Pametni televizori su nekada bili luksuz, dok su danas postali standard. Kada uđete u trgovinu s elektronikom ili pokušate online kupiti televizor, velika je šansa da ćete naći pametne (smart) televizore po pristupačnim cijenama. Iako oni imaju svojih benefita, ne biste trebali olako shvaćati kupovinu istoga. Imaju onih svojih problema. Kojih? Čitajte u nastavku teksta …

Što je uopće pametni televizor?

U globalu, pametni televizori su oni koji imaju ugrađenu mogućnost spajanja na Internet. To znači da ako vaš TV ima ethernet utor ili WiFi modul, možemo ga smatrati “pametnim”. To znači da ako na njemu nešto želite gledati ili streamati, ne morate imati Roku, Apple TV, Chromecast … dovoljno je samo da ga spojite na kućnu mrežu i to je to.

Pošto TV danas možete spojiti na Internet, to vjerojatno znači da za njega možete naći i odgovarajuće aplikacije. Većina platformi na kojima rade pametni televizori imaju aplikacije kao što su Facebook, Netflix, YouTube … U biti vam one pokušavaju olakšati gledanje vaših omiljenih serija i filmova.

Imajući to u vidu, većina korisnika niti neće dalje gledati. Ima dobru rezoluciju, ima Internet konekciju – to je to. Kupuje se pametni TV- No, nije sve idealno …

1. Pametni televizori su sigurnosni rizik

Kada kupujete neki pametni uređaj, uvijek biste u vidu morali imati sigurnost. Sigurno nećete kupiti uređaj koji se spaja na Internet i ima hrpu sigurnosnih propusta. No, nažalost, svaki uređaj koji se može kategorizirati kao dio “Internet of things” svijeta je potencijalna katastrofa.

Ispostavilo se da su pametni televizori najugroženija skupina uređaja na Internetu. Neki ih opisuju kao “noćnu moru”. Čak je i FBI izdao upozorenje u kojima upozorava korisnike na probleme sa sigurnošću i privatnošću.

Praktički svi pametni televizori imaju “automatic content recognition” (ACR) s čime mogu pratiti sadržaj koji gledate na TV-u. Oni te informacije koriste kako bi vam mogli prikazivati relevantne reklame. To je moguće u određenoj mjeri limitirati, no većina korisnika to neće napraviti jer nisu svjesni rizika. Pitanje je – želite li sve što gledate podijeliti s proizvođačem televizora?

Drugi problem je slabo ažuriranje OS-a kojeg koristi pametni televizor. Svaki OS ili platforma je ovisna o onome tko ju je napravio. Ako kompanija odluči prekinuti nadogradnju platforme, bez obzira na to što ona ima sigurnosne probleme, tada vam je televizor sigurnosni problem na vašoj kućnoj mjeri. Uz to, prioritet su pametni telefoni i računala koje ljudi koriste. Televizori baš i nisu.

I za kraj, mnogi pametni televizori imaju integrirane kamere i mikrofone u sebi. Dobar haker može to iskoristiti, te vas gledati preko kamere, prisluškivati što pričate i slično. Da, znamo da je mala šansa za to, no sigurno nije ugodno sjediti ispred pametnog televizora i razmišljati gleda li vas netko s “druge strane”.

2. Drugi uređaji za TV su superiorniji

Vjerojatno najveća prednost, koju proizvođači pametnih televizora ističu, je lakoća streamanja sadržaja sa servisa poput Netflixa, Hulua, Disneyja, YouTubea, Spotifya… Ideja je odlična, ali ti servisi nisu ekskluzivni za pametne televizore. Možete ih iskoristiti i na bolje načine.

Opcije poput Rokua, Amazon Fire TV-a, Apple TV-a ili Chromecasta su mnogo bolje opcije. Kao prvo, nude bolje sučelje, lakše i brže korištenje, te lakšu navigaciju.

Ukratko, Apple TV ili Chromecast vam nude da ih na brzinu spojite s TV-om i s računala castate sadržaj koji želite na svom TV-u. Ako negdje idete na put, možete ih spremiti u ruksak i ponijeti sa sobom. Nisu toliko skupi, a mnogo su fleksibilniji nego sam pametni TV. Mi već godinama koristimo spomenuti dvojac – Apple TV i Chromecast – i prezadovoljni smo njima.

3. Pametni televizori nemaju pametno sučelje

Pametni uređaji bi trebali imati pametno sučelje. Pametni telefoni i računala su odlični jer imate nekoliko načina za unos podataka i korištenje istoga – tipkanje prstom, navigaciju pomoću prsta, korištenje miša … Pametni televizori su užasni po tom pitanju i to može biti izuzetno frustrirajuće.

Drugim riječima, ako želite iskoristiti svoj pametni televizor, da biste pokrenuli, recimo, seriju na Netflixu, morate jako puno toga napraviti i trebat će vam dosta vremena da sve pokrenete. Za svako slovo ćete morati stisnuti par tipki na daljinskom upravljaču. Samo dok napišete ime serije, trebat će vam dvije minute. A da ne govorimo o navigaciji kroz sučelje koje pametni televizori nude. Neki televizori nude glasovne naredbe, ali ni to baš nije idealno. Probajte, pa nam javite kako je to prošlo …

Sve u svemu, pametni televizori nisu uvijek najpraktičniji za korištenje zbog svojih loših sučelja koje nude.

4. Mnogi pametni televizori nisu pouzdani

Usprkos svim problemima, moramo reći da je ponekad praktično imati aplikaciju na televizoru. Želite nekome pokazati klip na YouTubeu. Nema problema. Par minuta posla i YouTube radi. No, te aplikacije su daleko inferiornije u odnosu na one koje imate na mobitelu ili računalu. Pogotovo kada uzmete u obzir hardverske limitacije.

Većina pametnih televizora ima jako slabe procesore u sebi. Točnije, dobiti ćete jako slabe performanse. Televizori će štekati, ponekad ćete imati lag od par sekundi, aplikacije će se srušiti same od sebe jer nemaju dovoljno memorije … Sve se to događa i na mobitelima i na računalima, ali ovdje je jako frustrirajuće zbog već spomenutih razloga.

Nadalje, imali smo problema i s Internetom, neprepoznavanjem HDMI kablova, lošom Bluetooth konekcijom i slično. Mnogo puta smo morali “resetirati” televizor tako da ga ugasimo, isključimo iz struje, te ponovno ukopčamo kako bi radio.

Ako mislite da su nabrojani razlozi nešto s čime možete živjeti, nema problema. Ne odgovaramo nikoga od kupnje pametnog televizora, ali smo se susreli s mnogo problema i želimo da budete svjesni istih. No, u globalu, za par godina će vjerojatno i oni biti mnogo bolji i praktičniji. Za sada, radije preferiramo Apple TV i/ili Chromecast i streamanje sadržaja s računala ili laptopa, nego direktno s Interneta na televizor.

 

Piše: B.P.

2 Komentari

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here