pro-om i radi fantastično, ali vam treba windows manager (npr. Spectacle) s kojim možete brzo otvorene prozore zalijepiti u jedan dio ekrana.

Panel ima 8 ms response time, pa na igrama kao što su Crysis, GTA, CS:GO … možete vidjeti tzv. “ghosting”, kao i “input lag”. Ako ste hardcore gamer, onda ćete vjerojatno uzeti curved gaming monitor s mnogo boljim odazivom, nego ovaj “business” model. Ali za casual gaming i ovaj monitor je dobar. Mi smo ga probali na nekoliko Blizzardovih igri (WoW, Overwatch, Diablo …) i radi okej, mada je Overwatch predinamična igra za ovaj monitor.

Sve u svemu. performanse su i više nego dobre i bolje nego kod 90 posto konkurencije. Ali uzmite u obzir da je ovo high-end business monitor gdje je konkurencija malobrojna. Većina monitora se grupirala u nekakvom cjenovnom razredu od 2000-4000 kuna.

 

Dell P4317Q performanse

Zaključak

Ovo definitivno nije monitor kojeg će si “prosječan” korisnik kupiti jer je izuzetno skup. Ali ako imate 2, 3 ili 4 monitora koje želite zamijeniti s jednim, onda je ovo definitivno dobra investicija. Nije ništa skuplji nego da ste kupili četiri 22-inčna monitora.

Uz to, treba uzeti u obzir da ovo nije monitor za dizajnere i gamere jer oni imaju neke specifičnosti koje traže, a ovaj monitor im to ne može pružiti.

Za kraj da odgovorimo na pitanje iz naslova – ne, ovaj monitor nije prevelik za svakodnevni rad. Nama je trebalo određeno vrijeme da se priviknemo na tu veličinu ekrana, no jednom kada se naučite da sve imate na jednom ekranu i da ste s njime iznimno produktivni, ne želite ga zamijeniti za manje modele. Stoga ako imate 6-7 tisuća kuna koje želite potrošiti na kvalitetan monitor, neka vam ovo bude jedan od izbora. Nećete požaliti.

P4317Q specifikacija:

 • Zaslon: LCD Display Technology: TFT Active Matrix, dijagonala 42.51 inča, 3840 x 2160, UHD 4K, IPS Antiglare.
 • Vrijeme odziva: 8ms (gray to gray)
 • Aspect ratio: 16:9;
 • Brightness: 350cd/m2;
 • Kontrast: 1000:1;
 • Colour gamut: 82% CIE1976, 72% CIE1931
 • Zvučnici: 2 x 8W
 • Refresh rate: 60Hz
 • Priključci: DP, Mini DP, 2x HDMI, VGA, 5xUSB3.0, RS232, Headphone out
 • Pixel pitch: 0.2451 x 0.2451 mm;
 • Max kut gledanja: 178°/178°
 • Power consumption: 70W (typical), 0.3W (standby)
 • Dimenzije: 250x658x973.1 mm
 • Masa: 14,11kg
 • Cijena: 6.300,00 kn

 

Za: Odlična i čista slika, 4K rezolucija, mogućnost spajanja 4 izvora, hrpa ulaznih portova, solidni integrirani zvučnici, zamjenjuje više ekrana

Protiv: Cijena, uzima puno mjesta, težak je, nema mogućnost podešavanja po visini

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here