Iako većina nas, ako i ima eksterni disk, ima 2.5 inčni HDD u kućištu. No, Samsung ne odustaje od ideje da svi eksterni diskovi u budućnosti budu isključivo SSD-ovi. Zato su na tržište izbacili portabilni/eksterni SSD kojeg su nazvali X5. Nevjerojatno je brz, a pre-order možete napraviti već danas. Varijanta od 500 GB košta 399.99 dolara, 1 TB možete dobiti za 699.99 dolara, dok ćete za najveći disk u ponudi (2 TB) platiti 1399.99 dolara. Uređaji će biti dostupni početkom rujna, a možete ih naći i na službenim Samsungovim stranicama.

Portabilni SSD-ovi su uvijek bili mnogo privlačniji od portabilnih klasičnih tvrdih diskova jer nemaju mehaničke i pomične dijelove, mnogo su brži od HDD-a i nisu toliko “ranjivi” u vašem ruksaku. Naravno, to se uvijek odrazi i na cijenu. Recimo, imate Seagateov Backup Plus Slim eksterni HDD od 2 TB kojeg možete sa svim davanjima dobiti za 100-injak eura. Kao što smo rekli, portabilni X5 od 2 Tb će koštati 14 puta više. Cijena je nažalost razlog zašto će 9 od 10 osoba za eksterni disk radije uzeti HDD, a ne SSD.

Novi X5 SSD će koristiti kombinaciju Thunderbolt 3 tehnologije i NMVe-a, što će im dati brzinu kakvu imaju interni SSD-ovi (npr. bit će brz kao Samsungov 960 Pro). Naravno, bit će i brži od gotovo svih eksternih SSD-ova na tržištu. Čak i od svog prijašnjeg modela T5 koji je bio fantastičan.

Ovi diskovi bi trebali imati brzinu čitanja od oko 2800 MB/s, dok će im pisanje biti oko 2300 MB/s. Napomenimo da je to oko 5 puta brže od maloprije spomenutog diska T5. Možda od tuda i naziv X5.


Što se dizajna tiče, nismo oduševljeni, ali nije ni toliko loš. X5 dolazi u potpunom metalnom kućištu, te će s donje strane imati neklizeću površinu. Nadalje, bit će i shock-resistant, te drop-resistant. Moći će pasti s otprilike 2 metra i trebao bi biti upotrebljiv, odnosno neoštećen. Naravno, nemojte to probavati kod kuće.

Ono što moramo pohvaliti je što će SSD imati na sebi enkripcijski softver kako biste zaštitili svoje podatke. Sve u svemu odličan eksterni disk za sve one koji imaju Mac ili PC s Thunderbolt 3 utorom.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here