Nedavno smo pisali o najboljim gamerskim miševima, a danas nastavljamo s tipkovnicama koje bi trebao imati svaki pravi gamer.

Ako vam je hobi igranje igri i smatrate se gamerom, onda vjerojatno želite imati dobru periferiju na kojoj je ugodno i dobro igrati igre. Točnije, sigurno želite imati dobar miš i tipkovnicu jer vam je to vrlo važna stavka tijekom igranja. Mi se slažemo s time, zato I radimo ovaj vodič za odabir prave tipkovnice.

Tipkovnica je vaš ulaz u digitalni svijet i nešto što koristite nekoliko sati na dan. Zato i želite da ona bude kvalitetna, izdržljiva i na kraju – da izgleda dobro. Sva sreća, tržište je puno dobre gaming opreme, pa tako i tipkovnica. Neke su skuplje, neke jeftinije, neke imaju RGB svjetla, neke nemaju, a na vama je da odlučite što vam je potrebno, a što ne. Pa pogledajmo koji su ključni kriteriji za odabir tipkovnica, te listu najboljih tipkovnica koje možete kupiti.
Spoiler: Neke mogu biti jako skupe, točnije skuplje od 1.000+ kuna.

Ključna komponenta – switchevi ispod tipki

Većina dobrih tipkovnica danas koriste mehaničke switcheve. Točnije, postoje dvije vrste tipkovnica – rubber dome tipkovnice (o tome nešto kasnije) i mehaničke. Mehaničke tipkovnice ispod svake tipke imaju zaseban mehanički switch koji prati i registrira svaki vaš klik na tipkovnici.


Te tipkovnice imaju odličan zvuk i osjet prilikom korištenja, odnosno superiornije su u svakom pogledu od jeftinih i plastičnih rubber dome tipkovnica. Većina tipkovnica koristi Cherry MX switcheve koje proizvodi kompanija Cherry. Svaki switch se identificira po boji – MX Black, MX Brown, MX Blue, MX Red i tako dalje. Svaki taj switch je drugačiji u svojim performansama. Neki su glasniji, neki tiši, neke treba jače pritisnuti, neke manje …

Koji switch će vama biti “idealan” (op.a. Idealan je relativan pojam), ovisi o tome koje igre igrate i što inače radite na računalu. Recimo, MX Black su rijetki switchevi koji trebaju veliku silu da ih se stisne (veću nego za druge switcheve) i njih koriste oni koji se ne žele brinuti da li su dva puta slučajno stisnuli tipku. Točnije, to je za one koji vole “čvršće” tipke.

Ako želite nešto što se lakše stisne i igrate nešto brže igre, možda vam je bolji odabir MX Red. Oni vrlo brzo registriraju klik na tipku i ne treba vam takva “sila”. MX Black i MX Red su dvije krajnosti, no u toj lepezi imate i MX Brown switcheve, MX Blue, MX Clear (osim za gaming, odlične su i za pisanje i programiranje) …

Prvo trebate istražiti koji switchevi su vam najpogodniji za vaše potrebe.

U ovom videu možete vidjeti razliku između različitih Cherry MX switcheva:

Ipak, trebate uzeti u obzir da Cherry nije jedini proizvođač mehaničkih switcheva. Tu je i popularni Kaihua, iako su njihove tipkovnice kod nas relativno rijetke. Ono što nas veseli je da proizvođači hardvera (posebice, tipkovnica i miševa), polako počinju raditi svoje switcheve. Tako Logitech ima svoje Romer-G switcheve, Razer svoje … Navodno ti mehanički switchevi mogu podnijeti i do 70 milijuna klikova na jednu tipku, dok je to kod Cherryja oko 50 milijuna.

Spomenuli smo na početku i tzv. rubber-dome tipkovnice. To su one najjeftinije tipkovnice, odnosno većina tipkovnica koje ljudi danas kupuju za “uredski” posao su upravo te. One su jako jeftine za proizvodnju, pa to nije previše ni čudno. Te tipkovnice nemaju switch ispod svake tipke, nego imaju jeftinu silikonsku membranu i kada stisnete tipku, zatvorite strujni krug i registrira se tipka koju ste stisnuli.

