Trebate kvalitetan gadget koji će pratiti vaše aktivnosti tijekom dana i na temelju čijih informacija ćete znati koliko zdravo živite? Želite popraviti svoje zdravstveno stanje i postati aktivniji te tražite idealnog partnera koji će pratiti sve vaše sportske aktivnosti? Zanima vas koji je najbolji sportski sat i što se sve kvalitetno trenutno nudi na tržištu?

Fitness gadgeti sve su popularniji na tržištu i prognoze govore kako će njihova popularnost i dalje rasti. Dapače, lako je moguće da će u budućnosti svatko od nas na sebi nositi određeni fitness gadget, kako bismo kvalitetnije pratili naše zdravlje i aktivnosti koje radimo tijekom dana. U korist rastu ovih sprava na tržištu ide i činjenica da fitness gadgeti postaju sve bolji, pametniji i konkretniji. Dakle, sve je više informacije koje prikupljaju, ali i mogućnosti koje nude.

Kako odabrati fitness gadget?

Tržište obiluje razno raznim fitness gadgetima i budućem korisniku jako se teško odlučiti što i kako bi trebao odabrati u toj šarolikoj ponudi. Da bismo vam olakšali odluku u nastavku teksta spomenuti ćemo nekoliko važnih parametara na koje trebate pripaziti prilikom kupnje fitness gadgeta za sebe.

Budžet – jedan od najvažnijih kriterija odabira vašeg budućeg fitness gadgeta svakako je budžet. Naime, prije nego krenete u istraživanje i kupnju bilo bi pametno odlučiti koliki je vaš budžet i koliko ste novca spremni potrošiti na taj gadget. Cijene na tržištu dosta variraju i zbog toga je iznimno mudro najprije donijeti neki okvirni budžet koji se spremni potrošiti na fitness gadget.

Stil – važno je ne zaboraviti kako ćete fitness gadget vjerojatno nositi puno vremena na ruci pa on mora biti prilagođen vašim željama i potrebama. Konkretno, morate se odlučiti da li želite da vaš novi fitness gadget bude narukvica, pametni sat ili primjerice prsten. Isto tako, morate odabrati između elegantne verzije ili sportske verzije, pazeći pri tome da se navedeni gadget uklopi u sve vaše dnevne aktivnosti (jer samo tada ispunjava svoju punu svrhu).

Funkcije – ništa manje bitna značajka nisu ni funkcije koje možete koristiti na vašem budućem gadgetu. Iako su svi gadgeti napravljeni na istom principu, činjenica je da neki nude puno više mogućnosti praćenja zdravlja od ostalih i na to je potrebno pripaziti. Svakako odaberite onaj gadget koji ima više senzora i koji može pratiti više različitih aktivnosti. Nikako ne propustite funkciju praćenja otkucaja srca jer vam može drastično poboljšati rezultate treninga pravilnim korištenjem. Također, pametno je odabrati fitness gadget koji može pratiti aktivnost spavanja, što će također pozitivno utjecati na vaše trening rezultate, ali i općenito na životnu energiju.

Aplikacije – iako je ovo prilično vezano uz funkcije koje smo spominjali u prethodnom odlomku, morate svakako pripaziti na to koje se sve aplikacije nude na određenom gadgetu. Dakle, široki krug aplikacija uglavnom znači i više mogućnosti pa istražite koje sve aplikacije možete koristiti na određenom gadgetu koji se nudi na tržištu.

Sada kada smo nabrojali na koje se sve parametre morate fokusirati prilikom odabira fitness gadgeta, vrijeme je da vam predstavimo nekoliko kvalitetnih i isplativih uređaja. U nastavku slijedi lista 8 super fitness gadgeta:

 

Garmin Vivoactive 3 Music

Garmin je jedan od lidera na području navigacije i praćenja fitness aktivnosti i stoga ne čudi što smo upravo njihov gadget odabrali na listu top fitness gadgeta. Ovaj fantastični uređaj unutar sebe ima skrivene mnogobrojne značajke, a među ostalim može brojiti vaše korake, prijeđene stepenice, pratiti ciklus spavanja, mjeriti otkucaje srca, itd. Možete primijetiti kako ovaj gadget u svojem imenu nosi riječ ‘music’, a to nije nimalo slučajno – jer vam omogućuje da na njega pohranite i do 500 pjesama. Glazbu je moguće slušati putem bluetooth slušalica, a uz glazbu mogu se pohraniti i audio knjige i podcastovi. Od nedostataka izdvojit ćemo samo mogućnost odgovaranja na poruke tek u trenutku kada ste upareni s Android uređajem. Ipak, tu se krije još mnoštvo naprednih funkcija (VO2 max, fitness starost, stres, beskontaktno plaćanje, itd) koji ovaj uređaj čine sjajnim odabirom. Sve navedeno platit ćete oko 300 dolara, a trebalo bi vam pružiti jedno novo fitness iskustvo.

