Mislim da se dosta vas sjeća Google Glassa, pametnih naočala koje su trebale promijeniti svijet. Google Glass je trebao biti svojevrsna revolucija koja je “nažalost” bila ispred svog vremena i svi se sjećamo kako je završilo. Visoka cijena i nedovoljno definirana namjena učinili su gadget proizvodom koji je namijenjen maloj grupi ljudi. Međutim, Xiaomi smatra da će biti uspješniji, te je predstavio koncept pametnih naočala naziva “Xiaomi Smart Glasses”.

Xiaomi pametne naočale izgledaju sasvim tipično, ali za razliku od klasičnih naočala, Xiaomi pametne naočale kombiniraju sustav snimanja slike i moderne senzore u suptilnom dizajnu naočala zahvaljujući upotrebi MicroLED zaslona dimenzija 2.4 x 2,02 mm. Emitirajuće svojstvo piksela u MicroLED zaslonima omogućuje vam stvaranje svjetlijih prikaza s dubljom crnom bojom. No, za razliku od OLED zaslona, MicroLED zasloni imaju veću gustoću piksela i duži vijek trajanja, zadržavajući jednostavniju strukturu. To vam omogućuje stvaranje kompaktnijih zaslona savršenih za naočale.

Pregled sadržaja kroz Xiaomi pametne naočale moguć je i na izravnoj sunčevoj svjetlosti zahvaljujući jednobojnom rješenju za zaslon koje doseže svjetlinu od 2 milijuna nita, barem prema tvrdnjama proizvođača.
Xiaomi pametne naočale mogu prikazivati poruke i obavijesti (prikazom obavijesti upravlja XiaoAI asistent), upućivati glasovne i video pozive, nuditi navigacijske upute pomoću proširene stvarnosti (AR), fotografirati i prevoditi tekst u stvarnom vremenu.

Xiaomi pametne naočale se sastoje od čak 497 elemenata. uključujući ugrađene komunikacijske module i minijaturne senzore. Također, Xiaomi pametne naočale težine 51 gram, opremljene su četverojezgrenim ARM procesorom, WiFi-jem, Bluetoothom, baterijom nedefiniranog kapaciteta, kamerom od 5 MP i Android operacijskim sustavom.
Za rad naočala nije potrebna veza s pametnim telefonom, te se radi o potpuno neovisnom uređaju.

Xiaomi pametne naočale za sada su samo vizija. Ne zna se cijena, datum izlaska ili pojedinosti o specifikacijama. Također, upotreba XiaoAI asistenta sugerira da bi naočale u početku mogle biti dostupne samo u Kini. To su činjenice, no vrijedi napomenuti.

Piše: Marijan Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here