Za razliku od ostalih velikih brendova o kojima neprestano pišemo jer nam konstantno serviraju neke novosti, o Microsoftu se posljednjih tjedana i mjeseci jako malo piše. Naime, čini se kako je kompanija ušla u jedno razdoblje u kojem radi na razvoju novih rješenja koja će jednog dana ponuditi tržištu. Dakako, Microsoft svako malo izdaje nove zakrpe za Windowse i donosi neke manje novotarije na tržište, no većina toga prolazi ispod radara medija jer se ne radi o nekim značajnim inovacijama. Ipak, ove godine na MWC-u u Barceloni Microsoft je predstavio novu verziju svojeg uređaja za koji vjeruje da će igrati važnu ulogu u budućnosti računalstva.

Na MWC-u je Microsoft predstavio novu generaciju konzole za proširenu stvarnost HoloLens. Dakle, predstavljen je model HoloLens 2 koji donosi mnoštvo noviteta u odnosu na prvu generaciju, a za korisnike je posebno važno što ovim uređajem Microsoft još više otvara vrata eri računalstva u 3D dimenziji. Ideja naglavne HoloLens konzole je pretvoriti 2D računalstvo kakvo danas poznajemo u 3D dimenziju, odnosno omogućiti korisniku da koristi usluge računala u trodimenzionalnom virtualnom prostoru. Iako su mnogi proizvođači do sada predstavili svoja rješenja u ovom području, činjenica je da takav način korištenja tehnologije još uvijek nije zaživio u velikoj mjeri među korisnicima.

Microsoftov HoloLens je u daljnjoj budućnosti potencijalna prijetnja da preuzme ulogu miša i tipkovnice

Možda će upravo nova HoloLens konzola biti poticaj mnogima da se okušaju u 3D računalstvu. Za razliku od svojeg prethodnika, ovaj uređaj donosi mnoštvo inovacija koji pomažu percipiranje virtualne stvarnosti još dodatno približiti korisniku, odnosno napraviti je prirodnijom. HoloLens 2 ima duplo veće vidno polje što korisniku osigurava veći užitak korištenja, unutar headseta ugrađeni su senzori za praćenje pokreta očiju čime je znatno b+poboljšana koordinacija uređaj i korisnika, odnosno sve je puno prirodnije.

Novi je uređaj izrađen djelomično od ugljikovih vlakana, a nadograđen je i mehanizam koji služi da se uređaj bolje prilagodi glavi pojedinca. Još je tu puno novosti koje dolaze s HoloLens 2 uređajem, a svakako valja naglasiti kako uređaj radi sa sustavom Dynamics 365 – za kojeg ćete morati plaćati mjesečnu pretplatu. Cijena HoloLens 2 uređaja je prilično paprena i svi koji žele koristiti usluge ove sprave za virtualnu stvarnost morat će izdvojiti čak 3.500 dolara za njezinu kupnju.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here