Gaming ili igranje igrica je nešto što je postala naša svakodnevica. Neki ”gejmaju” na svojim pametnim telefonima, drugi imaju konzole. Treći pak igraju svoje najdraže naslove na računalima. Bilo kako bilo, gaming je postao sastavni dio naše kulture.

Vrlo veliki broj ljudi je barem jednom u svome životu odigrao neku igricu – bilo da se radi o popularnom Tetrisu (koji je sada ”evoluirao” u Candy Crush sagu), Super Mariju na prastarom Nintendu ili nešto slično.

Ono čega se svaki ”gamer” sjeća jest da je za igranje svake od tih igrara trebalo nešto putem čega će se igra moći igrati; bilo da se radi o starom joysticku (ili palici), tipkovnici i mišu ili gamepadu. U posljednjih desetak godina gaming i igranje igara se maksimalno proširilo među ljudima.

Ono što je definitvno super kod igranja igrica jest to da je velika većina odličnih igara koje imaju podršku za gamepad danas dostupna za Windows računala. Da bi užitak igranja bio maksimalan treba nam i neki gamepad. U nastavku teksta ćemo nešto reći o Speedlink Strike NX žičnom gamepadu i o tome zašto jeftino ne mora uvijek biti manje dobro.


Speedlink Strike NX

 

Speedlink Strike NX: USB 2.0 podrška

Gamepadi koji su dostupni za kućna računala kao utičnicu imaju USB utičnicu, to je nešto što je odavno postalo standard. Svaki gamepad koji je za računalo ima USB utičnicu koja se spaja na računalo uključivanjem u USB utor. Iako neki gamepadi koji su isto tako za računala (kao što je na primjer Xbox 360 gamepad) dolaze sa drugačijim utičnicama, velika većina je ipak USB friendly odmah.

Speedlinkov Strike NX gamepad spada u skupinu ”klasičnih” USB gamepada, Sama utičnica vrlo lako ”sjeda” u utor računala tako da s time ne bi trebalo biti problema. Minimalna podrška koju vaše računalo treba imati da bi na njemu uopće mogao funkcionirati NX je USB 2.0, što opet nije problem jer danas sva računala (izuzev onih starih modela) u sebi imaju USB 2.0.

ŽIČNI GAMEPAD Speedlink Strike NX

 

Speedlink Strike NX: Čvrst kabel i plastično kućište

Jedna stvar koja se meni definitvno svidjela kod Speedlink NX žičnog gamepada (jer postoji i bežična verzija) jest njegov kabel. S obzirom da sam gamer već dugi niz godina, sve gamepada koje imam prilike koristiti uspoređujem sa starim PSOne gamepadom, jer smatram da je to jedan od najboljih i najkvalitetnijih gamepada – općenito u pogledu kvalitete, izdržljivosti, dugotrajnosti i ergonomije.

Naravno da i ostali gamepadi imaju svojih prednosti, no smatram da je Sony svojim gamepadima za stari PSX ”začeo” nešto revolucinarno i nešto za što će se s godinama pokazati da će biti svojevrstan standard gamepada (što je vidljivo i po tome da se dizajn idućih konzola – Playstationa 2, 3 i 4 nije puno mijenjao).

Počnimo ispočetka.

Speedlink Strike NX gamepad, kao što sam već rekao, ima vrlo dobar kabel, koji nije niti predugačak, niti prekratak (što je često slučaj kod jeftinijih gamepada). Ovo mi se sviđa iz razloga što više ne trebamo biti metar i pol od računala, nego se možemo slobodno udaljiti, zavaliti na omilljeni naslonjač i nesmetano gejmati.

Osim toga sam kabel djeluje dosta izdržljivo, što je moramo priznati jako važno, pogotovo iz razloga što kabeli s vremenom gube na kvaliteti materijala. Spoj na samom kućištu gamepada djeluje vrlo čvrsto, što je opet super stvar jer ne želimo nakon nekoliko slučajnih (ili malo manje slučajnih) grubih povlačenja kabela vidjeti žice koje se kriju ispod crne zaštite.

Kada govorimo o dizajnu gamepada onda treba reći da se ovdje vidi da se ipak radi o jeftinjaku. Ne kažem da je dizajn loš ili da se radi o ”ružnom” gamepadu, no ono što želim reći jest da je dizajn napravljen od plastike, i to bojim se ne one baš najkvalitetnije.

Slabije padove (sa stola i sl.) gamepad će bez problema izdržati, no Speedlink Strike NX se po kvaliteti ne može usporediti s nekim drugim, skupljim gamepadima.

