Tražite kvalitetan mali dron koji može dugo letjeti i snimati odlične video materijale? Zanima vas što to novo donosi DJI Mini 2 i zašto je jedan od najboljih dronova u razredu do 250 grama? Koje inovacije osigurava DJI Mini 2 u odnosu na svojeg prethodnika i konkurenciju?

DJI je nedavno lansirao svoj novi maleni dron sjajnih performansi. Nakon što smo dugo vremena na tržištu imali vrlo popularni DJI Mavic Mini dron, sada je došlo vrijeme da vam predstavimo i više nego kvalitetnog nasljednika tog drona. Novi DJI Mini 2 ponovno teži samo 249 grama te tako pripada u društvo malenih dronova za koje nije potrebno tražiti specijalne dozvole i odobrenja za let. No, ipak je potrebno dron uskladiti s trenutnim regulativama, a što je sve potrebno – najbolje je dogovoriti s nadležnim državnim institucijama.

Unatoč tome što DJI Mini 2 dron teži iznimno malo, njegove su performanse zaista očaravajuće i množe se mjeriti s puno većim dronovima na tržištu. DJI Mini 2 ima poprilično dugo vrijeme leta i udaljenosti koje može postići, a tu je i fantastična kamera koja će zabilježiti predivne trenutke iz zraka. No, da ne duljimo s uvodom, sve važne detalje o DJI Mini 2 dronu predstavit ćemo u nastavku ovog teksta:

Dimenzijama vrlo sličan svojem prethodniku

Stručnjaci iz kompanije DJI ponovno su uspjeli napraviti sjajan posao jer su u svega 249 grama “nagurali” mnoštvo kvalitetne opreme koje omogućava siguran, udoban i zabavan let ovog drona. Dakako, brojka 249 grama nije uzeta slučajno, već tom težinom dron ulazi u kategoriju koja ne zahtijeva posebne dozvole za let. Dakako, teži dronovi trebaju razna odobrenja i privole nadležnih tijela, a zbog male težine DJI Mini 2 iziskuje minimalne intervencije po tom pitanju. Zakoni se mijenjanju pa svakako pripazite da vaš dron bude u vijek u skladu s trenutnim propisima.

Što se tiče konkretnih dimenzija dron, tu se nije dogodilo previše odmaka od prethodnika. Naime, DJI Mini 2 ima dimenzije 159 x 203 x 56 mm, dok su te dimenzije kod DJI Mavic Mini 160 x 202 x 55 mm. Dakle, razlike su minijaturne, bez obzira na to što je DJI u novi dron dodao još nekoliko novih dijelova, senzora i funkcija. Valja naglasiti kako je kod DJI Mini 2 drona moguće sklopiti krila čime se štedi na prostoru prilikom transporta. Dimenzije sklopljenog drona iznose svega 138 x 81 x 58 mm (kod DJI Mavic Mini su 140 x 82 x 57 mm) pa je novi dron iznimno jednostavno i lako prenositi u torbi ili gdje god to poželite.

S obzirom na odnos dimenzija koji je gore spomenut, jasno ja kako je novi dron dizajnom poprilično sličan svojem prethodniku. Samim time, dron je kompaktan i idealan za pilote koji vole puno putovati i koji dron žele uvijek nositi sa sobom. Zahvaljujući malim dimenzijama i gramaži dron se može koristiti u raznim prilikama, no prije snimanja uvijek je dobro provjeriti koje zakonske odredbe vrijede u određenom kraju ili zemlji.

DJI Mini 2

Duže vrijeme letenja i postizanje većih udaljenosti

Novi DJI Mini 2 možda nije dobio previše izmjena na svojoj vanjštini, ali su se u unutrašnjosti drona dogodile mnoge promjene koje će zasigurno oduševiti pilote drona. Prije svega, malčice je povećano vrijeme letenja drona. Dok je DJI Mavic Mini mogao u zraku provesti maksimalno 30 minuta, novi DJI Mini 2 dron može u zraku biti minutu više – odnosno sve ukupno 31 minutu. Zanimljivo, povećanje trajanja leta osigurano je unatoč tome što nova baterija ima manji kapacitet, konkretno 2.250 mAh. Razlog smanjenja kapaciteta možda počiva u činjenici da je i sama težina baterije smanjena na 86.2 grama (sa 100 grama) – čime je omogućeno ostajanje u rangu 249 grama ukupne težine drona.