Nećemo ulaziti u detalje, no te tipkovnice najčešće nisu ugodne za korištenje, sporiji ste na njima nego na mehaničkim tipkovnicama, ponekad vam neće registrirati klik i slično. Čak i onima koji ne igraju igre, preporučujemo korištenje mehaničke tipkovnice.

 

RGB, pozadinsko osvjetljenje i ostale personalizirane stvari

Nakon odabira switcheva koji su krucijalna komponenta, postoje još neke stvari na koje možda želite obratiti pozornost. Većina tih featurea je nebitna kada se radi o “običnim” tipkovnicama, no u gaming svijetu su bitne. Recimo, mnoge gaming tipkovnice imaju pozadinsko svjetlo, a većina istih ima i RGB svjetla pa si sami možete odrediti u kojoj boji želite da vam tipkovnica svijetli.

Neke tipkovnice čak nude i regije na tipkovnici pa tipkovnica može svijetliti u nekoliko različitih boja. S jedne strane to može postati previše “kičasto”, a može izgledati i lijepo. Mi preferiramo minimalističke mehaničke tipkovnice s bijelim pozadinskim osvjetljenjem, no velika većina gamera će radije odabrati RGB tipkovnicu.Osim pozadinskog osvjetljenja, bilo bi super kada bi tipkovnica omogućavala izmjenu tipki, odnosno “keycapsa”. U mehaničkim tipkovnicama, svaka tipka se sastoji od dva dijela – mehaničkog switcha i plastike koja tvori tipku (keycap). Na tržištu postoji hrpa “zamjenskih” tipki pa možete skinuti postojeće tipke i zamijeniti ih drugim setom (drugi materijal, druga boja, teksture) … Nije toliko krucijalno, ali je dobro imati tu mogućnost. Primjer jednog takvog seta je Tai-Hao Miami Set.

Osim nabrojanog, mnoge gaming tipkovnice imaju i dodatne “M” (macro) tipke koje vam mogu dobro doći i dodatne multimedijalne tipke. Macro tipke su tipke koje možete isprogramirati da vam nešto rade, dok multimedijalne tipke služe za pojačavanje i stišavanje zvuka, reguliranje svjetline ekrana i slično. To su sve nekakvi dodatni benefiti na koje možete, a i ne morate, obratiti pozornost kada kupujete tipkovnicu.

USB ili wireless?

Iako mnogi preferiraju wireless tipkovnice, u gaming svijetu većina tipkovnica su žičane, odnosno imaju standardni USB kabel. To je praktično jer ne morate brinuti hoće li vam se baterija u tipkovnici isprazniti taman kada nešto igrate i koliki je lag između tipke kada ju stisnete i kada ju računalo registrira. U većini multiplayer igri je prilično bitno da je cjelokupni lag što manji, pa iz tog razloga i mi preporučujemo isključivo žičane tipkovnice. Uostalom, na tržištu je jako malo dostupnih wireless gaming tipkovnica.

Dobar softver za tipkovnicu

Za kraj, spomenimo još softver za upravljanje tipkovnicom. Kao i kod gaming miševa, par imena se izdvajaju po ovom pitanju. Softver je jako bitan jer preko njega možete upravljati shortcutima na tipkovnici, upravljati bojama, kreirati specifične profile za pojedine igre i slično.

Tu bismo opet izdvojili tri kompanije koje imaju odličan softver. Prvo je Corsair sa svojim CUE softverom (Corsair Utility Engine). Zatim Logitech s njihovim G-hubom, te Razer sa svojim Synapseom.

Postoje neki proizvođači hardvera koji nemaju svoj softver i takve većinom treba izbjegavati, pogotovo ako se smatrate “hardcore” gamerom. Jednostavno želite imati softver s kojim možete upravljati skupim hardverom kojeg ste kupili.

Top tipkovnice za kupiti

  1. Corsair K95 RGB Platinum
  2. Logitech G513 Carbon
  3. Roccat Vulcan 120 AIMO
  4. SteelSeries Apex M750
  5. Corsair K63 Wireless Mechanical Gaming Keyboard
  6. G.Skill Ripjaws KM570 RGB
  7. HyperX Alloy Elite RGB
  8. Razer Cynosa Chroma
  9. Razer Huntsman Elite
  10. Roccat Horde AIMO

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here