Sony slušalice WH-1000XM3 proglašene su najboljim slušalicama 2019/2020 godine, osvojile su prestižnu EISA nagradu, no pozornost bih skrenuo na znatno jeftinije Sony slušalice WH-XB900N.

Usporedivši ih cjenovno, jeftiniji model ima manju cijenu za čak 1200kn.

Sony WH-XB900N

Što se tiče dizajna, bežične over-ear (preko ušiju) slušalice WH-XB900N jako su moderne i izgledaju minimalistički. Dolaze u dvije varijante, plavoj i crnoj. Izrađene su od čvrste plastike koja ne daje osjećaj jeftinoga, teže 254 grama. Na lijevoj strani slušalice nalazi se gumb za uključivanje, 3.5mm utor, type- c utor za punjenje i NFC oznaka za takav način uparivanja s mobilnim uređajem.

Dok se na lijevoj strani nalaze sve konekcije, na desnoj strani ugrađen je touch senzor pomoću kojega s pokretima upravljate glasnoćom reprodukcije glazbe, mijenjate pjesme, pauzirate ili pokrećete pjesmu. Kada rukom prekrijete desnu stranu slušalice, uključujete quick attention mode koji uključuje mikrofone te vam omogućuje da čujete što se oko vas dešava, poprilično korisno kada vam netko želi nešto reći, a lijeni ste skinuti slušalice.

Slušalice su sklopive te uz njih dobivate obloženu “vrećicu” pa ne morate brinuti da će vam se ogrebati prilikom nošenja u nekakvoj torbi ili koferu. U kutiji još dobivate type-c kabel kao i 3.5mm kabel u slučaju da ostanete bez baterije.

Slušalice su jako udobne, imaju kvalitetnu oblogu s gornje strane za glavu kao i jako udobne jastučiće za uši. Slušalice ćete bez problema moći koristiti cijeli dan što od udobnosti do impresivnog trajanja baterije od minimalno 30 sati reprodukcije glazbe (prosjek neslužbenog trajanja je oko 35h)

Zvuk koji slušalice reproduciraju izuzetno je dobar, imaju čist mid i high. Vokali su dobri te nisu isprani zbog bassa zahvaljujući jednim dijelom svojim velikim otvorima s gornje strane. Slušalice imaju odličan bass po kojima su i popularne. Sony ima odličnu aplikaciju u kojoj ćete moći namjestiti zvuk po svojoj volji, ako vas presnažan bass smeta, moći ćete ga smanjiti na razinu koja vama odgovara. U software-u moći ćete se poigrati i sa ekvalizatorom ili odabrati već jednu od preddefiniranih opcija.

Domet bežične veze je klasičnih 10 metara, slušalice podržavaju sve moderne kodekse bežične tehnologije kao što su LDAC, SBC, AAC, aptX HD.

Noise cancelling tehnologija dobro funkcionira, naravno ne toliko dobro kao skuplji model wh 1000xm3. Prosječne korisnike će ova tehnologija sigurno zadovoljiti i kod jeftinijeg modela, koja će većinu neželjene buke ukloniti te vam omogućiti nesmetano uživanje u najdražoj glazbi. Razinu noise cancellinga moći ćete namještati kroz 10 jačina propusnosti kao i isključiti ga.

Cijena slušalica je 2000kn, često ih možete pronaći na sniženju za 1500kn. Ono što slušalice nude, cijena je poprilično opravdana. Nagrađivani, skuplji model izrađen je od boljih materijala i ima bolji noise-cancelling, vrijedi li to dodatnih 1200kn, na vama je da procijenite.

Piše: Dario Križanić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here