Prijenosni SSD-ovi (Solid-State Drive) su mnogo brži i praktičniji za nositi, nego obični vanjski tvrdi diskovi. U tekstu ćemo se vidjeti zašto su bolji i koje biste trebali kupiti ako razmišljate o kupovini istoga.

Ako trebate terabajt (ili više) diska kako biste pohranili sigurnosne kopije s više različitih računala ili jednostavno trebate medij za prijenos podataka s jednog računala na drugo, teško se oduprijeti vanjskom tvrdom disku. Oni su generalno dovoljno brzi, sigurni i nisu previše skupi. Danas praktični možete dobiti 1 TB prijenosnog diska za cca 400-500 kuna. Bolji modeli su oko 750-800 kuna.

Ti tvrdi diskovi su napravljeni da budu prilično pouzdani i da ih možete nositi uokolo, no ne podnose baš dobro udarce, ispadanje na pod ili stol ili bilo kakve malo jače fizičke radnje. To je zato što ispod kućišta imate hrpu pomičnih dijelova i stakleni disk koji su jako stisnuti u kućištu, a bilo kakvo pomicanje ili udarci mogu uništiti taj mehanizam i potencijalno biste mogli izgubiti sve podatke koje imate. Pogotovo ako prašina uđe unutra.

Kada to uzmete u obzir, te brzinu pisanja i čitanja koja na USB 3.0 utoru iznosi oko 110 MB/s, mnogi korisnici se odlučuju na prijenosne SSD-ove. To se pogotovo vidi kod korisnika koji puno rade s multimedijom i koji prenose velike količine podataka. Tvrdi diskovi su im prespori i pitanje je dana kada bi mogli prestati raditi. SSD-ovi su tu mnogo bolji izbor.


Također, postoji i sve veći broj korisnika koji se odlučuje podatke pohraniti u oblake, a ne lokalno. To su oni korisnici koji ne rade s velikim količinama podataka. Naravno da je excel tablice i word dokumente lakše prenositi putem cloud servisa. Ali morate uzeti u obzir da vam uvijek treba Wi-Fi ili Internet jer bez njih ne možete do svojih podataka. Plus, uzmite u obzir i velike cijene Dropboxa, OneDrivea, Google Drivea … kada želite malo više prostora u cloudu.

 

Zašto odabrati SSD?

Kao što smo rekli, od svih opcija za prijenos podataka, najbolja je ona u kojoj koristite prijenosni SSD. Oni su brzi, cijene su im sve manje i manje, diskovi su sve veći i veći (op.a. neki standard je sada 512Gb – 1TB, dok je prije bio 128-256 GB), te su mnogo fizički izdržljiviji od običnih tvrdih diskova.

Mi smo ih počeli koristiti jer su brzine prijenosa 4-5 puta veće, što nama puno znači. Pogotovo kada na disk radimo sigurnosnu kopiju podataka ili prenosimo podatke među računalima. Da ne govorimo da su sada ti diskovi toliko mali da vam stanu u džep, te ih u torbi nećete ni osjetiti.

Znamo da nije svima jeftino dati 1000-1500 kuna za dobar prijenosni SSD, ali mi mislimo da vrijede te novce. Uzmimo za primjer Samsungov prijenosni SSD T5. Dotični SSD košta oko 180 dolara za kapacitet od 500 GB, dok najveći model od 2 TB košta oko 800 dolara.

Ipak, postoje i neki malo manje poznati brendovi koji vam daju prijenosne SSD-ove za 80-130 dolara s kapacitetom od 256 do 500 GB što je sasvim prihvatljivo. Pitanje je koliku količinu podataka prenosite. Ako želite pohraniti svoju kolekciju filmova/serija/glazbe od 2 TB na sigurno, onda vam je bolje kupiti tvrdi disk i na njega to sve staviti. Ako prenosite manje količine podataka koje nisu statične (op.a. kao spomenuta kolekcija multimedije), onda je SSD bolji izbor.

 

Koji SSD odabrati?

Samsung Portable SSD T5

Iako ovo nije najbrži disk koji možete naći na tržištu, treća generacija Samsungovih T5 diskova je ekstremno brza, izdržljiva i nudi puno toga za 180 dolara koliko košta početni model. Posebno je dobar odabir onima koji na svojim računalima imaju USB 3.1 gen2 utor. S diskom ćete dobiti i USB-A kabel ali je tada brzina nešto niža.

Nama se sviđa i premium izgled diska i njegovo metalno kućište. Izgleda mnogo skuplje nego što jest. Stoga ako tražite dobar i kvalitetan disk, neka vam ovo bude prvi izbor. Ako trebate nešto jeftinije, onda je možda bolja solucija SanDisk, ADATA ili WD. No, o tome u nastavku teksta.

 

Western Digital My Passport SSD

 

WD je poznata marka diskova koje koristimo već godinama i zadovoljni smo njihovim HDD-ovima. No, kakvi su u izradi SSD-ova? Teško je na to odgovoriti. Ovo je logičan nastavak njihove priče jer su nedavno kupili giganta SanDisk koji je poznat po flash memoriji.

Ono što se nama sviđa je što dolazi s hrpom softvera za izradu sigurnosne kopije podataka, te softverom za zaštitu podataka na disku. Mnogi kažu da je ovo Best buy opcija jer My Passport SSD možete dobiti već za 100-tinjak eura (256 GB). Najveći disk od 1 TB košta oko 400 dolara ili eura – ovisi gdje kupujete.

Nadalje, zanimljivo je da ovaj disk dolazi isključivo s USB-C utorima. Oni se nalaze i na samom disku i na kraju kojeg spajate na računalo. Podržavaju USB 3.1 gen2 standard, ali nisu previše brži od ostalih diskova koji ne podržavaju taj protokol.

 

SanDisk Extreme 500 & 510 Portable SSD

Extreme 500 portabilni SSD (kao i njegov mlađi brat Extreme 510 SSD) su jedni od najtanjih portabilnih SSD-ova na tržištu. Osim fizičkog izgleda kojeg možemo opisati kao “specifičan” (pogledajte sliku), moramo reći da se SanDisk pokazao brži nego većina konkurentskih diskova. No, to nije ono što nas je jedino oduševilo. Super je što disk ima metalnu “štipaljku” s kojom disk možete u torbi zakvačiti za nešto da se ne miče, te ima gumenu zaštitu za USB utor.

Mnogi korisnici ovog diska kažu da su ga znali nositi cijele dane sa sobom i imati ga zakvačenog za remen ili odjeću i da mu ništa nije bilo, što dovoljno govori o njegovoj izdržljivosti. Cijena mu je kao i kod malo prije spomenutog WD-a – oko 100 eura za disk od 256 GB.

 

ADATA SE730 External SSD

I za kraj nam još ostaje ADATA SE730 SSD koji nas je iznenadio svojim mogućnostima i dodatcima. Ovaj disk za svoju cijenu nudi odličan mix mogućnosti i odličnih performansi. No, prije nego se pozabavimo performansama, moramo spomenuti da je ovaj disk otporan na vodu, prašinu, te je dobio IP68 rating, o čemu možete više pročitati ovdje.

Kao i drugi spomenuti diskovi, i ovaj podržava USB 3.1 gen2 protokol pa vam daje maksimalnu brzinu pisanja i čitanja. Sam disk dolazi u dvije boje – zlatnoj i crvenoj. Cijena mu je oko 130 eura za kapacitet od 250 GB. Navodno će doći i disk od 1 TB, ali za sada ga još nema u ponudi.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here