Razer Wolverine je novi gamepad koji će imati šest dodatnih tipki koje će biti zadužene za nove dodatne mogućnosti, tipke za smjer i gljive koje će se u potpunosti moći promijeniti, različiti modovi vibracije i Razerov vlastiti Synapse cloud prostor za pohranjivanje. A to su samo neka od najavljenih poboljšanja.

 

Kontroler koji se isporučuje u isto vrijeme kada i neka igra koja je u potpunosti kompatibilna s tim kontrolerom je obično najbolji način za isprobavanje kako taj kontroler radi na toj konzoli i s tom igrom. Od davnih sedamdesetih godina prošlog stoljeća pa do danas prošlo je zaista puno vremena. Tih godina su nastali kontroleri u najgrubljem smislu te riječi.

Radilo se o palicama koje su služile za igranje tada jednostavnih igara. No, kao što sam rekao od tada pa do danas je prošlo jako puno vremena. Tehnologija je napredovala do neviđenih dimenzija, tako da danas imamo cijelo mnoštvo dostupnih kontrolera (ili gamepada), što za konzole što za računala.

Vrijeme je definitvno pokazalo kako uvijek postoji mjesta za poboljšanja. Bilo da ovdje govorimo o Nintendu i njegovim poboljšanjima (ili i ne baš poboljšanjima, pogotovo ako se sjetimo gamepada za Gamecube), Sonyjevim rješenjima i rješenjima firmi koje su se isključivo specijalizirale za izradu gamepada – kako je vrijeme prolazilo tako smo uglavnom imali prilike biti upoznati sa sve kvalitetnijim i boljim gamepadima.


To je pokazao i Microsoft sa svojim novim bežičnim kontrolerom za svoj Xbox One. Negdje u isto vrijeme u igru se uključila i tvrtka Razer i to sa svojim novim gamepadom – radi se o Wolverine Ultimate gamepadu koji će biti i za računala i za Xbox One.

 

razer wolverine

 

Wolverine Ultimate – ultimativni gamepad za ultimativno gamersko iskustvo

Neke igre, za razliku od drugih su bolje ili lošije optimizirane za određeni igraći sustav, bilo da se radi o konzoli ili o računalu. Uz to, neke igre zahtijevaju upotrebu više tipki, što može biti problem, pogotovo ako naši gamepadi nemaju ”dovoljno” kontrola. U tim slučajevima igrači trebaju posezati za rješenjima koja nisu uvijek popularna (to je najviše slučaj na računalima, pogotovo ako neka igra baš i nije ”gamepad-friendly”, a želimo ju igrati s gamepadom, udobno zavaljeni u naslonjač).

Razer svojim gamepadom želi takve situacije u cijelosti eliminirati. Wolverine Ultimate želi svakom igraču pružiti upravo ono što bi svaki igrač poželio, a to je da igrač može sam namjestiti kontrole da rade onako kako svaki igrač želi i da svaka tipka radi točno određen posao unutar igre na najbolji mogući način. Igrate pucačine i želite da vam trigger za pucanje bude neka tipka iza? Nema problema.

Svaka tipka na novom Wolverine Ultimate kontroleru će biti takva da će igrač sam moći namjestiti ono što želi. S ciljem da se igraču pruži maksimalno i vrhunsko gaming iskustvo, Razer je u svom novom gamepadu odlučio implementirati tipke za smjer i gljive kod kojih će igrač sam moći mijenjati i određivati ”visinu” ili niži hod. To naravno nije sve. Neke od dodatnih novotarija koje će Razer imati u sebi uključuju i dodatnih šest tipki (funkcija svake tipke će se moći zasebno odrediti od strane igrača).

Radi se o dva multi-funkcionalna bumpera te četiri multi-funkcionalna triggera. Jeste li trebali dodatni bumper ili trigger? Ako je vaš odgovor da, onda bi Wolverine mogao biti kontroler koji ste željeli i koji želite imati. S Wolverineom bi svaka igra na računalu trebala raditi baš onako kako mi to želimo. Ono što je istina i ono u što smo se mogli uvjeriti jest da dodatnih tipki sa strane i iza nikad nije dovoljno i nikada ih nije previše.

 

razer wolverine-ultimate

 

Novi svjetlosni efekti i Synapse kao način snimanja podataka

Dodatne mogućnosti se ne odnose samo na dodatne tipke. Razer u svoj novi, revolucionarni gamepad želi staviti još neke dodatne stvari, kao što je recimo RGB lightning, odnosno svjetlosne efekte i boje, odnosno čak 16.8 milijuna njih. Korisnici će moći odabrati između dostupnih boja koje će biti razvrstane u nekoliko skupina: od statične, breathing (u smislu – disanje), valovitih i ostalih animiranih efekata. Osim toga, developeri igara će imati pristup i posebnom Razerovom Chroma SDK-u. To bi developerima trebalo omogućiti integraciju svjetlosnih promjena i njihovu implementaciju izravno u igru koju osmisle.

 

razer wolverine RECENZIJA

 

S obzirom da će Wolverine Ultimate biti kontroler koji će biti i za računala i za Xbox One, on će u sebi objedinjavati podršku za Razer Synapse. Synapse je Razerov odgovor na pitanje pohrane postavki i nekih ostalih podataka jer će igrač preko Synapse-a sve svoje postavke moći pohraniti u cloud. To znači da će svaki puta kada se igrač odluči na ”prebacivanje” sa Xbox-a i računala igrač sve svoje postavke snimljene igre moći nositi ”sa sobom.” Jedino što će za učitavanje tih postavki biti potrebno jest internet konekcija (što je logično jer će svi podaci biti snimljeni na cloud).

 

razer wolverine gamepad

 

Još jedna stvar koja će svim gamerima izmamiti osmjeh na lica jest podatak koji govori da će kabel ovog gamepada biti dug oko tri metra (što bi trebalo biti dovoljno). Gamepad će za utor trebati micro USB konektor, a masa Wolverine Ultimate gamepada biti će 260 grama. Naravno, gamepad će u sebi imati i 5-milimetarski utor za stereo i mikrofon.

Kada govorimo o cijeni, s obzirom da se radi o vrhunskom gamepadu koji će biti i za računala i za Xbox One, kao i sve mogućnosti koje bi gamepad trebao sadržavati, onda treba imati na umu da cijena Wolverine Ultimate-a neće biti mala. U prvoj četvrtini razdoblja, gamepad bi trebao koštati barem 160 $ (što je oko 976 kuna), s time da će ”retail” prodavači malo sniziti cijenu.

U usporedbi s njime, Xboxov Elite One Wireless gamepad je moguće nabaviti po cijeni od oko 140 američkih dolara. Ako ste ”heavy” gamer i ako vam alfa i omega igranja igara označava igranje preko gamepada i nije vam problem dati oko 1000 kuna za gamepad – samo naprijed. Wolverine Ultimate bi, ako sve ovo što zasad znamo uzmemo u obzir, zaista trebao pružiti vrhunsko gaming iskustvo za obje konzole. Tko voli – nek izvoli.

Piše: I.H.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here