Ako pogledamo samo 10 godina u prošlost primijetit ćemo koliko se povećala količina podataka koju svakodnevno koristimo i obrađujemo. Nekada nam je bila dovoljna disketa, nakon toga CD pa DVD, a danas nam ni ogromni USB stikovi nisu dovoljni kako bismo premili sve podatke koje redovito koristimo. Srećom, rješenje se pohranu velikih količina podataka nazire se u vanjski tvrdim diskovima.

Ponuda vanjskih hard diskova je velika i korisnici puno puta ne znaju što i kako odabrati. Da bismo vam skratili muke oko odabira idealnog vanjskog diska, odlučili smo napraviti listu 8 najboljih vanjskih diskova koji se trenutno nude na tržištu. Ako ste u potrazi za kvalitetnim, brzim i pouzdanim vanjskim diskom, svakako razmotrite listu ispod:

Buffalo MiniStation Extreme NFC

Prvi vanjski disk koji ćemo predstaviti jest Buffalo MiniStation Extreme NFC koji na raspolaganju korisniku daje 2TB prostora za pohranu podataka. Disk koristi USB 3.0 tehnologiju za prijenos podataka, a spomenuti ćemo kako se ne radi o najbržem disku na tržištu i kako je to možda jedini nedostatak koji možemo spomenuti.

Što se tiče sjajnih stvari vezanih uz ovaj disk, važno je naglasiti da ima lijepo dizajnirano kućište koje je usput i otporno na prašinu i vodu, što je vrlo važan podatak za krajnjeg korisnika koji disk zbilja misli premještati s jedne lokacije na drugu. Uređaj je kompatibilan s Windows i Mac računalima, a što se tiče same sigurnosti koristi se NFC zaštita i 256-bit AES. NFC zaštita omogućava vam da otključate disk prislanjanjem NFC kartice na površinu diska, kako biste mogli transferirati podatke. Cijena ovog vanjskog diska također je pristupačna i kreće se oko 140 dolara, odnosno oko 900 kuna. Postoji mogućnost da disk na pronađete na policama u Europi pa ćete morati posegnuti za online kupnjom iz SAD-a.

vanjski diks pohrana podataka disk vanjski

Western Digital My Passport 4TB

Kao što i samo ime vanjskog diska govori, kapacitet ovog diska može iznositi velikih 4TB, a cijena u tom slučaju je oko 120 eura, što preračunato u kune iznosi negdje oko 900 kuna. Uz disk od 4TB, moguće je i nabaviti diskove manjeg kapaciteta iste serije. Primjerice, disk kapaciteta 1TB koštat će vas oko 60 eura, odnosno 500 kuna. Testiranja su pokazala kako ovaj disk radi iznimno brzo i brzina prijenosa podataka upravo je jedan od glavnih favorita ovog diska. Za prijenos podataka koristi se USB 3.0 sučelje, a disk osigurava 256-AES enkripciju.

Disk je obogaćen i WD backup software funkcijom koja pruža određenu zaštitu podataka. Ipak, dio korisnika ovo smatra manjom ovog diska jer možda ne bi trebalo biti aktivno. Ipak, unatoč svemu ovaj je disk iznimno brz i mnogi ga svrstavaju u sam vrh po brzini – što je podatak koji vas može privući kupnji. Kada na sve to dodamo i mogućnost odabira kapaciteta diska, jasno je da se radi o povoljnom odabiru.

Adata SD700 External SSD

Adata SD700 External SSD dostupan je u 3 različite varijante pa tako možete odabrati kapacitet od 256GB, 512GB ili 1TB. S obzirom na to da se radi o SSD disku ovakvi kapaciteti ne bi vas trebali začuditi, a jasno je da je fokus stavljen na odlične performanse diska. Za prijenos podataka koristi se USB 3.0 sučelje, a jedan od nedostataka je izostanak USB Type-C konektora.

