Poznati tehnološki sajam CES 2020. nije imao gomilu novih miševa na svom izložbenom prostoru, ali oni koji su se našli tamo, bili su zasjenjeni Asus Chakram-om. Sa svojom ugrađenom upravljačkom palicom, bežičnim punjenjem, RGB rasvjetom i naprednim „Omron“ tipkama se pokazao daleko sposobnijim nego što se moglo očekivati.

Također je i super prilagodljiv, tako da miš može biti za bilo koju situaciju i za bilo kojeg korisnika. Njegova cijena odražava njegov skup značajki, ali to bi mogao biti isplativ trošak s obzirom na to koliko se dobije za uloženo.

Asus je privukao našu pažnju kada su prvi puta izložili gaming miš ROG Chakram na IFA 2019. koji ima ugrađenu igraću palicu, nalik na „gljivicu“ koju sadrži PS-ov joystick. Sada, kada je predbilježba spremna, smatramo da je sjajno vrijeme da se prisjetimo njegovih specifikacija koje i dalje impresioniraju. Optički senzor s 16000 DPI, podrška za Wi-Fi od 2.4 GHz i Bluetooth vezom. Odličan je sveobuhvatni, bežični, RGB gaming miš. Ali, ugrađeni joystick je taj koji ga odvaja od ostatka konkurencije.

miš Asus Chakram

Ugrađena u naslon za prste, ova igraća palica može kontrolirati simulatore leta iznenađujuće intuitivno. Letjeli smo avionima, oborili neprijatelje i uspjeli se neprimjetno ukloniti iz igre kako bi prilagodili osjetljivost i druge opcije u meniju prije nego što smo se vratili u akciju, a sve to bez uklanjanja ruke s miša. U digitalnom načinu rada se može koristiti kao četverosmjerni „D-Pad“. Sve te značajke ga čine svestranim u retro igrama, kao i u odabiru izbornika.

Kao i ostali gumbi na Chakram-u, igraća palica je u potpunosti programabilna za sve što biste možda htjeli učiniti s njom. Kao što je „Steam“ kontroler imao neke jedinstvene konfiguracije koje je zajednica sastavila, bili bismo iznenađeni ako obožavatelji Chakram-a nisu već smislili kreativne načine upotrebe ovog svestranog miša. Isto tako i u svojoj fizičkoj modifikaciji. Dolazi s nekoliko upravljačkih glava koje možete zamijeniti i isključiti, ovisno o svojim željama.

asus-chakram-mouse

Ne sviđa vam se igraća palica, ali vam se sviđa Chakram? Samo želite normalno igrati igru bez igraće palice koja se zavlači u stranu miša? Uvijek ju možete samo izvaditi i zamijeniti ju ravnom pločicom koja ide uz okvir miša.

Iste mogućnosti prilagođavanja se odnose i na ostatak miša s opcijama za različite „Omron“ sklopke za gumbe lijeve i desne tipke, obje se mogu izvaditi zahvaljujući magnetskom pričvršćivanju, a ne vijcima ili štipaljkama. To čini nevjerojatno jednostavno mijenjanje gumba vašeg Chakram-a. Ako je bilo koja od tih modifikacija kompliciranija nego ostale, postoje alati koji će vam pomoći olakšati posao.

DPI se može podesiti bez korištenja pomoćnog softvera. Podešava se pomoću gumba s donje strane, kretanjem kroz različite vrijednosti DPI-a. Možete ga podesiti i pomoću kotačića za listanje. Stražnji logo se također može modificirati pomoću „Asus Armory II“ softverom.

Također podržava brzo punjenje baterije, do 12 sati igranja od samo 15 minuta punjenja. Punjenje ima Qi podršku za bežično napajanje na „Asus ROG Balteus Qi“ podlozi za miš. Traje do 79 sati kada je baterija napunjena do kraja.

Asus Chakram će se moći naći u prodaji vrlo brzo, a cijena će biti oko 1000 HRK ($150).

 

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here