Iako su USB priključci neki od najčešćih za sve vrste kablova i vanjskih uređaja, bezbroj verzija, generacija i vrsta priključaka može biti zbunjujuće.

USB 3.1 je jedan od najčešćih standarda danas, ali što je to točno? Po čemu se razlikuje od onih koji su prošli? U nastavku čitajte detaljnije.

USB 3.0 VS 3.1

Po brojevima

USB 3.1 je generacijski broj koji se uglavnom odnosi na brzinu prijenosa podataka s USB priključka, a ne na njegov oblik i veličinu. Službeno je predstavljen u srpnju 2013. godine, USB 3.1 je učinkovito zamijenio USB 3.0 kao novi i brži USB standard. Zauzvrat bi ga zamijenio USB 3.2 koji bi osvježio i nazive USB-a. To je rezultiralo prilično zbunjujućom zbrkom imena i brzine. Neki se još uvijek mogu različito pozivati na razne brzine USB-a, kao USB 3.0, 3.1 i 3.2. Službeni ugovor o imenovanju i njihove brzine su sljedeće:

  • USB 3.2, 1. generacija je USB 3.0. Maksimalna brzina je 5 Gb/s.
  • USB 3.2, 2. generacija je USB 3.1. Maksimalna brzina je 10 Gb/s.
  • USB 3.2, 2×2 generacija je USB 3.2. Maksimalna brzina je 20 Gb/s.

Sve su ove brzine teoretski maksimumi USB standarda i malo je vjerojatno da će ih se vidjeti u svakodnevnoj upotrebi, ali ćete sigurno vidjeti povećanje brzine prijenosa za datoteke većine veličina kada koristite USB 3.2, uređaj 2. generacije (USB 3.1) nego da koristite USB 3.2, 1. generacije ili USB 3.0.

USB 3.2, 2. generacije ne podržavaju svi moderni uređaji, ali polako dobiva sve veću podršku u posljednjih nekoliko godina. Dobar primjer promjene između generacije hardvera je s Dell-ovim XPS 13 prijenosnim računalom. Prijenosno računalo XPS 13 9360 iz 2017. godine je isporučeno s dva USB 3.2 priključka 1. generacije. Modeli iz 2018. i 2019. godine su zamijenili te priključke s USB 3.2, 2. generacije s USB-C ulazom. Više o tome kasnije.

Još jedna velika prednost USB 3.2, 2. generacije je ta što može podržati značajku poznatu kao „Power Delivery 2.0“. Omogućuje kompatibilnim priključcima napajanje do 100 W na uređaj s kojim su povezani, omogućavajući punjenje većih uređaja poput prijenosnih računala putem jednog USB priključka. To se najčešće vidi na prijenosnim računalima koja koriste novi USB-C standard.

USB-C tehnologija

USB-C nije isti kao i USB 3.1

Iako je često povezan s USB 3.2, 2. generacije i generacijom 2×2, USB-C nije ista stvar. USB tipovi poput A, B i C označavaju oblik i veličinu priključka, a ne brzinu prijenosa podataka. Mnogi moderni uređaji su se udaljili od klasičnih USB-A, USB-B i micro-USB priključaka. Većinom su se prebacili na USB-C priključak koji je mali, reverzibilan i česti ide ruku pod ruku s većom brzinom prijenosa. Iako to nije uvijek slučaj, najbrži USB 3.2, 2×2 generacije su većinom mogući samo sa USB-C priključkom.

USB-A se i dalje nudi na mnogim uređajima radi podrške starijim dodacima i kablovima koji i dalje koriste taj standard. Sve se češće isporučuju prijenosna računala i pametni telefoni s USB-C priključkom.

Bilo da prijenosno računalo, tablet ili pametni telefon imaju USB-A, USB-C ili neki drugi priključak, to ne jamči da je to USB 3.2, 2. generacije. Microsoft Surface Book 2 se isporučuje s dva USB-A ulaza i USB-C priključkom. Svi ti priključci su USB 1. generacije što je zapravo USB 3.2, 1. generacije (USB 3.0), a ne 3.2, 2. generacije (USB 3.1). Zbunjujuće je ali pokazuje koliko je važno čitati između redaka ako vam je stalo da vaš novi hardver ima najnovije priključke.

thunderbolt 3
Thunderbolt 3 konektor

Što je s Thunderbolt 3 sučeljem?

Da stvari budu još kompliciranije, USB-C priključci mogu biti kompatibilni i s Thunderbolt 3 sučeljem. Thunderbolt 3 je standard koji koristi USB-C priključak i nudi brzinu prijenosa podataka do 40 Gb/s. To je 4 puta više od USB 3.2, 2. generacije pa čak i 2 puta više od najbržeg USB 3.2, generacija 2×2. Iako može biti kompatibilan s USB 3.2, 2. generacije, to nije uvijek slučaj.

USB 3.2
USB 3.2

USB 3.2, 2. generacije je dizajniran više za prijenos podataka i punjenje, Thunderbolt 3 cilja širi spektar sposobnosti. To je istovremeno medij za punjenje i prijenos podataka, kao i rješenje za streaming sadržaja. Njegov kreator, Intel, ističe njegovu sposobnost punjenja uređaja, istovremeno slanje podataka i videa na vanjske uređaje. Korištenjem USB-C priključka njegova kompatibilnost se znatno proširuje.

Pouzdani USB standard koji je jedan od najčešće korištenih na svijetu. USB implementacijski forum koji se sastoji od stručnjaka iz kompanija poput Intel, Apple, Microsoft i HP nadgledaju razvoj standarda i rade na poboljšanjima. USB 3.1 je samo jedno od mnogih dostignuća ostvarenih u posljednja dva desetljeća.

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here