Izgled tipki i gljiva, u kombinaciji sa crno-crvenom bojom daje dojam ozbiljnosti za što mislim da je dobro. Oni koji vole više boja, pogotovo kod tipki, će se odlučiti za neki drugi gamepad, no oni kojima boje nisu najvažniji segment ostati će pri NX-u zbog njegovih ostalih kvaliteta, koje ovaj gamepad nesumnjivo posjeduje.

Sam gamepad u ruci leži dobro, iako je šteta što na primjer donja strana kućišta nema neku gumu ili gumeni dio, jer sam mišljenja da bi to itekako pomoglo i bilo od koristi, pogotovo pri dugotrajnom igranju od nekoliko sati u komadu.

 

GAMEPAD Speedlink Strike NX

 

Speedlink Strike NX: Tipke i funkcije

Tipke i funkcije gamepada je ono što velika većina gamera prvo provjerava na svom gamepadu. Kako gamepad ”leži”, kako se osjete pojedine tipke i kako gamepad reagira u ”kriznim situacijama” (odnosno u situaciji kada odjednom trebate pritisnuti više tipki odjednom, što je vrlo čest slučaj, pogotovo kod igranja multiplayer igara) je alfa i omega svakog gamepada.

U pogledu funkcija NX i više nego zadovoljava. Ja sam osobno funkcije gamepada isprobao igrajući nekoliko različitih igara: Pro Evolution Soccer 2016, Resident Evil Revelations 1 i nekoliko igara na različitim emulatorima. PES 2016 i RE Rev 1 su igre koje u sebi imaju podrške za Xbox 360 kontroler.

Zanimalo me kako će to sve zajedno funkcionirati i hoće li funkcionirati, jer je stvr u tome da ako igra gamepad ne ”prepoznaje” kao kompatibilan gamepad, prepoznati će ga kao ”generični” kontroler (generic input controller).

Ugodno sam se iznenadio kada sam vidio da su obje igre prepoznale NX kao Xboxov kontroler, što on ipak- nije, no lijepo je bilo vidjeti da sve funkcije normalno rade.

Kod igranja igara na emulatorima treba imati na umu nekoliko važnih stvari od kojih je najvažnija ta da nemaju svi emulatori ”jednako dobro” osiguranu podršku za sve kontrolere. Najbolju podršku imaju emulatori za Playstation 2 (PCSX2), PSOne (EpsxE) te emulator za Playstation Portable (PPSSPP).

To znači da su sve funkcije kontrolera dobro ‘preslikane’ te da emulatori imaju odličnu podršku za sve gamepade za Windows OS. Emulator na kojemu je Speedlink Strike NX možda i najbolje pokazao što može jest PCSX2 – emulator za Playstation 2, no treba reći da je to uvelike i do developera.

Na emulatoru za Play 2 sam igrao Silent Hill 2 i ovdje bih zaista htio pohvaliti i developera i proizvođača NX gamepada jer sve funkcije rade besprijekorno (uz dual shock iliti vibraciju koja ipak ”po defaultu” ne radi na svim emulatorima).

Sam hod tipki je precizan, ne pregrub niti preslab, a s obzirom da sam pobornik odvojenih tipki za tipke smjera, htio bih reći da je njihov rad na NX-u zaista odličan. Ako bismo ovaj gamepad ocjenjivali samo po funkcijama onda bi Speedlink Strike NX zaslužio visoku ocjenu.

Jedini prigovor funkcijama tipki su dvije tipke sa stražnje strane (popularni ”triggeri” ili L2, R2 tipke). Osim što malo ‘strše’ također imaju i malo dulji hod od ostalih tipki, što nekim igračima može zasmetati, pogotovo u već spomenutim ”pritisni više tipki odjednom” situacijama.

 

Speedlink Strike NX:  Solidan kontroler, solidnih performansi i niske cijene

I za kraj bih htio reći da je Speedlink Strike NX gamepad koji će zadovoljiti možda čak i najzahtjevnije gamere koji trenutno nemaju pri ruci neki od vrhunskih kontrolera.

Sam gamepad se može nabaviti za nekih stotinjak kuna, što nije previše, pogotovo ako uzmemo u obzir da se ipak radi o gamepadu renomirane tvrtke kao što je Speedlink i da se ipak radi o jednom dosta dobrom gamepadu.

Ako ste u žurbi i treba vam neki ”OK” gamepad, a pored sebe nemate Xbox ili PS4 kontroler, odaberite Speedlink Strike NX.

Cijena oko 100kn

Dobre strane:

  • Cijena
  • Analogne palice su čvrste i kratkog hoda
  • Malenih dimenzija
  • Kompatibilan sa vrlo velikim brojem igara
  • Dugačak i čvrst kabel

 

Negativne strane:

  • Kućište daje dojam vrlo lake lomljivosti
  • Dvije stražnje tipke previše strše i ”teže” ulaze

 

Konačna ocjena: 7.5/10

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here