Ne znamo da li smo ikada neki tech proizvod nazvali „usamljenim“, no kad god recenziramo Appleove proizvode, ta riječ nam često pada napamet.

Voljeli Apple ili ne, njihov novi proizvod HomePod, je odličan odgovor na jako popularni Amazon Echo i Googleov Home kućni zvučnik. HomePodova cijena je 349 dolara, za koju Apple smatra da je primjerena jer su (navodno) ovaj proizvod razvijali 6 godina i iznimno su bili fokusirani na kvalitetu zvuka, te su to i uspjeli dostaviti korisniku.

Nadalje, nadaju se da će ovim proizvodom ući na tržište kojim već duže vrijeme vlada Amazon i koji je svoju Alexu reklamirao na ultra-popularnom finalu Super Bowla. Može li Apple potući Amazon i postati broj jedan na tržištu pametnih (kućnih) zvučnika?Odgovor je „da“ i „ne“. S jedne strane HomePod zvuči gotovo nestvarno dobro, no s druge strane možete ga iskoristiti jedino ako živite u Appleovom ekosustavu. Bolje pitanje je – želite li se još više zatvoriti u već ionako mali ekosustav?

 

Hardver


Bili smo prilično znatiželjni kako će HomePod zapravo raditi, još otkako je prvi puta predstavljen, a odgovor je mnogo zanimljiviji nego što smo mislili. HomePod nije samo jedan zvučnik, nego čak 8 njih koje pokreće i s kojim upravlja Appleov A8 procesor i tona custom softvera.

Od tih 8 zvučnika, 7 su kvalitetni zvučnici, dok je jedan 4 inčni woofer okrenut prema vrhu HomePoda za niske frekvencije. Također, tu je i 7 mikrofona – 6 postavljenih oko sredine uređaja za Siri, te jedan koji „osluškuje“ i kontrolira bass. Ono što morate shvatiti ovdje je da svi ti zvučnici i softver ne pokušavaju nešto dodati na glazbu koju slušate.

Neće vam dodati nikakve neželjene „3D efekte“ ili slične stvari. Oni s ovime samo žele eliminirati neželjene zvukove koje možete imati zbog refleksije zvuka u sobi gdje se HomePod nalazi. Oni pokušavaju podesiti zvučnik tako da zvuči što neutralnije, bez obzira na veličinu sobe i poziciju gdje se HomePod nalazi i u tome su u potpunosti uspjeli.

 

Kalibracija zvuka s 200 patenata

Kada pokušate prvi puta pokrenuti HomePod i slušati glazbu, on pokreće niz koraka kako bi se podesio. Prvi, pokuša kreirati model sobe u kojoj se nalazi tako što detektira refleksiju zvuka od zidova. To radi u dvije faze. Prvo okvirno, a onda malo „finije“. Ako puštate nešto s mnogo bassa u sebi, ova faza će proći mnogo brže nego inače.

Zatim HomePod „ispucava“ virtualni niz od 7 zvučnih zraka u svim smjerovima kako bi još više ugodili slušanje glazbe. Nećemo ulaziti u detalje, samo ćemo reći da je Apple ovdje napravio i zaštitio oko 200 patenata!

Najzanimljivije je da ta prilagodba traje maksimalno 10-ak sekundi i ne treba nikakvu vašu asistenciju. I dok god ne premještate HomePod, on neće morati ponovno raditi kalibraciju zvuka. Ako detektira da ga pomičete po sobi ili po prostorijama, on će se opet kod prvog puštanja glazbe kalibrirati. U svakom slučaju, mala „cijena“ za ono što vam ovaj zvučnik nudi.

 

Kvaliteta zvuka

Sve ovo napisano znači da HomePod zvuči bogatije i bolje nego gotovo svi zvučnici koje smo imali prilike koristiti i testirati. Pogotovo nas iznenađuje količina bassa koji izlazi iz ovog, relativno malog, uređaja. Bez obzira na bass, možete čuti detalje na srednjim frekvencijama, odnosno bass ih neće prikriti što je dobro za znati ako ste audiofil.Usporedimo samo HomePod sa Sonos Oneom i Googleovim Homeom. Sonos One zvuči gotovo prazno naspram HomePoda, a Google Home radi „teški nered“ kada uključite bass, iako i oni imaju podešavanje za sobu u kojoj ga koristite. Jednostavno je Apple mnogo bolji. I od spomenutog dvojca, a usudili bi se reći i od Amazonovog Echoa. To nije ista liga. HomePod je daleko kvalitetniji i inženjerski bolje napravljen uređaj. Naravno, samim time i skuplji.

