USB stickovi su nam uvijek bili korisni jer smo na njima mogli prenijeti veliku količinu podataka s jednog računala na drugo ili smo mogli koristiti isti za sigurnosnu kopiju određenih datoteka. Kad kažemo USB stick vjerojatno svi pomislite na standardne USB Stickove koji su napravljeni za USB 2.0 (type-A) te koji su s nama već preko 10 godina.

No, došlo je novo vrijeme pa je tako i vrijeme za nove i bolje USB stickove. One koji su kompatibilni s USB-om 3.0, odnosno type-C utorom. Kako izgleda USB 3.0, pogledajte sliku uz ovaj tekst. Sve više novih računala dolazi s ovim utorom, posebice MacBook računala, pa trebate iskoristiti tu pogodnost.

Ako vas zanima razlika između USB-a 2 i 3, onda morate znati da stari USB 2.0 teoretski može prebacivati 480 megabitsa po sekundi, dok je brzina ‘trojke’ oko 5 gigabitsa po sekundi. Preko 20 puta je brže. USB 3.1 povećava brzinu na 10 gigabitsa po sekundi. Također, fizički izgled USB-a 2.0 i 3.0/3.1 je različit. No, krenimo redom.


 

Kome treba brzi stick?

USB stick se naziva još i flash drive, thumb stick ili memory stick. Kako god da ga zovete, radi se o najlakšem i najbržem prijenosu podataka s jednog računala na drugi. Za razliku od transfera podataka preko cloud servisa, ovdje se ne morate brinuti o restrikciji količine, veličini datoteke, sporoj konekciji, krađi podataka i slično. Možete samo prebaciti podatke na svoj stick, otići na drugo računalo i tamo kopirati datoteke sa sticka.

Mnogi će reći da im brzina nije bitna jer samo povremeno fizički prebacuju podatke s jednog računala na drugo. Dovoljno im je uzeti generički USB stick 2.0 i prebaciti podatke s lokacije A na lokaciju B. I to je sasvim u redu. Danas solidan USB 2.0 stick možete dobiti za 10-ak dolara (op.a. cca. 32 GB).

Ako redovno prebacujete podatke s računala na računalo, posebice velike podatke – recimo, filmove, sezone serija itd. – onda biste trebali razmisliti o nadogradnji i korištenju USB-a 3.0. Uštedjet će vam hrpu vremena, a to će vas koštati svega par dolara više nego što vas košta USB 2.0. Ono što se prebacuje, u praksi, oko pola sata na USB 2.0, treba manje od 5 minuta na USB-u 3.0. Teoretski bi trebalo ići dosta brže od toga, no u praksi su ta vremena nešto manja.

 

Kako smo ih birali?

Sva četiri USB sticka koja ćemo spomenuti imaju u sebi solid-state memory. Dobri stickovi imaju veliku brzinu sekvencijalnog pisanja (za prijenos podataka NA usb stick), te veliku brzinu sekvencijalnog čitanja (za prijenos podataka SA usb sticka na računalo). Gotovo uvijek je brzina pisanja manja nego brzina čitanja, no tako je praktički sa svim medijima za pohranu podataka i tu ne možete puno toga učiniti.

Također, za izbor dobrog USB-a važan je njegov dizajn i lakoća korištenja, kao i dimenzije. Ako je prevelik, teško ćete ga uglaviti između drugih uređaja koje imate spojene na računalo, a i postoji mogućnost da vam fizički blokira okolne potrove na računalu.
Probali smo više od 10-ak USB-ova ovog tipa i odabrali one koji nisu preskupi za performanse koje nude i koji su nam estetski prihvatljivi. Tako smo suzili izbor na četiri koja ćete vidjeti u ovom tekstu.

Prije kupnje novog USB-a, ipak pogledajte imate li dotični utor na računalu. Nova računala dolaze s tim utorom, dok ih starija nemaju. Ponavljamo, novi MacBookovi dolaze isključivo s USB-om 3.0, dok stariji kombiniraju USB 2.0 i 3.0. Slična stvar je i s PC laptopima i računalima. Vrlo vjerojatno imate kombinaciju više USB-ova.