 

Fitbit Charge 3

Fitbit Charge 3 nova je generacija fitness gadgeta koji iz generacije u generaciju sve više oduševljavaju. Za razliku od prethodnika, ovaj uređaj ima OLED zaslon nešto većih dimenzija, ali valja naglasiti kako je uređaj dobro dizajniran i lijepo stoji na ruci. Mnogi korisnici hvale zaslon ovog uređaja, mada je potrebno naglasiti kako bu sučelje bilo potrebno malo srediti jer nije pojednostavljeno do željene razine. Jedna od velikih prednosti ovog uređaja svakako je i baterija koja ima dugo trajanje, a uređaj je u novoj generaciji dobio i novi sustav praćenja otkucaja srca te SpO2 senzore. Fitbit Charge 3 siguran je za plivanje te s njime možete u vodu, a u specijalnom izdanju donosi i mogućnost NFC plaćanja. Cijena ovog uređaja iznosi oko 150 dolara te možemo reći kako se isplati uložiti u ovaj fitness gadget jer nudi dobar omjer cijene i kvalitete.

 

Apple Watch 4

Iako Apple svoj uređaj primarno ne svrstava u kategoriju fitness gadgeta, jasno je da su mogućnosti ovog uređaja iznimne i lako se može nositi s ostalim fitness spravicama. Ono što je odlika ovog pametnog sata svakako je veličina zaslona, koji je iznimno pregledan i lagan za korištenje. Tome u velikoj mjeri pridodaje i novi WatchOS 5 sustav koji je za razliku od prethodnih verzija dobio mnoga poboljšanja te korisnicima osigurava mnoge funkcionalnosti. Apple Watch 4 može vam služiti i za pozivanje jer ima iznimno dobru kvalitetu poziva, a tu su i mnogobrojni senzori koji osiguravaju još bolji rad. Od zamjerki možemo spomenuti kratko trajanje baterije, ali i nedostatak funkcije praćenja spavanja. Dakako, Apple Watch 4 krasi izniman dizajn, koji nažalost dolazi po prilično visokoj cijeni. Za ovaj ćete gadget morati izdvojiti oko 400 dolara, što zasigurno nije malo.

 

Motiv Ring

Za razliku od uređaja koje smo prethodno nabrojali, Motiv Ring donosi jednu sasvim novu dimenziju uređaja za praćenje fitness aktivnosti. Naime, kao što samo ime govori, Motiv Ring je zapravo prsten koji stavljate na jedan od prstiju i ona za vas prati vaše zdravstvene parametre, odnosno fitness aktivnosti. Iako vam se na prvu možda čini kako je ovaj uređaj oskudan opcijama, to uopće nije slučaj. Naime, Motiv Ring može pratiti mnoge parametre, a među njima su: otkucaji srca, ciklusi spavanja, broj aktivnih minuta, potrošnja kalorija, broj koraka, itd. Ono što je fantastično kod ove naprave jest što je pogodna za cjelodnevno nošenje i neće vam smetati prilikom svakodnevnih aktivnosti. Od nedostatka valja naglasiti kako Motiv Ring nema podrške za Android, ali je i nešto oskudniji u prikupljanju informacija od ostalih fitness gadgeta. Ipak, u malen prsten ukomponirano je mnoštvo funkcija koje su podržane lijepo dizajniranom aplikacijom, a s njime možete i na plivanje ako želite. Cijena ovog uređaja iznosi oko 200 dolara.

Garmin Vivosmart 4

Garmin Vivosmart 4 je možda i jedan od najoskudnije dizajniranih uređaja na našoj današnjoj listi, ali je zbog toga i jedan od cjenovno najpristupačnijih. Iako se dizajnom ne može pohvaliti, ono gdje radi sjajan posao svakako je točnost mjerenja raznih parametara, kao i dugotrajno trajanje baterije. Ovaj se gadget automatski aktivira kada osjeti da ste započeli sportsku aktivnost, a među zanimljivim funkcijama je praćenje kisika u krvi. Uz tu funkciju, korisnici mogu pratiti i: cikluse spavanja, količinu stresa, tjelesni oporavak nakon treninga, itd. Uređaj je iznimno malen i zbog toga će mnogima biti pogodan za nošenje, no zbog svoje veličine oskudan je zaslon uređaja pa je ponekad teško njime upravljati. Sve u svemu, radi se o jednom zanimljivom uređaju koji je dizajniran minimalistički, no u sebi krije mnoštvo korisnih funkcija. Cijena uređaja kreće se oko 130 dolara, što ga čini jednim od najpristupačnijih uređaja s naše liste.