Zahvaljujući SSD tehnologiji izrade ovaj je disk iznimno brz u radu pa ga je pravi užitak koristiti. Zanimljiv je i podatak da je ovo jedan od rijetkih SSD diskova koji je rangiran na IP68. Za razliku od ostalih diskova koji koriste standardnu tehnologiju izrade, SSD je uz brzinu upisivanje i čitanja, sjajan i u području zaštite podataka. Povrh svega i cijena ovog diska nije nešto čega se krajnji korisnik treba bojati jer košta oko 70 eura (cca 500 kuna) za verziju od 256 GB, dok je verzija od 512 GB gotovo upola skuplja i njezina cijena kreće se oko 110 eura. Ovi su vanjski diskovi dobavljivi u Europi pa postoji mogućnost da na ovaj disk možete naletjeti na nekoj od polica domaćih trgovina informatičkom opremom.

WD My Book Duo 4TB

WD My Book Duo 4TB je vanjski tvrdi disk koji obiluje prostorom. U osnovnoj verziji ovaj disk ima 4TB prostora za pohranu podataka koji su raslojeni na dva odvojena diska. No, ako vam je 4TB premalo, možete naručiti i vanjski disk kapaciteta 20TB – što bi trebalo zadovoljiti sve vaše ekstremne potrebe. Nažalost, ovako veliki kapaciteti i koštaju puno pa je tako za osnovnu verziju od 4TB potrebno izdvojiti oko 250 eura, odnosno oko 1900 kuna.

Ipak, uz tako visoku cijenu dolazi i cijeli niz pogodnosti. Primjerice korisnik može koristiti funkciju RAID koja mu omogućava da napravi sigurnosnu kopiju podataka u slučaju da disk prestane raditi. Na taj način čuvate svoje podatke. Što se tiče sigurnost na raspolaganju je 256-bit AES enkripcija podataka, a postoji i mogućnost korištenja automatskog backup-a WD SmartWare Pro. Ovaj disk pogodan je i za korištenje na serveru, a prilagođen je Windows korisnicima. Jedan od nedostataka je potreba za korištenjem dva USB 3.0 priključka, što bi nekim korisnicima moglo zasmetati.

vanjski disk pohrana podataka

Buffalo MiniStation Thunderbolt

Thunderbolt serija diskova iznimno je popularna, a zanimljivo je da je ovo jedan od diskova te serije koji ima i pristupačnu cijenu za krajnje korisnike. Ovaj vanjski disk dolazi u kapacitetima od 1TB i 2TB, a spaja se na računalo putem USB 3.0 sučelja. Ovaj je disk posebno pogodan za Mac korisnike jer je pripremljen za korištenje na Appleovim računalima.

Ovaj vanjski disk ne koristi SSD tehnologiju izrade, što znači da mu brzina nije jača strana, ali daleko od toga da ne možete biti zadovoljni brzinom prijenosa. Ipak, brzinu možete povećati ako ćete umjesto USB 3.0 utora koristiti Thunderbolt port – i to čak do dva puta brže. Disk je dostupan na području SAD-a, a ovdašnji korisnici morat će se malo potruditi ako ga žele nabaviti. Cijene diskova se kreću od nekih 170 eura na dalje, što u kunama iznosi oko 1200 kuna.

Seagate Innov8 8TB

Seagate Innov8 8TB je zanimljiv vanjski disk koji dolazi s čak 8TB kapaciteta, što je zbilja fantastično za one koji barataju ogromnim količinama podataka. No, ono što je posebno zanimljivo kod ovog diska je činjenica da se radi o standardnom tvrdom disku kakvog nalazimo u računalima, ali za razliku od tih diskova ne treba dodatno vanjsko napajanje.

Ovaj se vanjski disk na računalo spaja putem UCB Type-C priključka, koji mu ujedno daje dovoljno energije kako bi mogao nesmetano vršiti transfer podataka. Disk izgleda lijepo i odlikuje ga metalni dizajn koji ujedno čuva nisku temperaturu. Jedini zamjetni nedostatak je prilično visoka cijena pa će ovaj disk nešto rjeđe kupovati obični korisnici. No, on će biti iznimno kvalitetno rješenje za sve koji rade u kreativnim industrijama gdje se obrađuju ogromne datoteke.