 

Naš izbor: SanDisk Extreme CZ80 USB 3.0 Flash Drive 64 GB

Naš izbor je definitivno SanDisk Extreme CZ80. SanDisk općenito ima odlične USB stickove (omjer kvalitete i cijene), a SanDiskove Extreme USB-ove koristimo godinama. Lako ga je za koristiti, a i kao većina SanDiskovih USB-ova, ima mehanizam s kojim “izvlačite” USB utor, te ga na isti način spremate.

Također, dolazi s doživotnom garancijom, pa ako vam se kojim slučajem pokvari, dobiti ćete novi. SanDisk ima i noviju verziju istoga (zove se Go, no o tome u nastavku teksta), pa zgrabite ovaj USB stick dok ga još ima na tržištu.

U testovima, ovaj USB stick je u prosjeku čitao 206 MB u sekundi, a zapisivao oko 146 MB. S time je nadmašio ili bio izjednačen s mnogo skupljim stickovima. Također, probali smo napraviti transfer 14 GB podataka i za to nam je trebalo oko 2 minute i 29 sekundi.
Sve u svemu, jako dobar USB stick I ako imate potrebe, kupite ovaj. Možete ga nabaviti na Internetu za cca. 45-50 dolara.

 

Runner: SanDisk Extreme GO USB 3.1 Flash drive 64 GB

 

Kako ništa što je dobro ne traje vječno, tako je SanDisk odlučio zamijeniti maloprije spomenuti USB s novim USB-om koji se zove Extreme GO. Dijeli dizajn s istim, no ima nešto drugačije performanse. Iako se reklamira kao USB 3.1 (op.a. Znači trebao bi biti duplo brži nego USB 3.0), nije to baš tako.

Na testovima je malčice sporiji od CZ80. Razlog tome je što je USB 3.1 generacija 1 ista kao i USB 3.0. Brzina je varirala od 108 do 168 MB za čitanje, te je pisanje išlo od 88 do 124 MB u sekundi. No, ako imate hrpu manjih datoteka, tada je ponekad ovaj USB brži od CZ80. Ovisi od situacije do situacije, no nećete pogriješiti niti s jednim.

Spomenimo još samo da kao i CZ80, dolazi s limitiranim doživotnim jamstvom. To znači da jamstvo vrijedi na elektroniku, a ne fizičke napore kojima ga možete uništiti. Cijena mu je oko 40-45 dolara, ovisi gdje ga kupujete.

 

Budget USB: Samsung USB 3.0 Fit FlashDrive 128 GB

 

Ako više cijenite storage nego brzinu, ovo bi mogao biti USB za vas. Praktički za istu cijenu SanDiskovih USB-ova, možete dobiti USB 3.0 stick s duplo više prostora – 128 GB. Izrazito je malog dizajna (pogledajte slike), no i brzina mu je mala. Za transfer 14 GB trebalo mu je više od 10 minuta. Gotovo 4 puta više nego SanDisku.

Ono što mu mi zamjeramo je što se nakon duže upotrebe zna dosta zagrijati. Kada ga dotaknete, vidjet ćete da je prilično topao, što nije ništa neuobičajeno, no kod SanDiskovih USB-ova toga nema ili je neprimjetno.

No, u globalu, radi se o dobrom sticku. Ako trebate dosta mjesta, a niste ovisni o brzini, preporučujemo Samsungovo rješenje. Dolazi s 5 godina jamstva što je i više nego dovoljno za USB stick, ali ipak preferiramo doživotno jamstvo iako jedno te isti stick nećemo koristiti više od 5-6 godina.

 

Dualni USB: Lexar Jumpdrive C20c 64 GB

 

Ako koristite računalo koje ima USB-C utore, ali povremeno trebate i USB-A, ovo je USB stick za vas. On ima dva porta – jedan USB-A i jedan USB-C. Dugačak je oko 6 inča (cca. 14-15 cm), a ono što je zanimljivo je što ga možete koristiti kao USB stick za pohranu podataka, ali i kao dodatak za punjenje USB-C uređaja.

Ako je spojen paralelno u dva uređaja, oba mogu istovremeno vidjeti isti i podatke koji su na njemu. Brzine pisanja i čitanja su 75 MB/s, odnosno 121 MB/s. Prilično je dobro građen, izdržljiv je, no ima garanciju samo 1 godinu. Nama se sviđa to što je dualan, no to je potrebno onima koji koriste oba utora. Ako koristite samo jedan, postoje bolja rješenja od ovoga. Neka od tih rješenja smo mi spomenuli u ovom tekstu.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here