 

Fitbit Alta HR

Fitbit je definitivno jedan od vodećih brendova na području fitness gadgeta i zbog toga u svojoj ponudi nudi različite vrste uređaja slične namjene. Fitbit Alta HR je zanimljiv uređaj koji dizajnom sliči na prethodno opisani Garmin Vivosmart 4. Za razliku od prethodnih generacija, ovaj uređaj može korisniku pružiti prilično detaljne i točne informacije o načinu spavanja, što vam može biti od iznimne koristi ako osjećate da imate problema s kvalitetnim spavanjem. Uređaj je iznimno točan u mjerenju raznih aktivnosti, a zbog svojeg ergonomskog dizajna ugodan je za cjelodnevno nošenje. Ovdje valja naglasiti kako se uz uređaj mogu kupiti i razne varijante remena, što vam još dodatno olakšava dugotrajno nošenje. Zaslon ekrana ponekad ne reagira na korisnikove pomake što je jedan od nedostataka, a također bi bilo sjajno kada bi se u narednim generacijama u uređaj ugradio GPS i altimeter. Zaboravili smo spomenuti i jedan od najvažnijih aduta ovog fitness gadgeta – prilično dugo trajanje baterije. Cijena ovog uređaja iznosi oko 150 dolara.

 

Garmin Forerunner 35

Garmin Forerunner 35 svojim oblikom pomalo nalikuje na Apple Watch koji smo gore opisali, no prednost ovog uređaja je što je u potpunosti fokusiran na praćenja fitness aktivnosti. Uređaj ima ugrađen GPS sustav, što vam pomaže u savladavanju i planiranju treninga i praćenju aktivnosti. Zaslon ovog uređaja je uvijek aktivan, no unatoč tome trajanje baterije je prilično dugo. Iako je vodootporan, ovaj gadget ne može mjeriti aktivnost plivanja – što je prilično zanimljiv podatak. Putem Garmin Forerunner 35 gadgeta moguće je kontrolirati glazbu koja svira na pametnom telefonu, a nudi i neke zanimljive opcije treninga koje nemamo kod drugih gadgeta slične namjene. U konačnici možemo reći kako se radi o jednom zanimljivom pametnom satu koji obiluje raznim mogućnostima, ali ima i nekoliko nedostataka koji se mogu ispraviti u nekim sljedećim generacijama. Ukoliko vam se ovaj uređaj sviđa morate pripremiti oko 200 dolara jer toliko iznosi njegova cijena na tržištu.

Fitbit Versa

Fitbit Versa je uz Apple Watch jedan od najljepših gadgeta koji se nalaze na ovoj našoj list. Minimalistički dizajn jednostavnih obrisa i zakrivljenih kutova doprinio je tome da ovaj uređaj izgleda iznimno elegantno i moderno. Uz hvalospjeve koje možemo dati na područje dizajna, ovaj uređaj hvalu zaslužuje i zbog točnosti mjerenja raznih parametara fitness aktivnosti. Od prednosti možemo izdvojiti i napredan sustav planiranih treninga koji su stvoreni uz pomoć Fitbit fitness trenera. Na uređaj je moguće pospremati glazbu, a pogodan je iza korištenje kod ženskog dijela populacije jer nudi neke opcije koje će se ženskom društvu svidjeti. Od nedostatak valja naglasiti nešto deblji okvir sata, što pomalo narušava cjelokupni dizajn Fitbit Versa uređaja. No, ispod tog debelog okvira krije se kvalitetna baterija koje može dugo trajati i to je svakako pohvalno. Cijena uređaja na tržištu iznosi oko 180 dolara te je ovo pametan odabir ako težite sportskoj eleganciji.

 

Zaključak

Kupnja odgovarajućeg fitness gadgeta može biti naporan zadatak jer mnogo je ponude na tržištu. Svaki uređaj nudi neke svoje funkcije i ponekad je teško odlučiti što nam zaista treba, a bez čega možemo pratiti napredak svojih sportskih aktivnosti. Još ćemo jednom naglasiti kako je jedan od važnijih početnih koraka odrediti početni budžet za fitness gadget jer cijene uređaja dosta variraju.

U končanici, na vama je da odaberete što vam se najviše sviđa i što se u najvećoj mjeri uklapa u vašu svakodnevicu. Ne zaboravite da fitness gadgeti svoju punu svrhu ostvaruju tek kada se nove 24 sata na dan jer onda mogu pratiti sve što radite tokom danu i na temelju toga daju vam sjajne ulazne podatke za vaše daljnje fitness korake. Zbog toga, kod odabira uređaja vodite se idejom kako taj uređaj uskladiti s raznim odjevnim kombinacijama i svakodnevnim zadacima. Želimo vam puno sreće u vašim fitness izazovima i vjerujemo da ćete uz pravilan odabir fitness gadgeta postići ono što zaista želite.

Piše: M.Ž.

1 komentar

  1. Zanimljivo, ali daleko je to od top modela, pa se može smatrati kao totalno netočan članak. Npr od garmina elitni univerzalni sat je Fenix 5, za trčanje Forerunner 935, za bicikizam imamo serije Edge… ovo što ste naveli od garmina u članku su entry modeli i dosta su zakinuti funkcijama,
    U popisu vam nedostaje Suunto marka, jedan od najboljih sportskih satova.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here