Postoje dva tipa DPI-a u pogledu tehnologije: jedan je takozvani ”Deep Packet Inspection” (radi se o terminu vezanom uz internetske mreže), a druga vrsta je ova o kojoj ćemo danas nešto više reći u ovome članku: ”Dots Per Inch”. U nastavku ovoga članka nešto ćemo reći o tome zbog čega je točno DPI važan za gaming. Osim toga napisati ću u neke savjete o tome kako na najbolji način prilagoditi razinu DPI-ja, ovisno o tome kakvu igru (ili koji žanr igara) igrate.

Havit 2800 DPI
Jedan od najjeftinijih gaming miševa

DPI i kretanja miša

Za početak recimo nešto o tome kako u stvari optički miševi ”prevode” pokrete koje mi radimo rukama kada ih koristimo i kako to onda izgleda na zaslonima računala. Svaki optički miš u sebi ima dvije vrlo važne komponente: kameru i svjetlosnu diodu. Kamera je zaslužna za snimanje svjetlosti i kako se svjetlost odbija od površina koju miš dotiče. Zbog snimanja kamerom računalo pokrete koje mi izvodimo prevodi na zaslon u obliku pokreta, klikova i sličnoga.

Tu je još jedna vrlo važna  stvar koju treba spomenuti. Radi se o takozvanom ”Polling Rateu”. Radi se o mjerenju koliko često kamera na mišu snima slike pokreta. Na primjer, miš koji ima polling rate od 500 MHz bilježi svoju poziciju na računalo svake dvije milisekunde. Viša razina polling ratea je bolja za intenzivnije igranje, ali treba na umu da viša razina polling ratea isto tako može znatno utjecati na resurse vašeg računala.

Gdje se tu točno uklapa naš DPI?

DPI se u biti odnosi na osjetljivost miša i to koliko daleko će miš moći ići po zaslonu, ovisno o pokretima ruke korisnika. Visoka razina DPI-ja znači da ćete za pokrivanje veše razdaljine na zaslonu trebati vrlo malo pomicati svoju ruku. Niska razina znači da će se miš pomicati dosta polako i da ćete ga trebati dugo povlačiti ne biste li recimo došli od jednog dijela zaslona do drugog.

otvaranje miša

DPI i igranje igara

DPI uvelike ovisi o vrsti, odnosno žanru igre koju ćete igrati kao i o vašem načinu igranja igara. Na primjer, ako volite igrati MMORPG ili MOBA igre, vrlo je vjerojatno da ćete na svome mišu postaviti što je moguće višu razinu DPI-ja kako biste što lakše mogli kliknuti na više različitih mjesta na zaslonu računala.

Suprotno od toga, igrači FPS igara najčešće razinu DPI-ja smanjuju na najmanju moguću (obično do 800 DPI). Iako to znači da će oni trebati raditi velike i dugačke pokrete rukama kako bi pomaknuli nišane svojih oružja, to je u biti dobro, pogotovo ako ste recimo snajperist i ako želite svog protivnika učinkovito (i smrtonosno) pogoditi sa drugog kraja karte.

Nije nemoguće igrati FPS igre ni sa višim razinama DPI-ja, samo što će vam za to trebati dosta vježbe. Tu vam mogu pomoći miševi koji dolaze sa vlastitim programima za prilagođavanje razine DPI-ja koji vam omogućuju mijenjanje DPI-ja dok igrate (kao što je slučaj sa većinom Logitech miševa iz ”G” serije).

Sve u svemu, DPI je danas jako važan za gaming, što sigurno i sami znate, pogotovo ako ste ”hardcore” gamer. No, nemojte misliti da više DPI-ja znači da je miš odmah kvalitetan. Osim DPI-ja tu su i neki drugi parametri koji igraju jednako važnu (ako ne i važniju) ulogu, ali o tome nekom drugom prilikom.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here