U gomili dostupnih gamerskih miševa, Roccat nam uvijek predstavi model koji se obično barem po nekoj sitnici razlikuje od ostalih konkurenata. Roccat kao proizvođač koja radi miševe isključivo za igranje zaista voli pedantno zaokružiti cijelu priču kada su u pitanju njihovi proizvodi. Što se tiče njihovih miševa, to su uglavnom modeli za FPS/RTS naslove. Bilo da ste početnik ili profesionalac koji redovito ide na razna natjecanja i turnire u gamingu, Roccat miševi vam se jednostavno moraju sviđati. Tako je i sa ovim koji je ovdje glavna tema. Radi se o modelu Roccat, mišu realne cijene i odličnih performansi.

Piše: Hrvoje Sirovina

Preciznost je vrlina

Roccat Savu smo isprobali na svim popularnim žanrovima današnjice. Započnimo priču sa vrstama igara za koje miš nije namijenjen, a to su RPG/MMORPG naslovi. Imali smo priliku isprobati ga prilikom igranja World of Warcrafta i Star Wars The Old Republic. Što se Warcrafta tiče, ne možemo reći ništa spektakularno. Miš je isključivo namijenjen za precizne radnje, kao što je to korištenje vatrenih oružja u FPS naslovima. No s druge strane, ne možemo ni reći da miš nije dobro funkcionirao. Radio je jako fluidno i besprijekorno, ali ono što ga muči je naravno nedostatak hot tipki koje posjeduju drugi miševi u konkurenciji, tj. upravo oni koji su namijenjeni za takve igre.
U Star Wars The Old Republic MMO naslovu je priča nešto drugačija. Battle movement je drugačije napravljen, pa se samim time miš ovdje pokazao značajno boljim, ako ćemo pričati o preciznim radnjama. Naime, borba je napravljena tako da je preciznost puno potrebnija nego što je to u WoW-u. Već smo ovdje zapazili veliki plus ovog miša, no znamo, tu još ništa nismo vidjeli.

Stvoren za FPS-ove

Da se uvjerimo i prave sposobnosti ovog miša, Isprobali smo ga na igri Call of Duty Modern Warfare (multiplayer). Prije svega spomenimo velikih 4000 DPI-ja koji su sasvim dovoljni za odličan performanse u takvim igrama. EasyShift opcija omogućuje korištenje istih tipki, no sa nekom drugom funkcijom. Drugim riječima, koristeći tu varijantu, vaš lijevi klik može trenutno postati automatsko bacanje bombe ili nešto slično. Priloženi softverski paket omogućuje kreiranje različitih profila i zasebnih postavki za svaku igru. Uz EasyShift omogućena je i EasyAim opcija. Ona zapravo trenutno smanjuje vaš DPI, te vam daje puno veće šanse za precizniji pogodak. To se pokazalo izuzetno učinkovitim kod korištenja dalekometražnih oružja kao što je snajper. U svakom slučaju mogućnost prilagodbe je upravo ono što ovaj miš čini iznimno uspješnim igraćim oruđem. Vješti igrači bez problema će iz njega izvući maksimum u FPS naslovima, a pritom će im ponuditi performanse koje se samo mogu poželjeti.
Ono što je najvažnie je da ukupna cijena ovog miša nije pretjerana. Drugim riječima to znači kako će si ga moći priuštiti i gameri nešto plićeg džepa.

Izvrsna ergonomija

Savu je, doista kako god okrenuli kvalitetno napravljen miš,a osim toga također i uređaj kreiran sa stilom. Sam izgled je vrlo primamljiv, a mogućnost da možete mjenjati nijanse rasvjete na njemu je očaravajuća. Između čak 16 milijuna nijansi boja imate priliku odabrati vašu najdražu.
Ergonomski oblikovan na sebi ima i poseban „No sweat“ premaz, što daje vašoj ruci stabilniji položaj i odlično sprečava klizanja uslijed znojnih ruku nakon dugih sati igranja. Spomenimo također i to da je sama površina miša napravljena tako da nema iznenadnih klizanja ili trzaja. Miš vrlo čvrsto leži u ruci, bez obzira kakvu podlogu koristili. Nešto je brži bez podloge, no ukoliko imate PRO podlogu, bilo bi najidealnije i za vas i za vaš miš.
Roccat je zaista mislio na sve, pa je tako i masa posebno korigirana u ovom mišu. U prvotnoj varijanti bio je nešto lakši, no u proizvodnji su odlučili povećati masu debljim i jačim kučištem kako bi se i to bolje uklopilo u već odličan miš za igranje.
Gamer ste i volite Roccat – ovo je odličan izbor, bili amater ili profesionalac. Ne preporuča se za MMO naslove, već isključivo za FPS igre, jer je upravo za to ovaj miš i napravljen.

SPECIFIKACIJE

optički/žičani, 4000 dpi, max brzina: 60 inch/s, akceleracija:
20G, polling rate: 125, 250, 500, 1000 Hz, USB kabel 1.8m, EasyShift/AimWheel, povećana izdržljivost, kompatibilnost: Windows XP, Vista (32 i 64 bit), 7 (32 i 64 bit), Windows 8

USTUPIO

Instar Informatika
(01) 55 99 671
www.roccat.org

CIJENA

546 kn

ZA

dizajn, performanse, izrada, softver, EasyAim i Shift opcije

PROTIV

ništa značajno

OCJENA

5/5

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here