Prijenosna USB memorija koju odlikuju skromne dimenzije, podrška za USB 3.1, kvalitetna izrada, živopisan dizajn i solidne brzine prijenosa…

Jedna od novih USB prijenosnih memorija u Patriotovoj ponudi se odaziva na simbolično ime Vex. Kod ove serije se sve vrti oko same veličine, odnosno skromnih dimenzija gdje je velik naglasak stavljen na mobilnost. Mnogi od nas ne vole ili izbjegavaju nositi puno stvari po džepovima, a premda USB stickovi nisu osobito veliki, za određene osobe jednostavno nisu dovoljno mali.

Minijatura

Za takve bi korisnike Vex serija bi mogla biti predstavljati pravi odabir. Zahvaljujući svojim malim gabaritima malo tko bi pomislio da se radi o prijenosnoj memoriji. O tome koliko je ovaj stick mali najbolje će nam reći same dimenzije. Dužina mu jedva prelazi dva centimetra, širina iznosi 12 mm, dok je debljina svega 6 milimetara. Pored toga, Vex je kvalitetno napravljen (metalno kućište), minimalistički dizajniran, poprilično je lagan i jedva ćete ga osjetiti u ruci. Da stvar bude još bolja, kapacitet ove memorije iznosi 64 gigabajta tako nam istovremeno može pružiti odličnu mobilnost i dosta prostora za pohranu podataka.


usb 3.0 stick

Pored ovog kapaciteta su dostupni i manji (32 i 16 GB), odnosno dvostruko veći kapacitet od čak 128 GB. Za ovako male dimenzije ovo je više nego impresivno. Zanimljivo je da svaki kapacitet ima drugačiju boju kućišta. Boje su, pak, poprilično živopisne što će biti zanimljivo mlađim osobama. Vex u veličini od 64 gigabajta dolazi u plavoj, dok su ostali kapaciteti u crvenoj, ružičastoj i zelenoj boji.

Brže čita nego piše

Međutim, male dimenzije mogu predstavljati i svojevrstan problem povećavajući vjerojatnost da ga negdje izgubimo, naročito ako ga držimo skupa sa novcem, ključevima ili nekim drugim stvarima u džepu, tako da s njime trebamo paziti ili ga treba držati zasebno u nekom pretincu. Patriot Vex dolazi s podrškom za standard USB 3.1 Gen 1 što garantira određenu brzinu prijenosa.

Za one koji ne znaju, USB 3.1 Gen 1 u principu nije ništa drugo nego USB 3.0 standard sa sitnim izmjenama koje su nastale kroz nekoliko godina njegovog postojanja. Maksimalna propusnost je i dalje 5 Gbps, kao i većina ostalih karakteristika. USB 3.1 Gen 2, pak donosi udvostručenu propusnost koja se penje na 10 Gbps.

Dosadašnje iskustvo sa minijaturnim USB memorijama nam je pokazao da su ovakvi uređaji poprilično spori u radu. Vex se po pitanju brzine pokazao sasvim solidnim. Osobito je dobra brzina čitanja koja se penje na preko 130 MB/s, dok je brzina pisanja osjetno niža (oko 20 MB/s). Cijena ovog sticka iznosi 170 kuna što je u nekakvom prosjeku za ovaj kapacitet i mogućnosti.

SPECIFIKACIJE

kapacitet 64 GB, sučelje USB 3.1 Gen. 1, brzina čitanja 110 MB/s, brzina pisanja nije specificirano, kompatibilnost Windows XP, Vista, 7, 8, Mac OS 9.x i noviji, Linux 2.4 i noviji, dimenzije 21,6 x 12,2 6,35 mm, jamstvo 2 godine

USTUPIO Microline (01) 27 97 700

www.patriotmemory.com

CIJENA  172 KN

ZA minijaturne dimenzije, kvalitetno metalno kućište, solidne performanse obzirom na veličinu uređaja

PROTIV brzina pisanja

OCJENA 4/5

Dalibor Misaljević

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here