Već duže vrijeme svijeli svijet priča o VR-u (engl. Virtual reality), no napokon su dva najbolja uređaja postala dostupna za javnost, odnosno cijena im je prihvatljiva i uređaji su spremi za korištenje. Oculus Rift i HTC Vive su prijašnjih godina bili konstantno nadograđivani, a sada su na dovoljno dobrom nivou za komercijalnu upotrebu, iako ih očekuju još određene nadogradnje.

Ovakvi VR headsetovi će se, kao i svi uređaji, sa vremena na vrijeme ažurirati, doći novi modeli i slično, no mišljenja smo da je sada idealno vrijeme za kupnju i isprobavanje nečega što će postati svakodnevnica za koju godinu.

Oba uređaja se čini vrlo sličnima, no imaju svojih specifičnosti i zato ovaj tekst. Usporediti ćemo određene znajačke – od postavljanja uređaja do korištenja – i vidjeti koji se od ova dva uređaja viđe isplati kupiti. Pa d ne dužimo, pogledajmo u čemu su slični, a u čemu se razlikuju.

 

Setup


Kao što smo rekli u uvodu, oba uređaja se prilično razlikuju u nekim segmentima, a to ćete vidjeti odmah kod postavljanja uređaja. Oba uređaja zahtjevaju prilično jako računalo, te komponente koje podržavaju VR. Uzmite to u obzir prije nego naručite jedan od ova dva uređaja.

Što se postavljanja tiče, lakše je postaviti Oculus Rift. Sve što trebate napraviti je uštekati headset u računalo, kao i senzor te Wi-fi stick i to je to. Za manje od 10 minuta ste spremi za korištenje. Samo dok se sve poinstalira i pokrene.

 

HTC Vive zahtjeva malo više pažnje kod postavljanja. Svaki segment ćete sami morati odabrati, te vas traži da imate barem 2m x 1.5m prostora. Idealna prostorija je ona koja je barem velika 3m x 3m i gdje nema puno namještaja. Također dolazi sa dva senzora koja morate postaviti visoko na zid u dva kuta prostorije – najbolje ih je ušarafiti u zid (op.a. i zahtjevaju napajanje).

Uz to, headset zahtjeva struju iz PC-ja kako biste ga uopće upogonili. Kada ste to sve napravili, morate proći kroz njihov čarobnjak za instalaciju (op.a. Koji će vam i sugerirati da maknete kućne ljubimce iz sobe ako ih imate), te ćete morati updateati firmware za headset i kontrolere. I to je to. Kao što vidite, Oculus Rift je lakše postaviti i ne zahtjeva previše mjesta, dok postavljanje Vivea traje i morate imati veću prostoriju gdje ćete ga koristiti.

 

Kontroleri

Igranje igri na VR headsetima je mnogo drugačije od onoga na TV-u ili monitoru. Razlog tome je što imate 360 stupnjeva oko sebe, te 3D prostor u kojem se možete kretati, rotirati i slično. To posebno dobro iskorištava Vive sa svojim odličnim kontrolerima. Ti kontroleri su, barem po nama, mnogo bolji od onih koji dolaze sa Riftom. Bolji su i u dizajnu i u korištenju.

Kada kupite Vive dobijete dva komada – za svaku ruku po jedan. I kada imate headset na glavi, vidjeti ćete ih u prostoru kako “lebde”, tj. Nećete “vidjeti” virtualne ruke, nego samo uređaje. Tipke su na savršenim mjestima, posebice tipke na koje “sjedaju” vaši kažiprsti i idealni su za pucačine. Jednostavno lijepo sjedaju u vašu ruku i lako ih je koristiti.

 

 

S druge strane, Rift dolazi sa Xbox One kontrolerom. To nije ništa pretjerano loše, ali nisu dizajnirani za svijet virtualne stvarnosti. Čiste VR igre kao što su Vanishing Realms i Arizona Sunshine jednostavno neće dobro raditi sa tim kontrolerima. Ali za igru Eve: Valkyrie kontroleri su i više nego dobri. I tvorci Oculusa su to shvatili, te rade slične kontrolere kao i za Vive, ali nisu još dostupni za kupovinu (op.a. Sumnjamo da će i biti jeftini). Ova “runda” ide na stranu HTC Vivea.

 

Dizajn i udobnost

Definitivno velika razlika je i u samom dizajnu. Oba uređaja prioritiziraju određene aspekte, ali oba na umu imaju jednu značajku – da budu što lakši. Ipak ćete ih imati na glavi određeno vrijeme i svaki gram je važan. Mnogi dizajn uspoređuju sa sportskim autima. Na njima se nalaze samo oni dijelovi koji su krucijalni, a izbacilo se sve nepotrebno zbog spomenute težine.