Ono što je plus u cijeloj priči oko baterije jest činjenica da je za 5W podignuta snaga punjenja pa je sada bateriju drona moguće puniti s 29W. Vrlo vjerojatno vam se 30 minuta maksimalnog trajanja leta ne čini puno, ali i za to postoji rješenje. Naime, DJI Mini 2 dron stiže u verziji Fly More Combo koja vlasnicima drona donosi 2 dodatne baterije i postolje za punjenje 3 baterije odjednom. Samim time možete znatno brže napuniti baterije te tako osigurati poprilično zavidno trajanje leta.

Uz to što DJI Mini 2 dron može ostvariti sitno dulje trajanja leta, može osigurati i veće daljine preleta. Konkretno, dužina leta povećana je za više od dva puta – čime se DJI Mini 2 pretvorio u iznimno koristan uređaj za snimanje velikih površina i udaljenosti. Na starom DJI Mavic Mini dronu moglo se letjeti do 4000 metara udaljenosti (SAD) i do 2000 metara (EU). Novi DJI Mini 2 dron može preletjeti znatno veće udaljenosti – 10000 metara (SAD) i 6000 metara (EU). Dakako, ovdje govorimo o prijemu signala na navedenoj udaljenosti – što znači da je let do tih udaljenosti fluidan i bez prekida.

Kako biste imali punu kontrolu nad letom novog drona omogućeno vam je praćenje live snimke iz zraka. Konkretno, novi DJI Mini 2 može prenositi video 720p kvalitete uz 8Mbps, dok je njegov prethodnik mogao prenositi 720p uz 4Mbps. Uz nešto brži prikaz live video snimaka moguće je kvalitetnije i efektnije upravljati samim dronom, što vožnju čini zanimljivijom i bezbrižnijom.

novi dji mini 2 dron mali dron vruhnske performanse

Veće brzine leta DJI Mini 2 drona

DJI Mini 2 dobio je i određena poboljšanja po pitanju brzine leta pa je sada još brži i otporniji na udare vjetra. Horizontalna brzina drona povećana je s 13 m/s na 16 m/s, što se možda ne čini kao značajno poboljšanje, ali pretvorimo li to u postotke – vidimo da je brzina leta poprilično povećana. Veća brzina pilotima omogućava brže savladavanje planiranih letova pa će vjerojatno biti atraktivan mamac za nove kupce dronova. Ascent Speed povećana je na 5 m/s (s 4 m/s), dok je Descent Speed povećana na 3.5 m/s (s 3 m/s).

Na novom dronu, baš kao i na starom, postoji nekoliko različitih modova letenja. Primjerice, oni koji obožavaju brze vožnje drona i nisu skloni snimanju atraktivnih scena mogu koristiti Sport mode u kojem dron daje maksimalne performanse na uštrb trošenja baterije. S druge strane, zaljubljenici u snimanje video materijala dronom mogu uživati u Cinematography postavkama u kojima dron ograničava brzinu leta – s ciljem što kvalitetnijeg snimanja video materijala.

Zahvaljujući ugrađenim senzorima koji prepoznaju zbivanja na terenu, DJI Mini 2 ima poprilično dobru funkcionalnost prilagodbe vremenskim uvjetima. Konkretno, DJI Mini 2 uz pomoć sofisticiranog softvera prepoznaje udare vjetra prilikom čega se dron automatski može prilagoditi stanju na terenu. Prema potrebi, dron se može nagnuti pod kutem do 40 stupnjeva kako bi što bolje apsorbirao utjecaj vjetra na sam let. Time se postižu značajno bolje performanse leta u svim prilikama.

DJI Mini 2 4k

Snimanje video materijala 4K rezolucije

Zaljubljenici u snimanje video materijala u DJI Mini 2 dronu pronaći će pravog suputnika za svoje putničke avanture. Naime, ovaj je dron iznimno malen i lako se može prenositi u torbi, a zahvaljujući novim nadogradnjama kamere osigurava snimanje iznimno kvalitetnog 4K videa. Za razliku od svojeg prethodnika koji je imao mogućnost snimanja 2.7K @ 30fps i 1080p @ 60fps, novi je dron puno bolji po pitanju kamere. Naime, uz pomoć DJI Mini 2 drona moguće je snimati 4K @ 30fps te 1080p @ 60fps. Iako većina korisnika uglavnom prati video materijale na 1080p rezoluciji, činjenica je da mogućnost snimanja u 4K rezoluciji otvara mnoge nove mogućnosti snimanja i obrade video materijala.

