Tko se od današnjih korisnika sjeća starih miševa ”s kuglicom?” Takvi miševi se danas više ne koriste niti u državnim poduzećima i tijelima javne uprave, odnosno mjestima koja su poznata po tome što zaostaju, u pogledu praćenja i usklađivanja s ”najnovijim” tehnološkim postignućima (kao što je na primjer optički miš).

Iako se danas više ne koriste, miševi s kuglicom su bili miševi koji su u svoje vrijeme donijeli svojevrstan napredak i to iz razloga što je svaki kuglični miš imao više tipki od miševa koji nisu imali kuglicu. Ali dobro, ovo uključuje preveliko vraćanje u prošlost, za čime nema potrebe.

S obzirom da se danas uvelike koriste optički miševi, kako bežični tako i njihove ”žične” verzije, malo tko da bi uopće razmišljao o kugličnom mišu kao o nečemu što može donijeti bilo kakve inovacije ili kreativne ideje, bilo da se radi o tehnološkom aspektu ili ergonomskim rješenjima. No, ako pogledamo novi MX Ergo miš koji je u cijelosti osmišljen i izrađen od strane firme Logitech, onda ćemo vrlo lako moći zaključiti da to baš i nije tako.

 


mx-ergo

 

2010 godina kao posljednja godina u kojoj je Logitech na tržište izbacio svoj posljednji trackball miš

Oni koji malo više prate tehnologiju i gadgete, pogotovo računalnu periferiju znaju tko je i što je Logitech. Radi se o renomiranom proizvođaču računalne periferije i kontrolera koji nas već dugi niz godina uveseljava svojim tehnološkim rješenjima u pogledu novih tipkovnica i miševa. U posljednih nekoliko godina ono što smo mogli vidjeti od Logitecha kada govorimo o miševima i tipkovnicama jest da je firma bila puna inovacija. Tako smo nerijetko mogli vidjeti tipkovnice koje su unutar sebe imale trackpad, čime je Logitech htio objediniti i miš i tipkovnicu u jedno.

Posljednju verziju svog trackball miša Logitech je na tržište izbacio sada već davne 2010. godine. Čini se da su iz Logitecha uvidjeli da je vrijeme za nešto novo i drugačije. Taman kad smo pomislili da je tvrtka ”zaboravila” na kuglične miševe, pojavio se MX Ergo.

 

mx eRGO

 

I do 20% manje naprezanje mišića ruke pri korištenju kao jedna od najvažnijih karakteristika MX Ergo-a

Zbog čega se korisnici najčešće odlučuju na kupovinu miša? Jeste li više pobornik touchpad ili ”dodirne” podloge koja se može vidjeti na nekim tipkovnicama i na svakom prijenosnom računalu ili ste više pobornik miša? To ovisi od korisnika do korisnika. Ipak, vrlo velik broj korisnika koji se odlučuju na kupovinu miša čini to iz praktičnog razloga. Puno je lakše koristiti miš nego kliktati i vući po touchpadu, što je istina.

Ne trebate biti gamer da biste uvidjeli kako je miš pravi blagoslov u odnosu na samu tipkovnicu ili touchpad. S obzirom da kupujemo miš iz praktičnih razloga, ono što nam je isto tako važno kada kupujemo miš jest njegova ergonomija, odnosno ono kako miš koji koristimo ”leži” u ruci.

Da, istina jest da će se neki odlučiti za običan ili ”generični” optički miš, no ako imamo izbor, zašto ne kupiti nešto što će nam ergonomski odgovarati više? Jeste li znali da, uslijed učestalog korištenja miša, korisnik može ozlijediti zglob ruke (najčešće desne)? To znaju i proizvođači miševa, zbog čega na tržište stalno i izbacuju miševe koji su ergonomski sve bolji i sve korisniji. To isto tako zna i Logitech, zbog čega je i osmislio svoj MX Ergo na način na koji ga je osmislio (dio imena ”Ergo” je dan upravo iz razloga što je glavni naglasak na ovome mišu poboljšana ergonomija).

Naime, prema onome što obećavaju iz Logitecha, MX Ergo je miš koji u usporedbi s drugim miševima svojim korisnicima daje i do 20% bolju ergonomiju. To znači da prilikom korištenja ovog miša možemo očekivati manje naprezanje mišića ruke i zgloba, što je osobito važno, bez obzira jeste li ”casual” gamer ili radite uredski posao koji uključuje višesatno korištenje miša i tipkovnice.

 

logitech-mx-ergo

 

Da bi MX Ergo bio još više ergonomsi orijentiran miš pobrinula se mogućnost namiještanja trackball-a. Naime, korisnik će zahvaljujući malenom vijku moći sam po želji namjestiti kuglicu onako kako on to želi. Prilikom korištenja MX Ergo-a, korisnik će imati priliku sam namjestiti kut kuglice miša po želji između 0 i 20 stupnjeva.

To ne znači da je MX Ergo miš koji će biti idealan za igranje igara, ali to nije niti svrha postojanja ovog miša. Ergonomija je kod Logitecha uvijek ”in”, a MX Ergo će svojim korisnicima i pokazati da je pravi ”broj jedan” kada se govori o lakoći korištenja i udobnosti.

 

mx-ergo-wireless-trackball

 

Bežična verzija s mogućnošću korištenja USB kabela

MX Ergo je sam po sebi bežični miš, što znači da će miš u sebi imati bateriju. Prema onome što sam saznao, baterija na MX Ergo mišu bi trebala, nakon što se napuni do kraja, trajati i do četiri mjeseca, što je impresivno za jedan miš. Bez obzira na to govorimo li o gamerskom ili o mišu koji će biti idealan za poslovnu upotrebu kakav je MX Ergo. Samo jedna minuta punjenja baterij miša je dovoljna za cjelodnevan rad.

Unatoč tomu što je MX Ergo u osnovi bežični miš koji je napajan baterijom, to ne znači da korisnik miš neće moći spojiti na računalo. Zahvaljujući  micro USB utoru za kabel, MX Ergo će moći bez ikakvih problema biti spojen na računala.

 

Cijena i datum lansiranja na tržištu

Prema dosadašnjim najavama MX Ergo bi na tržište trebao izaći sredinom ovog mjeseca i trebao bi biti dostupan po cijeni od stotinjak američkih dolara. To je izdašna cijena, no za Logitech se zna da svaka lipa koju korisnik uloži je dobro uložena, tako da ne sumnjam da će korisnici koji se odluče na kupovinu MX Ergo-a biti zadovoljni uloženim.

 

Specifikacije miša:

  • Dimenzije: 132.5 x 51.4 x 99.8 mm
  • Masa: bez metalne pločice 164 grama, sa pločicom 259 grama
  • Tehnologija senzora: Logitech Advance optičko praćenje- najmanja vrijednost 320, najveća vrijednost 440 dpi
  • Broj tipki: 8
  • Bežična tehnologija: Napredna 2.4 GHz bežična tehnologija
  • Domet bežičnog senzora: oko 10 metara
  • Baterija: punjiva litij-polimerska od 500 mAh, s trajnošću do 4 mj jednim punjenjem
  • Trajnost lijeve i desne tipke: do 10 milijuna klikova
  • Podržani OS: Windows 7, 8, 10, Mac OS X 10.12 ili kasniji

Piše: I.H.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here