Western Digital My Passport Wireless Pro

Ovaj vanjski disk prije svega dolazi s nekoliko zanimljivi funkcija, no još je uvijek sporadičan njegov dizajn koji nekim korisnicima ne odgovara. No, ako izuzmemo te subjektivne kriterije valja naglasiti da se radi od disku kapaciteta 2TB koji se može povezivati putem USB 3.0 ili WiFi-a. Upravo je ovo povezivanje putem WiFi mreže podataka koje mnoge korisnike privlači jer žele podatke slati na udaljena mjesta bez potrebe za razvlačenjem kablova.

Da bi mogao normalno funkcionirati ovaj vanjski disk ima ugrađenu unutar sebe veliku bateriju kapaciteta 6.400 mAh. Ta baterija osigurava nesmetan rad na frekvencijama od 2.4 do čak 5 GHz. U konačnici, oni kojima je potreban ovakav način transferiranja podataka biti će iznimno zadovoljni ovim diskom. Ako ste zainteresirani za kupnju valja naglasiti kako se cijena ovog uređaja kreće oko 180 eura, što pretvoreno u našu domaću valutu iznosi oko 1.300 kuna.

vanjski diks pohrana podataka

iStorage diskAshur 2TB

iStorage diskAshur 2TB je vanjski disk koji ćemo izdvojiti u rubriku najboljih vanjskih diskova za pohranu podataka zahvaljujući činjenici da se radi o disku koji je iznimno siguran. Za razliku od svih ostalih vanjskih diskova koji vrše enkripciju podataka i pružaju kakvu takvu zaštitu, iStorage diskAshur 2TB nudi i fizičku sigurnost. Ovaj disk namijenjen je organizacijama i pojedincima koji barataju iznimno osjetljivim podacima koji moraju imati najviši stupanj zaštite. Koliko je sigurnost važan parametar ovog vanjskog diska potvrđuje i činjenica da ima ugrađen mehanizam samo-uništenja podataka, ako netko pokuša provaliti u disk. Kao i kod ostalih diskova podaci su dodatno zaštićeni 256-bit AES enkripcijom, s više različitih formata zaštite.

Uz iznimno visok stupanj sigurnosti, ovaj je disk i vrlo zanimljivog i kvalitetnog dizajna. Kapacitet diska je 2TB, a disk se na računalo spaja putem USB 3.0 priključka. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je u ovaj disk gotovo nemoguće provaliti, onda vas neće čuditi cijena od čak 360 eura. Da, preračunato u kune, ovaj disk će vas stajati gotovo 2.700 kuna za verziju od 2 TB. No, ono što s ovim vanjskim diskom dobivate je puno više od mjesta za pohranu podataka – dobivate siguran alat za prenošenje osjetljivih podataka na udaljene lokacije.

 

Zaključak

Vanjski diskovi postala su potreba mnogih korisnika posljednjih godina jer količine podataka kojima baratamo svakog dana sve više rastu. Stručnjaci kažu kako će informacija biti najvažniji resurs budućnosti, a nevjerojatno važnu ulog ima već i danas. Ako sagledamo priču iz malo drugačije perspektive, shvatit ćemo da cijeli gospodarstveni sustav počiva na korištenju i konzumiranju podataka. Tu prvenstveno mislimo na burzovna izvješća, ali i na proizvodnju u velikim tvornicama.

No, kako cijene vanjskih diskova sve više padaju sasvim je logično da će takve diskove koristiti i sve više privatnih korisnika. Korištenje vanjskog diska je super stvar ako trebate dodatnu sigurnosnu kopiju podataka, ali i ako trebate prenositi velike količine podataka. Ako razmišljate o kupnji vanjskog diska onda provjerite listu iznad i odaberite između najboljih vanjskih diskova na tržištu.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here