USB memorija je danas možda najbolji način za pohranjivanje podataka. No jedna velika mana USB memorije jest ta što ju ne možemo koristiti zajedno sa našim (ili na našim) pametnim telefonima. U biti možemo, donekle. Sve što nam treba je Android uređaj koji na sebi ima mogućnost USB OTG ili ”On-The-Go”.

Što je najkraće rečeno USB OTG?

Najkraće moguće objašnjeno USB ”On-The-Go” je standardizirana specifikacija koja omogućuje svim uređajima koji je sadrže na sebi da očitavaju podatke sa USB uređaja bez da im za to treba računalo. Uz pomoć USB OTG mogućnosti uređaj koji ovu mogućnost ima u biti postaje ”domaćin” za prijenos podataka preko USB-a, što nije baš nešto što svaki uređaj ima.

USB OTG

USB OTG je vrlo korisna i dobra mogućnost zbog više razloga. Na primjer, USB OTG će vam dopustiti da na svoj uređaj spojite USB flash memoriju ili da koristite stariji kontroler za igranje igara. Recimo ako imate tablet sa USB OTG mogućnošću jednostavno svoj stari kontroler za igranje igara spojite na njega i igrate igre. Iako USB OTG nije nešto što je specifično i samo rezervirano za Android uređaje, s obzirom da se ova mogućnost ipak najčešće i najviše primjenjuje i koristi kod Androida ovdje ćemo se usredotočiti na Android i USB OTG.

Easy OTG Checker

Podržava li i vaš Android uređaj USB ”On-The-Go”?

Najjednostavniji način kako sami možete provjeriti podržaval i vaš Android uređaj ovu mogućnost jest da provjerite na kutiju u kojoj je uređaj bio zapakiran prilikom kupovine. Drugi način je da odete na internetsku stranicu proizvođača vašeg uređaja i da ondje ovo provjerite. U slučaju da vaš uređaj ima USB OTG podršku trebali biste vidjeti logo ili bi jednostavno u specifikacijama uređaja trebalo pisati da podržava USB OTG.

Treći način kako isto vrlo jednostavno možete provjeriti podržava li vaš uređaj USB OTG jest preko aplikacije. Jednostavno idite u Google Trgovinu i odande si skinite jednu od mnogih aplikacija za provjeru specifikacija uređaja. Jedna od možda najboljih koja vam može poslužiti za ovu svrhu je recimo Easy OTG Checker. Skinite ju, pokrenite i nakon nekoliko trenutaka aplikacija će vam pokazati podržava li vaš uređaj USB OTG ili ne.

Nakon što ste otkrili da vaš uređaj nadam se podržava USB OTG mogućnost možemo prijeći na drugi dio članka gdje ćemo nešto više reći o pet načina kako se ova mogućnost može na najbolji način iskoristiti.

USB OTG spajanje vanjskog diska na mobitel

  1. USB OTG vam može poslužiti za spajanje flash memorije i vanjskih čvrstih diskova

Prvi, najčešći i najbolji način za što ćete koristiti USB OTG jest za spajanje sa flash memorijom ili vanjskim čvrstim diskovima. Jednostavno utaknite memoriju u svoj uređaj i to je to. Ona će biti spremna za korištenje. Nakon što je utaknete možete je slobodno koristiti za prebacivanje datoteka sa memorije na uređaj i obrnuto.

Najjednostavnija vrsta medija koja se može spojiti sa Android uređajem preko USB OTG mogućnosti je flash drive memorija. Kod vanjskih čvrstih diskova je stvar malo drugačija jer će ova konekcija nekada raditi dok u nekim situacijama baš i neće. Prenosivi črsti diskovi koji vuku struju iz pametnih telefona neće uvijek raditi, no čvrsti diskovi koji imaju vlastiti sustav napajanja će gotovo uvijek raditi i gotovo ćete ih uvijek moći koristiti sa vašim Android uređajima.

Prije nego što memoriju spojite na svoj Android uređaj ono oko čega ćete se trebati pobrinuti jest to da memorija bude u FAT 32 formatu. NTFS iako noviji ne radi baš najbolje sa Androidom zato je bolje da prebacite u FAT 32.

 

USB OTG spajanje kontrolera za igru

  1. USB OTG možete koristiti za igranje igara preko kontrolera

Drugi isto tako praktičan način kako i za što možete iskoristiti USB OTG mogućnost jest za igranje igara. Uzmete kontroler i jednostavno ga spojite sa svojim Android uređajem (preporučuje se da ga spajate sa tebletima).

Jeste li znali da je Android svojom najnovijom verzijom operacijskog sustava- Androidom Pie (ili 9.0) omogućio podršku za Xbox One kontrolere? No, iako nemate ovakav, a recimo imate kontroler za Xbox 360, nema problema jer USB OTG podržava i njih. Samo utaknete kontroler i to je to, možete početi igrati svoje omiljene igre.

USB ”On-The-Go” se može koristiti i za spajanje Playstation kontrolera, no ovo je nešto što odmah nije ”vidljivo” kod USB OTG. Ako želite koristiti Playstation kontroler prije toga ćete trebati rootati svoj Android uređaj. Nakon rootanja svoj Android uređaj možete spojiti i sa kontrolerima za Playstation 2. Pretvorite svoj Android u konzolu iz djetinjstva i uživajte u odličnim, starim naslovima za PS2!

usb otg spajanje tipkovnice na mobitel

  1. Kontrolirajte svoj Android uređaj uz pomoć tipkovnice i miša

Najbolja mogućnost koju Android ima, a koju jedan drugi operacijski sustav nema jest njegova otvorenost iliti ”open-source” mogućnost. Zbog nje svoj Android uređaj možete spojiti na gotovo svaki uređaj. Ako recimo želite koristiti svoj tablet kao prijenosno računalo dobra stvar je ta da na njega možete spojiti tipkovnicu i miš bežičnim putem, s obzirom na to da Android odlično funkcionira sa bežičnim tipkovnicama i miševima.

spajanje printera sa mobitelom usb otg

  1. Printajte izravno sa pisača

Slično kao što je to slučaj i sa tipkovnicama (ili miševima) pisači (ili printeri) su isto tako uređaji koje ćete moći spojiti na svoj Android uređaj. Nakon što ga spojite na njega moći ćete ispisivati sve što želite bez potrebe bežične konekcije ili da prije ispisivanja bilo što trebate prebacivati na računalo. Ako želite ispisivati na pisač preko Android uređaja za to će vam trebati PTP ili MPT načini rada. Ako vaš pisač ima podršku za Wi-Fi, tim bolje.

USB OTG spajanje DSLR kamere

  1. Upotrijebite USB OTG kako biste kontrolirali DSLR kameru

Ovo je nešto što će se svakako svidjeti fotografima. Uz pomoć USB OTG mogućnosti možete spojiti svoj Android uređaj sa DSLR kamerom i na taj način svoju kameru ”pretvoriti” u jedan veliki ekran za prikaz stvari uživo koji će na sebi imati sve mogućnosti koje ima i vaša DSLR kamera (kao što su mogućnosti fokusa, fotografiranja, kontroliranje brzine okidača i ostale mogućnosti kamere).

Na taj način, preko USB OTG mogućnosti svoj Android tablet možete upotrijebiti i koristiti kao jedan veliki fotoaparat. Za ovo će vam trebati i DSLR aplikacija i po mogućnosti Canonov fotić. Aplikacija nije besplatna, a nije baš ni jeftina (koštat će vas oko 60 kuna), ali ako volite fotografirati i želite svoj Android telefon ili tablet iskoristiti na još jedan način, zašto ne pokušati?

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here