Početna Hardver Periferija Recenzija Google Chromecasta: uređaja za istovremeno primanje i reproduciranje sadržaja koji je...

Recenzija Google Chromecasta: uređaja za istovremeno primanje i reproduciranje sadržaja koji je to bolji što više zna (o vama)

2371
Google Chromecast 3

Pratite nas na Facebook-u

Ta nova napravica koju možete kupiti za 50 dolara oslikava jedan od najvećih problema današnjice: želi vam pomoći pronaći sadržaj koji ćete gledati. No kako biste se poslužili njime, morate biti voljni dijeliti svoje podatke.

Nekoć je gledanje televizije podrazumijevalo da morate uzeti daljinski upravljač, pritisnuti tipku i prevrtjeti kanale. Čovječe, koliko su se stvari promijenile otada! Kada gledate televiziju pomoći novoga Chromecastovog sticka za istovremeno primanje i reproduciranje sadržaja (streaming) iz Googlea, taj pretraživački div pokušava pronaći sadržaj koji ćete možda poželjeti pogledati, temeljem onoga što zna o vama.

Google Chromecast 3

Prije no što počnete, Chromecast želi da poduzmete ove korake:

  • Nakon što stick za streaming utaknete u poleđinu svog televizora, morate pritisnuti i držati dvije tipke na vašem daljinskom upravljaču.
  • Na svom smartphoneu preuzmete i otvorite aplikaciju Google Home, ulogirate se pomoću zaporke svog Google-računa i unesete kućnu adresu s koje ćete se služiti Chromecastom.
  • Toj aplikaciji pružite pristup podacima o lokaciji vašeg pametnog telefona, kako biste joj pomogli da pronađe najbliži Chromecast. (Čekajte malo, niste li upravo odali svoju kućnu adresu?)
  • Aplikaciji Google Homea pružite pristup kameri vašeg telefona kako bi skenirala barkod koji se pojavi na ekranu vašeg televizora kako bi se povezala s hardverom Chromecasta. (Čekajte malo, niste li upravo pružili pristup svojoj lokaciji kako biste pomogli svom telefonu da pronađe Chromecast?)
  • Pristanete prihvatiti Googleovu odredbu o čuvanju privatnosti i zaštiti osobnih podataka i putem samovoljno sklopljenog ugovora odričete se svakog prava da tužite Google.
  • Točno odredite gdje se nalazi Chromecast – u vašoj dnevnoj sobi, kuhinji, spavaćoj sobi ili podrumu, na primjer.
  • Odaberete Wi-Fi mrežu kako biste Chromecast povezali s internetom.
  • Ponude vam mogućnost da s Googleom podijelite još podataka kako biste mu pomogli da poboljša svoj proizvod i usluge.
  • Google zatraži od vas da snimite nekoliko glasovnih uzoraka kako bi njegov virtualni pomoćnik mogao prepoznati vaš glas.
  • Odaberete svoje aplikacije za istovremeno primanje i reproduciranje sadržaja kao što su Netflix, YouTube TV i Disney+.

spajanje Google Chromecast na TV

Ako ste poduzeli sve prethodne korake, Google kaže kako pružate sve te podatke kako bi mogao ubrzati postupak podešavanja i pokazati vam personalizirane informacije, kao što su mjesne vremenske prilike i preporuke za tv-emisije i filmove u kojima biste mogli uživati. To je sigurno bolje od dugotrajnog, nasumičnog pretraživanja tv-kanala, zar ne?

Pa, evo kako je to izgledalo u mojem slučaju.

Stick za streaming sastoji se od daljinskog upravljača i softverskog upravljačkog sustava za odabir sadržaja koji želite pogledati, slično Rokuovim proizvodima za istovremeno preuzimanje i reproduciranje sadržaja i Appleovom tv set-top boxu.

U slučaju starijih inačica Googleovog sticka za streaming otvorili biste video na svom mobitelu i pritisnuli jednu tipku kako biste „dobacili“ sadržaj Chromecastu, što zapravo znači da je mobitel praktički vaš daljinski upravljač.

Netflix hrvatski

Svoje omiljene aplikacije za istovremeno preuzimanje i reproduciranje sadržaja učitao sam u Chromecast: Netflix, YouTube, YouTubeTV, Disney+, Amazon Prime Video i HBO Max. Chromecast je zatim uzeo informacije koje Google zna o meni kako bi sastavio pops preporučenih programa na stranici označenoj riječima: „Za vas.“

Ta stranica „Za vas“ glavni je ekran novoga Chromecasta. Google je prikupio informacije o aktivnostima na mojem Google-računu, kao na primjer o stranicama koje pretražujem kada sam na internetu, o video filmovima koje gledam na YouTubeu, kako bi pronašao sadržaj u kojem bih mogao uživati.

Na kraju priče – ostao sam razočaran. S obzirom na to koliko toga Google zna o meni, nadao sam se da će bolje predvidjeti što bih volio gledati. U najgornjem redu, označenom kao „Najbolji odabiri za vas“, Google preporučuje da pogledam jedan talk-show u kojem nastupaju slavne ličnosti, kao i kanal na kojem se prikazuju sportski sadržaji. Napominjem da ni moja supruga ni ja ne gledamo talk-showove, niti smo zaljubljenici u sport.

Google je preporučio i to da bacimo oko na dva animirana filma za djecu. (Mi nemamo djece.)

Nekolicina je Googleovih preporuka bila pun pogodak. Preporučio mi je da pogledam jedan film koji je režirao meni omiljeni koreanski redatelj, i to je bio pravi odabir.

Jedan je niz preporuka bio posvećen emisijama za popravke po kući, što ima smisla jer sam gledao mnoštvo filmića tipa „sam svoj majstor“ dok sam sjedio kod kuće i nasmrt se dosađivao u samoizolaciji zbog trenutne pandemije. Drugi je red predstavljao filmiće o kuharstvu YouTubera koje sam često gledao u potrazi za nadahnućem na tome području.

hrvatski Netflix

S druge strane, novi se red preporuka odnosio na „ljubavne komedije“ uključujući nekolicinu filmova Adama Sadlera. Bit ću obziran i reći da nimalo ne volim komedije u kojima glumi Adam Sandler.

Sve u svemu, stranica naslovljena „Za vas“ nalikovala mi je vreći iz koje nasumično možete izvući potpuni promašaj ili puni pogodak.

Chromecast ima i stranicu s „Aplikacijama“ koja pokazuje jednostavnu mrežu mojih aplikacija za istovremeno preuzimanje i reproduciranje sadržaja kojoj mogu pristupiti i pronaći ono što me zanima. Općenito govoreći, na tom principu djeluje i Roku i Apple TV – i, što se mene tiče, to je i dalje bolji način za gledanje televizije.

Piše: D.Š.

Nema komentara

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here