Računalo je jedno od najvećih i najboljih izuma koje je čovjek izumio u moderno vrijeme. Svako od računala sastoji se od važnih komponenata, od kojih je jedna i tipkovnica.

Primarna svrha tipkovnica jest naravno tipkanje. Ono što putem tipkovnice unesemo u računalo ono pokaže na svome zaslonu. Ako ste ikada nešto tipkali, pisali ili komunicirali s nekime preko računala, vrlo vjerojatno ste koristili tipkovnicu. No tipkovnice ne moraju nužno koristiti samo za posao i komunikaciju.

S razvojem računala razvila se i industrija videoigara. A možemo li zamisliti dobro gamersko računalo bez dobre tipkovnice? Teško. Ako želite imati dobro gamersko računalo onda morate imati i prikladnu tipkovnicu. Naravno, ona ne mora nužno koštati 100 eura. Postoje i one cjenovno pristupačnije koje su također dobre. Koje su najbolje cjenovno pristupačne tipkovnice koje danas možete pronaći na tržištu pročitajte u nastavku članka.

 

 

AULA LED Gaming Keyboard

AULA LED Gaming Keyboard

Prva na popisu kvalitetnih, a cjenovno pristupačnih gaming tipkovnica na našem popisu nalazi se AULA LED Gaming Keyboard. Radi se o tipkovnici koja ima RGB osvjetljenje, dostupna je po niskoj cijeni i za tu cijenu dobit ćete jednu sasvim solidnu tipkovnicu koja će vam olakšavati igranje svake igre.

Osvjetljenja ispod tipki su crvene, plave i ljubičaste boje, svjetlina tipki može se naknadno namještati. Tipke su izrađene od plastike no bez obzira na to dosta su glatke na dodir, što je jako važno za brzo reagiranje prilikom igranja Call of Dutyja ili Battlefielda. Tipke su na dodir umjereno glasne, nisu tihe kao što bi to mogao biti slučaj kod skupljih modela, no nisu ni toliko glasne da biste tipkanjem mogli probuditi nekoga.

Sve u svemu, AULA LED Gaming Keyboard je jedna dobra gamerska tipkovnica na koju svakako trebate baciti pogled ako tražite nešto jeftinije, a kvalitetno.

Cijena: 200 KN

 

 

Azio Levetron L70

Azio Levetron L70

Ako vam dugine boje i šarenilo nisu nešto i ako biste radije željeli neku tipkovnicu koja izgleda malo ozbiljnije i profesionalnije, to je Azio Levetron L70. Radi se o tipkovnici koja će poslužiti kao idealna alternativa AULA LED modelu i koja će zadovoljiti sve one koji žele nešto slično, no opet malo drugačije i sa dodatnim mogućnostima. Azio Levetron L70 na sebi ima plava LED svjetla i još jednu dobru stvar, koja će svakako biti od koristi svima onima koji provode sate ispred zaslona računala pokušavajući ostati jedini živi u PUBG-u: podršku za zapešća.

Ako imate probleme, no i ako nemate, podrška za zapešće koju ova tipkovnica ima s kojom dolazi, zaštitit će vaše zglobove i tako vam osigurati još duge dane ”gejmanja” bez straha od odlaska kod liječnika (i eventualnog prelaska na konzole). Azio Levetron L70 jedna je vrlo zanimljiva, cjenovno pristupačna tipkovnica vrlo zanimljivog dizajna, koja će svoj odaziv pronaći kod svakog onog tko želi svom gamerskom računalu dodati malo ozbiljniji štih.

Cijena: 250 KN

 

Redragon S101 VAJRA

Redragon S101 VAJRA

Za optimalnu razinu gaming kvalitete nije dovoljno imati samo dobru tipkovnicu. Treba vam i dobar miš. Ako već kupujete tipkovnicu, zašto ne u isto vrijeme kupiti oboje? Na taj način ubit ćete dvije muhe jednim udarcem.

Upravo to možete dobiti ako kupite ovu tipkovnicu. Naime, Redragon S101 VAJRA idealan je ”kombo” proizvod i odličan za sve one koji bi htjeli kupiti OK gamersku, cjenovno pristupačniju tipkovnicu i miš. Za svega 30 američkih dolara, koliko ova tipkovnica košta, dobit ćete solidnu gaming tipkovnicu i gamerski miš sa RGB osvjetljenjem.

