Prijenosno računalo, baš kao i svaki drugo tehnološko pomagalo, ima svoje prednosti i nedostatke. Jedno od najvećih prednosti svakako je prenosivost, druga bi bila manje dimenzije (premda se danas mogu pronaći neki dosta veliki laptopi).

No ako i sami koristite prijenosno računalo, vjerojatno ste primijetili da se on zna poprilično zagrijati. Ako volite na njemu odigrati neku igru (pogotovo ako je ona zahtjevnija), to ćete itekako osjetiti. Zato služe posebni ”cooleri”, odnosno hladnjaci, koji služe snižavanju radne temperature laptopa.

Danas se na tržištu mogu pronaći svakojaki hladnjaci. Neki su bolji, neki su lošiji, neki su skuplji, a lošiji, neki su bolji, a cjenovno pristupačniji. Ako vas zanima koji su najbolji hladnjaci za prijenosna računala koje danas možete kupiti na tržištu, nastavite čitati ovaj članak, jer ćemo o tome nešto više reći u nastavku.

Kootek Cooler Pad Chill Mat 5

Kootek Cooler Pad Chill Mat 5

Kootek Cooler Pad Chill Mat 5 je po mišljenjima mnogih, danas vjerojatno najbolji ”cooler” za prijenosna računala. Jedan od razloga za to leži u tome što hladnjak u sebi ima čak pet ventilatora (u sredini se nalazi veliki od 120 mm, dok su oko njega manji od 70 mm). Hladnjak radi vrlo tiho (pogotovo ako se uzme u obzir da ima pet ventilatora), što će vam itekako dobro doći, jer ono što nikako ne biste željeli jest da hladnjak stvara preglasnu buku.

Ako želite možete neke od ventilatora i isključiti (što je idealno za situacije kada želite da vam vaš laptop bude hladan, no uz to želite još malo uštedjeti na energiji). Isto tako, zahvaljujući prilagodljivom kućištu, hladnjak možete namjestiti na jedan od šest dostupnih stupnjeva visine.

Kootek Cooler Pad Chill Mat 5 idealan je hladnjak za sva prijenosna računala od 12 do 17 inča. Ukratko rečeno, radi se o jednom vrlo kvalitetnom hladnjaku, u koji ćete se zaljubiti zbog svih njegovih mogućnosti, ali i zbog niske cijene po kojoj je dostupan (možete ga nabaviti za 23 dolara).

Cooler Master Notepal XL

Cooler Master Notepal XL

Cooler Master ne nosi ovo ime bez razloga, što potvrđuje i njihov Cooler Master Notepal XL hladnjak za prijenosna računala, koji se s debelim razlogom našao na našem popisu najboljih. Iako hladnjak u sebi ima samo jedan ventilator, radi se o vrlo velikom ventilatoru (230 mm) koji na jako dobar način otpuhuje vruć zrak što dalje od vašeg laptopa te ga na taj način drži maksimalno hladnim i spremnim za rad.

Cooler Master Notepal XL dolazi i sa mogućnostima kontrole brzine ventilatora; ako igrate PUBG radni takt možete slobodno povećati, no kada poželite gledati neki film, slobodno ga možete smanjiti. Hladnjak se može pohvaliti i sa svojim poboljšanim ergonomskim dizajnom; malo je podignut i na taj način korisniku želi dati najbolji mogući kut gledanja. Kao dodatni bonus, ovaj hladnjak na svojoj stražnjoj strani ima čak tri USB utora.

Hladnjak može držati bez problema prijenosna računala do 17 inča. Cijena od 24 dolara prava je bagatela i pokazatelj kako Cooler Master ne samo da zna osmisliti kvalitetan hladnjak za laptope, već da taj hladnjak ne treba koštati puno novca.

Thermaltake Massive 20 RGB

Thermaltake Massive 20 RGB

Thermaltake Massive 20 RGB idealan je hladnjak za sve one koji traže jedan kvalitetan hladnjak za veliko prijenosno računalo. Budući da se radi o velikom hladnjaku, ne može se reći da je ovaj model cjenovno baš pristupačan, što mu je najveći minus. No ako tražite dobar hladnjak za svoje igraće prijenosno računalo od 17 i 19 inča, onda je ovo model na kojeg biste trebali obratiti pozornost.

Thermaltake Massive 20 RGB

Thermaltake Massive 20 RGB ima jedan hladnjak (200 mm), brzina hladnjaka se može namjestiti onako kako odgovara korisniku. Hladnjak se može namjestiti na tri moguće visine (sve do kuta od 13 stupnjeva). Ako volite hladnjake koji na sebi imaju RGB osvjetljenja, onda će i to biti jedan od razloga zbog kojeg će vam se ovaj model svidjeti.

Kućište je izrađeno od plastike (ona je malo tvrđa i ne radi se o onoj jeftinoj) i bez ikakvih problema će držati vaš veliki 19-inčni gamerski laptop dok na njemu budete igrali novi Resident Evil 3 Remake. Najveći nedostatak, cijena (43 dolara) mogao bi biti jedan od glavnih razloga protiv kupovine ovog modela. No ako ste u potrebi za velikim, kvalitetnim hladnjakom i ako ste spremni izdvojiti malo više za njega, budite sigurni da vas Thermaltake Massive 20 RGB neće razočarati.

Targus Chill Mat
Targus Chill Mat

Targus Chill Mat

Svi oni koji žele imati hladnjak za prijenosno računalo koji je poprilično tanak, koji na sebi ima čak četiri USB utora (od toga dva USB 2.0 utora, trebali bi svakako uzeti u obzir Targus Chill Mat model. Radi se o, iako tankom, jako dobro osmišljenom i vrlo izdržljivom hladnjaku za laptope od 12 do 17 inča.

Visina hladnjaka može se namjestiti na jedan od dostupna četiri stupnja. Targus Chill Mat je odlično rješenje za sve one laptope koji na sebi imaju samo dva USB utora i kojima treba USB utor više. Dostupan po cijeni od 32 dolara.

TeckNet N8 Laptop Cooling Pad
TeckNet N8 Laptop Cooling Pad

TeckNet N8 Laptop Cooling Pad

TeckNet N8 Laptop Cooling Pad je hladnjak prikladan za sve one korisnike koji žele imati dobar hladnjak i koji žele za to potrošiti što je moguće manje novca. Model na sebi ima tri ventilatora (svaki je 118 mm), što će vam pružiti optimalnu razinu hlađenja. Nadalje, hladnjak je vrlo tanak, lagan i vrlo lako prenosiv.

Osim toga, hladnjak radi poprilično tiho, nožice kućišta mogu se podići za dodatnu visinu i dolazi sa dva USB utora. Za 20 dolara, koliko TeckNet N8 Laptop Cooling Pad košta, možete dobiti cjenovno vrlo pristupačan hladnjak za prijenosna računala, koji je opet kvalitetan i pouzdan da se na njega možete osloniti u svakoj situaciji.

Kvalitetan hladnjak za prijenosno računalo dio je opreme koju bi svaki korisnik trebao imati. Iako danas postoje hladnjaci koji se mogu pronaći po znatno višoj cijeni, za to nema potrebe. Ovih pet modela pokazuje kako se danas mogu pronaći jako dobri, a cjenovno pristupačni modeli hladnjaka koji će vaše prijenosno računalo održavati hladnim dugo vremena, što će onda vama kao korisniku pružiti sate i sate zabave, bilo da igrate igre, gledate filmove ili radite neku treću vrstu zabavnih aktivnosti na svom prijenosnom računalu.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here