Veliko poboljšanje na novom dronu jest i podizanje bitrate na 100 Mbps (s 40Mbps na DJI Mavic Mini). Uz prije navedena poboljšanja, korisnici će zasigurno biti oduševljeni i mogućnošću zoomiranja, koja nije postojala na starom modelu drona. Piloti mogu koristiti 4x digitalni zoom, koja možda i neće pružiti najbolje performanse (jer se radi o digitalnom zoom-u), ali će definitivno stvoriti jednu novu priliku za snimanje još atraktivnijih detalja.

Određena poboljšanja novi DJI Mini 2 dron dobio je i u segmentu programiranih putanja snimanja. DJI Mavic Mini imao je mogućnost snimanja Rocket, Dronie, Circle, Helix modova, a kod novog drona dodan je i Boomerang. Opcija QuickShots korisnicima omogućava da dronu prepuste manevriranje prilikom snimanja, čime se dobiju predivne snimke atraktivnih putanja. Ovisno o odabranom modu dron samostalno kreće od točke A do točke B i za to vrijeme radi atraktivan video bez smetnji i zastajkivanja.

DJI je ugradio i nekoliko novotarija po pitanju obrade i preuzimanja video materijala pa će sada korisnici znatno brže moći prebacivati snimljene video materijale. To je itekako poželjna nadogradnja s obzirom na to da sada imamo mogućnost snimanja 4K video materijala koji zauzimaju puno više podatkovnog prostora.

Kvalitetnije fotografije za bolje mogućnosti obrade

Iako će većina korisnika DJI Mini 2 drona preferirati snimanje atraktivnih video materijala iz zraka, ponekad će se odlučiti i za fotografiranje predivnih scena. Po pitanju fotografiranja, zadovoljni će biti nešto ekspertniji fotografi koji vole uređivati fotografije do najsitnijih detalja. Naime, na novom dronu uvedena je mogućnost DNG (Raw) fotografija.

Veličina senzora nije se mijenjala u odnosu na prošli model pa tako sada još uvijek imamo 1/2.3 inča, a ista je ostala i rezolucija koja iznosi 4000 x 3000 piksela. Poboljšanje za kvalitetnije fotografiranje možemo uočiti u ISO rasponu koji sada seže do 3200, dok je na starom modelu dosezao maksimalno 1600. Što se tiče formata fotografija, korisnici sada na raspolaganju imaju JPEG i DNG (Raw). To je vrlo važno poboljšanje za osobe koje vole uređivati fotografije i vjerojatno će privući dio korisnika.

Određene nadogradnje vidljive su i u sektoru modova fotografiranja. Na starom DJI Mavic Mini modelu korisnici su mogli koristiti Single Shop i Interval. Na novom dronu, uz ta dva od prije dostupna moda, moguće je koristiti i AEB te Panorama mode (Sphere, 180˚ i Wide). Samim time dobivate mogućnost fotografiranja predivnih panoramskih fotografija koje će bolje predstaviti atraktivna područja na kojima letite dronom. Svakako se radi o vrijednim poboljšanjima – koja će oduševiti nove korisnike.

novi dji mini 2 dron letenje

Je li novi dron DJI Mini 2 zaista bolji od prethodnika i konkurencije?

Tražite li kratak odgovor na ovo iznad pitanje, mogli bismo reći: Da. Naime, novi DJI Mini 2 dron možda nije doživio drastične pomake u inovacijama u odnosu na svojeg prethodnika (DJI Mavic Mini), no unatoč tome radi se o znatno boljem modelu. Hardverski dio, baš kao i dizajn, ne razlikuje se previše u odnosu na stariju generaciju drona, ali su mnoga poboljšanja ostvarena po pitanju softvera. Uz kvalitetnije video materijale i fotografije, tu su i razne poboljšane mogućnosti letenja i upravljanja dronom. Sve to zapravo je veliki odmak u odnosu na prošlu generaciju drona.

Što se tiče odnosa s konkurencijom, valja naglasiti kako je DJI i dalje nekoliko koplja više u odnosu na druge. Možda performansama neki drugi dronovi mogu parirati ovome modelu, no DJI je ponovno proizveo nešto fantastično. Uspješno su “nagurali” mnoštvo inovativnih i kvalitetnih hardverskih rješenja u dron koji teži svega 249 grama. Zahvaljujući svojoj težini i malim dimenzijama, dron je praktičan za prenošenje i može biti uz vas na svim vašim putovanjima. Tražite li maleni dron za snimanje atraktivnih video materijala i fotografija – DJI Mini 2 je odličan izbor.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here