Tipkovnica na sebi ima 104 regularne tipke plus 19 tipki koje nisu u konfliktu kao i 12 multimedijskih tipki, što će reći da je Redragon S101 VAJRA super stvar, ne samo za ”gejmanje”, već i za slušanje glazbe ili gledanje filmova. Ako vam ovi razlozi nisu bili dovoljni za kupovinu jedne ovakve tipkovnice, evo još jednog: Redragon S101 VAJRA je otporna na prskanje vodom. Sve to za samo 30 USD. Za ne povjerovati.

Cijena: 150 KN

 

 

Logitech Wireless K800

Logitech Wireless K800

U današnjem svijetu sve se polako, ali sigurno prebacuje na bežični način rada. Tipkovnice i miševi naravno, nisu iznimka. No ono što je istina i ono što većina gamera znaju jest da riječi ”bežično” i ”igranje igara na računalu” često i ne idu zajedno. Svaki ozbiljan gamer reći će vam da za najbolje iskustvo igranja igara trebate dobivati neprestani signal, koji će u najkraćem mogućem vremenu doći od vašeg računala do tipkovnice i natrag.

Samo tako ćete se riješiti takozvanog ”laga” ili ”zaštekavanja” signala, glavnog neprijatelja (uz lošu internetsku vezu i ping) svakog gamera. S obzirom na to, velika većina gamera neće se odlučiti na bežične tipkovnice. No, znači li u pravilu da su sve bežične tipkovnice loše i nekvalitetne? Ne nužno.

Logitech Wireless K800 definitivan je dokaz da to ne mora biti tako. Jedna od super mogućnosti ove tipkovnice jest njezin senzor blizine, zbog kojeg tipkovnica automatski namješta razini osvjetljenja, ne bi li uštedjela energiju kada ju ne koristite. Budući da se radi o Logitechu, tu ne treba trošiti previše riječi, jasno je da se radi o kvalitetnoj firmi. Sve u svemu, ako niste onaj ”zagriženi” gamer, već tu i tamo volite nešto zaigrati i još ako je to nešto ”offline”, a želite igrati preko kvalitetne, bežične tipkovnice, onda će vam ova biti itekako dobra.

Cijena: 300 KN

 

Redragon Karura K502

Redragon Karura K502

Kupili ste svoje prvo gamersko računalo, sklopili ste ga, kupili ste miš, monitor, zvučnike, sve osim tipkovnice je tu. Nije vama ostalo puno novca, a želite neku dobru gaming tipkovnicu.

U tom slučaju biste svakako trebali baciti pogled na Redragon Karura K502 model. Tankog dizajna, na dodir udobnih i dosta tihih tipki te s mogućnostima namještanja razine osvjetljenja Redragon Karura K502 idealan je izbor za sve ”gamere-početnike”.

Cijena: 170 KN

 

Tomoko 87 Keys Mechanical Keyboard

Tomoko 87 Keys Mechanical Keyboard

U slučaju da se vaše igranje igara svodi na jednostavno, nezahtjevno te pingom i ostalim stvarima neopterećeno igranje, onda bi vas ova mehanička tipkovnica pod nazivom Tomoko 87 Keys Mechanical Keyboard mogla itekako zadovoljiti. Premda se teoretski radi o malenoj mehaničkoj tipkovnici, Tomoko 87 ima popriličan broj mogućnosti.

Poboljšana ergonomija, kompatibilnost sa velikim brojem operacijskih sustava, otpornost na vodu i dosta čvrst dizajn čine Tomoko 87 Keys Mechanical Keyboard jako dobrim izborom za svakog gamera koji traži cjenovno pristupačnu, mehaničku tipkovnicu.

Cijena: 300 kn

Tipkovnica je ključan segment svakog računalnog sustava. Kvalitetne tipkovnice obično koštaju popriličnu svotu novca, no to ne mora uvijek biti slučaj. U članku ste mogli pročitati o šest vrlo dobrih, ”budget” gamerskih tipkovnica koje će svakom igraču omogućiti dobru zabavu uz sasvim pristupačnu cijenu.

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here