Tko još treba “headphone jack”?

Stereo slušalice su s nama još od vremena Sonyjevog Walkmana i od tada se borimo sa žicama i slušalicama. Da ne govorimo koliko smo samo vremena potrošili da otpetljamo žicu koja se uvijek zapetljala, bez obzira koliko pažljivo ju namotali na slušalice i spremili u ruksak ili džep jakne. Da li je sada napokon došlo vrijeme bežičnih slušalica? Ako pitate nas – jest.

Bežične slušalice su praktične za svaku situaciju – od kuće/stana, do ureda i teretane. Dodatni argument za ovo je da će proizvođači mobitela polako odbacivati “headphone jack” sa svojih uređaja, kao što je to napravio Apple. Želite li uz slušalice imati i ekstra nastavak samo da biste ih mogli uštekati u svoj uređaj?

Ima i onih koji će reći da bežične slušalice daju loš zvuk. Prije 10-ak godina bismo se možda i složili s vama, ali danas ne možemo. Danas, Bluetooth audio zvuči bolje nego ikad. Iako je taj signal kompresiran, neke slušalice imaju načina kako da “poboljšaju” zvuk koji dolazi do njih i spomenutu kompresiju praktički i ne čujete. Osim ako nemate savršen sluh ili ste audiofil, no tada ovaj tekst nije za vas.

Za prosječnu osobu koja tijekom dana sluša glazbu i voli istu, postoje bežični modeli koji zvuče i više nego solidno, može ih se naći za dobru cijenu i bit ćete zadovoljni njima. No, postoje neke stvari koje biste trebali provjeriti prije kupovine bežičnih slušalica.


 

Naglavne slušalice ili in-ear slušalice?
Naglavne slušalice

Možda na hrvatskom ovo zvuči loše, no naglavne slušalice su one slušalice koje idu preko uha i većeg su formata, dok su in-ear slušalice one male koje stavljate direktno u uho. One se još na engleskom nazivaju “earphones” ili “earbuds”.

No, bez obzira na terminologiju, bolji zvuk ćete dobiti od naglavnih/običnih slušalica, nego od in-ear slušalica. Iako, in-ear slušalice su svake godine sve kvalitetnije i kvalitetnije, a mnoge su i otporne na vodu (op.a. valjda ako zaboravite na njih i odete pod tuš ili skočite u more).

Nama su in-ear slušalice draže kod tjelovježbe i sličnih aktivnosti, dok za obavljanje uredskog posla ili uživanje u glazbi doma su bolje naglavne.
Spomenimo samo da kad govorimo o naglavnim slušalicama, možemo ih podijeliti u još dvije skupine, a to su on-ear slušalice i over-ear slušalice.

On-ear slušalice su one koje idu direktno na vaše uho, no same slušalice nisu dovoljno velike da pokriju vaše uši. Te koje vam u potpunosti pokrivaju uši su over-ear i one često daju bolju zvučnu izolaciju, bogatiji i kvalitetniji zvuk, izdržljivije su i slično.
Stoga, prije kupovine odlučite gdje ćete koristiti sve ove slušalice i da li želite in-ear, on-ear ili over-ear slušalice.

 

Problemi s baterijom

Bežične slušalice su jako praktične kada su napunjene i kada možete šetati s njima, no jednom kada baterija se isprazni, ostajete bez vaše glazbe. Ipak, proizvođači takvih slušalica su tu uskočili s dobrim rješenjem. Većina bežičnih slušalica dolazi s kabelom koji služi za punjenje slušalica, ali ujedno dok se i pune možete slušati glazbu preko kabela. Najčešće se radi o 3.5mm kabelu kojeg možete spajati i micati po potrebi.

Nažalost, neke slušalice dolaze samo s kabelom za punjenje i ne možete ih koristiti dok se pune, odnosno kabel služi isključivo za punjenje istih. To je ponekad problem, ponekad nije. Baterije kod nekih modela traju i po 8-9 sati, tako da biste bez problema trebali izdržati jedan cijeli radni dan. Ali uzmite u obzir da većina nas koji i rade uredski posao ne sjede u komadu 8 sati, ne slušamo glazbu 100 posto našeg radnog vremena itd.

 

Izolacija buke (eng. noise cancellation)

Neke slušalice imaju aktivnu izolaciju, odnosno poništavanje buke koja dolazi izvana, odnosno vaše okoline. Te slušalice imaju vanjski mikrofon” koji sluša zvukove oko vas, analizira ih i svojim mehanizmom ih poništava, odnosno generira obrnute valove koji poništavaju buku.

Ta tehnologija je prije par godina još bila osrednja, skupa i nije baš bila prisutna na mnogim bežičnim modelima. Danas je situacija obrnuta. Mnoge bežične slušalice imaju tu tehnologiju jer je ona mnogo napredovala, minijaturna je, ali ćete to dodatno i platiti ako želite poništiti sve zvukove oko vas i uživati isključivo u vašoj glazbi.

bežične slušalice

 

Apple W1 Chip

Ako ste iPhone korisnik, onda svakako razmotrite njihov par bežičnih slušalica koje imaju njihov vlastiti W1 chip. On vam jako olakšava uparivanje uređaja i slušalica preko Bluetootha tako da ne morate ići u postavke i tražiti dostupne uređaje, nego će on sam prepoznati kada su uređaj i slušalice blizu i tada će ih aktivirati. Također, taj chip ima i stabilniju konekciju i povećan opseg rada oko uređaja.

Za sada samo Apple i Beats (kompanija koju je Apple kupio) rade slušalice s W1 chipom, ali to bi se uskoro moglo promijeniti i taj chip biste mogli vidjeti u mnogim bežičnim slušalicama. Prema nekim informacijama, Apple bi mogao sklopiti partnerstvo s određenim proizvođačima slušalica, ali ta informacija nije potvrđena, pa nismo 100 posto sigurni u nju. Ali budite uvjereni da ako Apple vidi potencijalnu zaradu, da će to i iskoristiti.

 

Kakav vam je budžet?

Zadnja stvar koja ostaje još za razmotriti je cijena. Nažalost, cijene se kreću od nekih 600-700 kuna pa na više. Odnosno sve kvalitetnije bežične slušalice kreću se u rasponu od 150-400 dolara, dok jeftinije varijante možete naći i za 50-ak dolara (op.a. većinom bluetooth in-ear slušalice).

Mi vam preporučujemo, ako vam dopušta budžet, da idete u spomenuti razred 150+ dolara. Jednostavno ćete dobiti kvalitetnije slušalice s boljim zvukom, boljom baterijom, boljom podrškom itd. No, izbor je na vama.

Za kraj, evo još popisa 10 slušalica koje mi smatramo da su vrijedne razmatranja ali i kupovine.

Top 10 slušalica

  1. B&O Beoplay H4
  2. Bose QuietComfort 35 II
  3. B&O Play Beoplay H5
  4. Bose SoundSport Free
  5. Jaybird X3
  6. JBL Reflect Fit
  7. JLab Epic Air
  8. Plantronics BackBeat Fit 500
  9. Sennheiser HD 4.40 BT
  10. Skullcandy Jib Wireless

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here