 

„Hey Siri!“

Ajmo sada malo na Siri i integraciju iste sa HomePodom. Mikrofoni su nevjerojatni kod detekcije „Hey Siri“ komande. Čak i kada slušate glasnu glazbu i kažete „Hey Siri“, HomePod će to razaznati, dok kod drugih uređaja u tihoj sobi nećete dobiti tako dobar efekt i tako brz odaziv.

Ono što je nas fasciniralo je činjenica da možete pitati Siri da vam kaže nešto više o pjesmi koja svira i ona će vam dati te informacije te reći tko svira bass u toj pjesmi. Fantastično!

Ono što nas je negativno iznenadilo je da Apple na HomePod ne može postaviti, recimo, 2 timera u isto vrijeme. Appleovi inženjeri su ispitivali tržište i pitali se za što korisnici najviše koriste pametne zvučnike.

Ispalo je da je broj jedan puštanje glazbe, drugo je pitanje kakve će vrijeme biti danas, a treće je glasovno postavljanje timera. Oni koji kuhaju, znaju koliko je to korisno. Nažalost, možete postaviti samo jedan timer tako (npr. Reći Siri da vam javi kada je prošlo 30 minuta od trenutka kada vi to tražite).

Nadalje, Siri vam ne može naći recept na Internetu, ne može uspostaviti poziv i ne može još mnogo toga što mogu Alexa ili Googleov Asistent. Po zvuku je HomePod daleko ispred njih, no po „pametnim mogućnostima“, zaostaje.

Ne možete HomePod tražiti niti da vam pusti nešto na Apple TV-u, dok Google i Amazon to mogu sa svojim TV uređajima.

S druge strane, Siri kao „smart home controller“ radi odlično ako imate kompatibilne HomeKit uređaje koji su relativno lagani za upravljanje. HomePod se svodi na odličan zvučnik s kojim možete glasovno upravljati, te kao centar pametne kuće.

 

Zaključani u Appleovom ekosustavu

Vjerojatno najveća limitacija HomePoda je to što je usko vezan i uz Apple Music. Ako niste korisnik tog servisa (op.a. a vjerojatno niste) onda ste u gadnim problemima. Spotify ima još uvijek više pretplatnika nego Apple Music, ali HomePod ne zna da Spotify postoji.

Također ne zna za postojanje Pandore, Tidala, Google Playa, TuneIn Radija, SoundClouda i drugih fantastičnih servisa. To je po nama veliki minus kod kupovine ovog uređaja jer, kao što smo već rekli, ste usko vezani isključivo uz Appleov ekosustav! Ako živite u njemu, onda vam je dobro, no čim pokušate izaći iz njega, tada sve prestaje raditi.

To usko vezanje hardvera i softvera uz Appleov DNA ponekad postaje i smiješno. Ok, ni iPod nije baš jako dobro radio s drugim glazbenim storeovima, no to je prošlost. Danas, kada postoji hrpa streaming servisa, vas ne zanima da li se radi o Tidalu, Apple Musicu ili Spotifyu. Vi želite da vam uređaj pušta glazbu. Nažalost, HomePod to ne može niti će moći u bližoj budućnosti.

 

 

Zaključak

Zbog ovog svega nabrojanog, mislimo da je Appleov HomePod „usamljen“. Izgleda kao da je napravljen isključivo za osobe koje žive u potpunosti u Appleovom ekosustavu. Previše je vezan za jedan iPhone i jedan iCloud račun nego ijedan drugi pametni zvučnik do sada.

Čak ni Siri nije „pametnija“ od Alexe ili Googleovog asistenta. Sve u svemu, Apple će radije probati primaknuti planinu sebi, nego se sam primaknuti planini i to je problem.

Trebaju si priznati da je to još jedan u nizu iOS uređaja koji će dobro raditi s iPhoneom, iPadom i Macom. Dati će dobar zvuk i nekoliko dobrih funkcionalnosti, no teško da će s time „pokoriti“ tržište. Cijena je takva kakva je (op.a. navikli smo da su Appleovi uređaji skupi), no problem su funkcionalnosti koje fantastičan zvuk ne može nadvladati.

Ostaje nam samo vidjeti u kojem smjeru će se nasljednik HomePoda razvijati i hoće li Apple jednom shvatiti da ne mogu držati ljude zatočene u svom svijetu ako žele dominirati određenim segmentom. Posebice kada se natječu s Amazonom i Googleom.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here