Tek što smo prešli na 4K televizore i monitore (ako ćemo biti iskreni još se nismo ”pravo” ni naviknuli na njih) već su nam došli monitori sa 8K prikazom slike. O čemu se ovdje radi? Isplati li se uopće kupiti 8K TV ili monitor? Evo što smo sve dosad saznali o novim 8K monitorima.

 

Kao prvo – što je to 8K? Kako se 8K razlikuje od 4K i HD kvalitete?

Na prvo pogled i možda ono što vam prvo padne na pamet kada kažete 8K jest dvostruko viša rezolucija od one koju nudi 4K. No, ovo baš i nije tako. Zbog toga što se razolucija na televizorima (pogotovo ovim novijim) ”računa” na drugačiji način, 8K nije isto što i ”dvostruko više od 4K”.

što je 8k rezolucija

Izraz ”8K” se zapravo odnosi na mjerenje horizontalne rezolucije televizora (odnosno u prijevodu- koliko točno pixela ili točkica postoji ako gledamo prikaz slike s lijeve prema desnoj strani). Stvar je kod 8K monitora da oni na sebi (ili u sebi) daju i prikazuju dvostruko više horizontalnih točkica, ali da osim toga imaju i četiri puta više točkica sveukupnog broja točkica koje na sebi imaju 4K monitori.

U odnosu na Full HD rezolucije (ili rezolucije slike od 1080p) 8K ima i do 16 puta više točkica (ako uspoređujemo cijelo područje HD televizora  i 8K). Sve u svemu to je jako puno točkica. Ono što osim brojeva (1K, 2K, 4K, 8K) može zbunjivati korisnike ili potencijalne korisnike su i termini koji se ovdje koriste. Evo o čemu se ovdje radi.

Rezolucija slike od 720p ili HD znači rezolucija od 1280 x 720, odnosno 1280 širine sa 720 visine. Rezolucija od 1080p ili Full HD rezolucija je rezolucija od 1920 x 1080p (slovo ”p” označava pixele ili točkice).

Rezolucija koja se označava sa UHD (ili ”Ultra” HD) je rezolucija od 3840 x 2160p. 8K rezolucija je još viša od svih gore navedenih. Naime, televizor 8K rezolucije ima rezoluciju od 7680 x 4320p.

Jedna stvar koja se da vrlo lako i brzo primijetiti kod svih ovih rezolucija jest to da se nakon rezolucije od 720p svakim novim standardom i horizontalan i vertikalan broj točkica udvostručuje. Ono što dovodi do takvog ogromnog skoka u pogledu sveukupnog broja točkica na ekranu jest udvostručivanje točkica po visini i širini. 8K televizori su jednom riječju- prenatrpani točkicama.

8k tv

Trebamo li kupiti 8K televizor ili ipak ne?

Odgovor na ovo pitanje je ukratko- ne.

Razlog zašto ne (u slučaju da se netko dvoumi između kupovine novog 8K i 4K televizora) ću odmah pojasniti.

Prva stvar su 4K televizori. Još donedavno 4K je bio na glasu kao nešto što si mogu priuštiti samo oni koji imaju izdašniji novčanik ili oni koji iz nekih svojih osobnih hirova žele imati televizor sa 4K rezolucijom (a oni opet imaju dublji novčanik). Sada u ovome trenutku, iako su još uvijek za većinu nedostupni, 4K televizori ipak polako ali sigurno dolaze do sve većeg broja korisnika. Cijene im padaju što korisnike sve više privlači.

Sve u svemu, ako sada želite kupiti novi televizor, bilo da se radi o potrebama igranja igara, gledanja filmova u visokim rezolucijama, (a novac vam nije toliki problem) odaberite si jedan dobar 4K HDR televizor. Ne treba vam 8K. Evo i zbog čega.

8k televizor

8K televizor vam zaista ne treba (i to će vrijediti barem nekoliko godina). Osim ako ne živite u Japanu.

Sjećate li se kada su 4K televizori prvi puta izašli na tržište? Malo tko si ih je mogao priuštiti, što zbog cijene što zbog još jednog razloga – niste imali da tako kažem što raditi na njima.

Danas gotovo da i nema filmova ili općenito sadržaja koji su snimljeni ili izrađeni u 8K kvaliteti. Ako pogledamo Netflix i Amazon vidjet ćemo da su oni i dalje uvelike usredotočeni na to da sav svoj sadržaj izbacuju u 4K kvaliteti prikaza. Još jedna stvar. Što se tiče univerzalnog standarda još uvijek nije pronađen adekvatan univerzalni standard za ono što bi se trebalo prikazivati na 8K televizorima.

Jedini koji se po ovome razlikuju su Japanci.

Japan je osmislio poseban kanal koji je osmišljen prvenstveno za sadržaj u 8K kvaliteti (što je donekle dobro i korisno jer nam daje uvid u to koje će komplicirane potrebe sustava trebati biti osmišljene za implementaciju 8K rezolucije).

dell 8k monitor
Dell UltraSharp 32 8K Monitor: UP3218K
Izvor: Dell: List Price $4,999.99, Dell Price $3,699.99

Kako biste uživali u 8K sadržaju trebat će vam 8K televizor, poseban satelit preko kojeg ćete primati signal i u nekim slučajevima i situacijama posebna pojačala. Sve u svemu i sam televizor je sam po sebi skup, a kad se tu još pribroje dodatne stvari koje ćete morati imati ako svoj sadržaj želite gledati u 8K rezoluciji dovoljno je reći da sve to zajedno- košta. No Japan kao Japan ne bi bio Japan da ne pokuša nešto novo u pogledu tehnologije. Tako Japanci žele i imaju u planu koristiti 8K tehnologiju za prijenos Olimpijskih igara koje se trebaju održati 2020. godine.

Koji su još razlozi zbog čega je implementacija 8K rezolucija (barem zasad) jako teška? Postoje barem dva. To su previsoka cijena i problemi koji se mogu javiti kod odašiljanja (ili ”streaminga”) sadržaja u 8K.

Streaming u 4K je već sam po sebi dosta zahtjevan i vrlo skup. Danas će vam za streaming u 4K trebati brzina od barem 20 Mbps, što je puno.

8k monitor
Dell 8K monitor, 10bit, 100% adobe SRGB

Prva testiranja sa streamingom 8K sadržaja pokazuju potrebu od najmanje 50 Mbps brzine povezivosti, što je još više i što je nešto čemu velika većina ljudi na ovome planetu nema pristup. Nadalje, oko sat vremena streaminga 8K sadržaja ”potrošit” će oko 75 GB podataka.

Druga stvar je da su 8K televizori vrlo skupi. Kao i kod svake novine u pogledu tehnologije koja prvo počne sa visokom cijenom koja se onda s vremenom spušta, tako je i sa 8K televizorima. Slično je bilo i sa 4K. Prvi 4K monitori koštali su oko 20 000 USD (što je oko 126 000 kuna). Trenutno 8K televizor košta 15K ili 15 000 USD (što je oko 94 500 kuna).

Ako se zbroji i oduzme sve ono što 8K monitor daje zasad je najbolje ne kupovati ga. Dobro je znati da je tu i da je izašao na tržište (jer je to pokazatelj da se tehnologija i dalje razvija i da će sukladno s time cijena 4K televizora dodatno padati). Ipak, u skladu s današnjim potrebama i mogućnostima, ako želite uživati u najboljem od najboljeg i za to ne platiti ”previsok” iznos dolara, kuna ili eura, odaberite si neki dobar 4K HDR TV.

Piše: D.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here