Proteklih godina su žarulje postale prilično pametne. Obične žarulje koje imate doma možete vrlo lako zamijeniti onim “pametnima” i imati hrpu mogućnosti. Točnije, s njima možete upravljati uz pomoć kontrolnih kutija, mobitela, računala

Gotovo sve što zamislite, možete napraviti. Pitanje je samo koliko će to koštati, ali pametne žarulje su danas prilično dostupne svima. Da ne govorimo o tome da se sve više priča o “pametnim kućama” gdje se apsolutno sve spaja na Internet i cijelom kućom se upravlja uz pomoć računala ili mobitela. Pametne žarulje su dio tog “paketa”. Ako ne možete rasvjetom upravljati putem nekog uređaja, ta kuća nije pametna.
Ako ste se odlučili kupiti pametnu žarulju, odnosno više njih, pročitajte ovaj tekst do kraja.

Koliko koštaju pametne žarulje?

Pametne žarulje koriste LED-ice (engl. light-emitting diodes) i hrpu drugih tehnologija da bi radile, pa su nešto skuplje nego obične žarulje. To je potrebno znati, posebice ako planirate zamijeniti sve žarulje u kući ili stanu.

Ali s druge strane, pametne žarulje koriste manje energije i traju duže, što dugoročno znači da možete čak i uštedjeti nešto novaca. Kao što ćete moći vidjeti na kraju ovog teksta je popis najboljih pametnih žarulja, a mnoge od njih su jeftinije od 500 kuna. Inače se pametne žarulje u Hrvatskoj mogu kupiti od 250 kuna pa na više. Gotovo pa vrijedi pravilo – što skuplje, to bolje. Iako ne uvijek.

Boja i osvjetljenje

Neke pametne žarulje na listi svijetle samo bijelo, odnosno daju samo bijelo svjetlo, dok neke mogu mijenjati boje i sami kontrolirate kao želite da svijetle. Nama se osobno sviđa to što možete mijenjati boje i napraviti određenu “atmosferu” u svom domu ako to želite. Naravno, to utječe na cijenu, posebice ako žarulja ima spektar od par milijuna boja.
Nadalje, većina pametnih žarulja se reklamiraju kao ekvivalent normalnim žaruljama od 60 watta.

Ali neke žarulje su svjetlije od drugih. Koliko je žarulja “jaka” mjeri se u lumenima. Što više lumena, to su svjetlije. Teško je opisati jačinu žarulja u tekstu, pa ćete možda morati i probati žarulje u trgovini gdje ih kupujete i pogledati reviewove na YouTubeu. Ali vjerujemo da se taj trud isplati ako planirate plaćati 500-600 kuna po žarulji.

Drugi faktor koji morate imati na umu je temperatura boje. Jače temperature (npr. 8500K) daju “grublje” svjetlo koje možete vidjeti u modernim uredima i pomalo je umjetno. Odnosno držat će vas lakše budnima. Niže temperature (npr. 2500K) daju ugodno, toplo svjetlo koje je odlično za “relaksiranje” i neće biti napadno.

Kako kontrolirati pametne žarulje?

Većina nas želi kontrolirati ove žarulje uz pomoć mobitela ili računala, pa želite imati aplikaciju za to. Ako imate više žarulja, možete ih grupirati i posložiti kako želite, pa kontrolirati grupe žarulja. Na primjer, sve žarulje u dnevnoj sobi možete grupirati kao jednu grupu i onda na switch (odnosno unutar aplikacije) paliti i gasiti sve odjednom.

Ako imate Amazon Echo ili Google Home, možete ih kontrolirati i glasovno, ali ćete ih prvo morati iskonfigurirati. Kao što smo rekli, možete napraviti sve što želite, ali to zahtjeva određeni trud i vrijeme.
A naravno, možete ih i fizički uključivati i isključivati na prekidače unutar prostorije.

Dodatne mogućnosti

Pametne žarulje nude određenu dozu kontrole i interaktivnosti koje ne možete dobiti s tradicionalnim žaruljama. Jedan od primjera je paljenje i gašenje preko timera, odnosno u nekom vremenskom intervalu ili kontroliranje putem mobitela/računala i putem Interneta. Nema vas doma? Zašto ne upaliti svjetla da izvana izgleda kao da nekog ima u stanu? Čisto iz sigurnosnih razloga.

Nadalje, pametne žarulje su tu i da vam uštede novce. Ako odete iz kuće, uvijek možete provjeriti putem mobitela da li ste sve žarulje pogasili. Ako niste, to možete učiniti uz par klikova unutar aplikacije. Neke žarulje čak imaju i “GPS geofencing”, odnosno kada se vaš mobitel nađe u nekom radijusu od žarulje, one se mogu automatski upaliti.

Na to dodajte još vremensku komponentu i imate zanimljiv use case. Recimo da dolazite doma iza 21h navečer. Možda želite da vam se žarulje upale kada autom uđete u dvorište kako ne biste po mraku morali ići do kuće. To je naravno, samo jedan od primjera zašto ljudi koriste ove žarulje.

Nama se možda više od toga sviđa mogućnost mijenjanja boja i sinkronizacija s televizorom. Ako gledate neku seriju, možda želite da se žarulja prilagođava ambijentu i da daju slabu svjetlost u određenim bojama. Kao što recimo imaju neki televizori. Zašto u to ne ukomponirati i žarulje u prostoriji?
Spomenuli smo da žarulje možete paliti i gasiti uz pomoć glasovnih naredbi ako imate Amazon Echo ili Google Home, ali isto tako ih možete integrirati u vaše sigurnosne sustave (ako ih imate) i slično. Praktički ih možete povezati da odlično rade s drugim pametnim sustavima.

Ako vam se upali sigurnosna kamera jer je netko prošao pokraj nje, zašto se ne bi upalile i svjetiljke da kamera može bolje snimiti onu osobu koja prolazi kraj kamere?
Naravno, ovo nije sve, ali svaka žarulja ima svoje neke specifičnosti. Neke žarulje u sebi imaju i mali zvučnik, ali to nam se čini potpuno beskorisno.

Trebaju li pametne žarulje “Hub”?

Postoje još neki faktori koje treba imati na umu. Neke pametne žarulje zahtijevaju da se spajaju na vaš mobitel isključivo uz pomoć huba (home automatic hub) kao što je to Philips Hue Bridge. Neke druge nemaju “posrednika” i spajaju se na vaš mobitel ili tablet direktno preko Wi-Fi-ja. Neke se spajaju preko Bluetootha pa da biste ih kontrolirali morate biti unutar 10-15 metara. Možda i više, ovisi o dometu BT-a.

Dodavanje Huba u ovu cijelu priču diže cijenu i komplicira instalacijski proces, ali ništa pretjerano. I to je u biti to. Za kraj smo napravili popis onih žarulja koje bismo mi rado koristili. Mnoge od njih ne možete kupiti u Hrvatskoj, ali ih možete online naručiti s Amazona i nekih drugih online shopova.

Najbolje pametne žarulje:

  • Sengled Smart Wi-Fi LED Multicolor
  • Eufy Lumos Smart Bulb White and Color
  • Philips Hue White
  • Philips Hue White and Color Ambiance A19 Starter Kit
  • Philips Hue White and Color Ambiance Lily Outdoor Spot Light Kit
  • Ring Smart Lighting System
  • Cree Connected LED Bulb
  • Eufy Lumos Smart Bulb White
  • LIFX Color 1000
  • Ikea Tradfri Gateway Kit

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here