 

 

Oba uređaja koriste lagane materijale i izgledaju fenomenalno što možete vidjeti na slikama. Trakice, odnosno remeni koji drže VR headset na vašoj glavi su lagani i tanki, ali dovoljno čvrsti da si lako namjestite uređaj na glavu i da se on ne miče previše. Zapravo, gotovo se uopće ne miče. Da ne govorimo da imju ugrađene u slušalice kako biste imali fantastičan zvuk oko sebe.

Koji uređaj bolje izgleda? Po nama Vive. Nekako je “lijepše” završen, robusniji i imate prednju kameru na uređaju, kao i gumb za paljenje/gašenje. Ali to je subjektivni dojam. Oba uređaja odlično sjedaju na glavu, imaju “jastučiće” kako vam uređaj ne bi previše stiskao kožu na glavi (op.a. Nešto veći jastučići su na Viveu) i kako bi blokirali vanjsko svjetlo.

Napomenimo samo da je Rift lakši i teži svega 470 grama sa slušalicama, a Vive 555 grama bez slušalica. Mnogi kažu da je ipak Rift ugodniji i da ima bolje slušalice, pa ćemo ovu rundu “dati” Riftu.

 

Igre i softver

Najzanimljivi dio je upravo ovo – softver koji dolazi sa setom za virtualnu stvarnost jer kada ga kupite, želite uživati u tome. Oculus Rift dolazi sa dvije igre – Eve: Valkyrie i Lucky’s Tale. Obje igre su ispolirane i užitak ih je igrati, posebice Eve.

Vive dolazi sa hrpom “showcasea” umjesto potpunih igri koje želite igrati satima. Taj softver je da vam pokaže što sve Vive može podnijeti i za što je dizajniran, tako da tu nemate tako puno sati za odigrati, odnosno ono s čim dođe, brzo se toga zasitite.

Morati ćete naknadno skinuti igre za HTC Vive kako biste u njemu potpuno uživali. Jednostavno je Rift ovdje bolji i u njegovim igrama možete uživati danima i tjednima, te vas više “uvuče” u cijelu ovu priču. Ako ništa, barem imate dvije odlične igre za odigrati.

HTC Vive nudi da kupite dodatne igre, a jedna od najboljih “investicija” koje možete napraviti je kupnja multiplayer pucačine Hover Junckers ili Vanishing Realms koji još uvijek nije do kraja gotov.

 

Vratimo se još malo na Rift – igre koje igrate na njemu izgledaju kao da bi se mogle igrati i na TVu ili monitoru dok to nije slučaj sa Viveom. Ali zadovoljni smo jednim i drugim! Da ne govorimo da dobre igre će tek doći za oba uređaja. Koliko god VR već bio prisutan u svijetu, generalno gledano, još je u povojima. Zato je sada idealno vrijeme za kupovinu!

 

Slika i zvuk

Oculus Rift i HTC Vive nude jako slične performanse što se tiče zvuka i slike. Oba imaju dualni OLED ekran sa rezolucijom 1080×1200 piksela po svakom oku, 90 MHz refresh rate te kut od oko 110 stupnjeva. Slični su i zahtjevi kakvo računalo treba biti da biste ih upogonili.

Ali ima jedna nuspojava kod korištenja ovih uređaja, a to je lagana vrtoglavica ili mučnina. Neki korisnici su je osjetili na oba uređaja, neki samo kod korištenja Rifta. Naš organizam se još nije navikao na ovakve uređaje, no nakon par sati korištenja može vam malo biti zlo od toga svega. Zvuk je odličan na oba uređaja, iako malo bolji na Riftu. Nekako je “čistiji” i glasniji, ali zanemarivo.

 

Na što još pripaziti i što na kraju kupiti

Tu dolazimo do onog škakljivog pitanja, a to je cijena. Rift košta oko 500 dolara, a Vive 900 dolara. Tu je još i poštarina, pa carina i PDV jer ove VR headsetove ne možete kupiti u HR nego naručiti iz Amerike sa službenih web stranica. Nije baš jeftina igračka, i vjerujemo da će cijena ići još malo dolje u budućnosti, ali ne previše.

Teško je reći što kupiti, ako ne gledamo cijenu. Cijenovno je isplativije uzeti Rift jer će vas koštati sa svim dodatnim troškovima oko 900-1000 dolara, a Vive malo više. Rift ima bolje igre, ali lošije kontrolere. Vive bolje leži na glavi i ugodniji je malo za koristiti, ali zvuk je bolji na Riftu. Mi bi ipak uvijek išli na HTC Vive, ali nećete biti razočarani ni Riftom.

Ovisi kakvo je vaše prijašnje iskustvo sa VR-om i da li ga uopće imate. Nijedan od ova dva uređaja nisu savršeni, ali su oba impresivni i utabali su stazu novim uređajima koji će doći iza njih. Sve u svemu, mi smo zadovoljni sa oba, a nadamo se da ćete biti i vi, bez obzira koji kupite.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here