Gamepadi ili kontroleri su nešto što najčešće vežemo uz konzole. Razlog je jednostavan: gamepadi su nastali ”od konzola” i zbog konzola. Stare konzole su koristile stare gamepade koji su se po mnogočemu razlikovali od današnjih, modernih gamepada. Tada nije bilo gljiva niti svih tih tipki koje danas znamo i koje nam na današnjim, modernim gamepadima služe za sve ono što radimo.

S obzirom da je sve veći broj igara koje su imale podršku za gamepad počele izlaziti za računala, nastajala je potreba za osmišljavanjem i s vremenom, modernizacijom računalnih gamepada. Mi ćemo u nastavku ovog članka nešto više reći o gamepadima za koje i korisnici i mnogi developeri smatraju da se radi o najkvalitetnijim i najboljim gamepadima za Windows računala. Najbolji gamepadi za Windows računala – stižu u nastavku!

 

Sony Dualshock 4


 

Sony Dualshock 4

Sonyjev Dualshock 4 je nasljednik sada već dugogodišnje loze Sonyjevih Dual Shock gamepada koji su svoje vladavine u gamerskom svijetu započeli krajem devedesetih na starom Playstationu 1. Još od najranijih dana i još od vremena kada se Sony za mjesto najbolje konzole utrkivao sa Nintendom i nekim drugim kompetitorima kao što je SEGA, Sonyjev gamepad je prepoznat kao upečatljiv i kao nešto što će u sljedećim godinama biti gamepad broj 1 ogromnog broja gamera.

Zbog čega je to bilo tako? Kao prvo, ako dobro pogledate i ako ste ikada koristili bilo koji od Sonyjevih Dual Shock gamepada, vidjeti ćete da od odlično ”leži” u ruci. Sve tipke (Sony Dualshock 4 ih ima sveukupno 19) koje gamepad ima su vrlo lako dostupne, što se nažalost ne bi moglo reći za neke od ostalih gamepada koje ćemo obraditi u nastavku. Po meni je osobno Sony Dualshock 4 najbolji gamepad koji postoji na tržištu i čija je jedina prava konkurencija Sonyjev Dualshock 1 koji, iako je star 17 godina i dandanas radi savršeno normalno.

Osim što su sve tipke jednako dostupne što omogućuje multi-tasking na gamepadu (odnosno mogućnost pritiskanja više tipki odjednom bez ikakvih problema), Sony Dualshock 4 je kontroler kojeg je vrlo dobro moguće prilagoditi za svaku PC igru, bez obzira postoji li za tu igru prvotna Dualshock 4 podrška ili ne. Ako želite najbolji od najboljih gamepada na tržištu – svakako razmotrite kupnju Sonyjevog Dualshock 4.

 

Microsoft WiredWireless Controller – Xbox One Controller

 

Microsoft Wired/Wireless Controller – Xbox One Controller

Microsoftovi gamepadi se danas smatraju najkvalitetnijim gamepadima na tržištu. Iz tog razloga vrlo velik broj igara koji imaju podršku za gamepad imaju podršku upravo za Xboxove gamepade (na primjer PES).

Što reći o samom gamepadu? Prva stvar koju treba reći jest da ako u prošlosti niste korisnik Xboxovih gamepada, odnosno ako ste ”stariji” igrač koji je naviknuo na gamepade tipa Sony Dual Shock, onda će vam trebati izvjesno vrijeme ne biste li se prilagodili na izgled i način ”funkcioniranja” Microsoftovog dragulja. Vrijeme prilagodbe će ovisiti od igrača do igrača naravno, s time da se recimo ja nikako nisam uspio prilagoditi na prijateljev Xbox 360 kontroler, čak niti nakon bezbroj utakmica PES-a.

Ova verzija Xboxovog gamepada ima 17 tipki (dvije manje nego Sonyjev gamepad), koje su razmještene… svakako. Ono što meni osobno nikada nije odgovaralo jest razmještaj gljiva na Xboxovim gamepadima, no to je moje mišljenje koje ne znači da je gamepad sam po sebi loš. Baš naprotiv, tipke vrlo dobro sjedaju, imaju osrednje tvrd hod i jedina prava boljka (osim dizajna zbog kojeg je gamepad pomalo ”sklon” proklizivanju) ovog gamepada su gljive koje su dosta lošije od onih na Sonyjevom ljubimcu.

Ipak, s obzirom da danas velik broj igara ”po defaultu” imaju podršku za Xbox gamepad i da se ipak radi o dosta dobrom komadu hardvera, ako izaberete ovaj nikako nećete pogriješiti.

 

Razer Wildcat Controller

 

Razer Wildcat Controller

Razerov Wildcat gamepad je u stvari odgovor na Microsoftov Xbox One Elite gamepad (o kojemu ćemo nešto reći ispod). Radi se o gamepadu koji ima četiri dodatne tipke koje korisniku omogućuju dodatne funkcije koje on sam može namjestiti, USB kabel se može odvojiti zbog čega ovaj gamepad može biti i žičan i bežičan (s time da je nekako bolje kada je gamepad spojen na USB kabel), gumene rukohvate koje sprječavaju eventualno proklizivanje i upečatljivu Razerovu boju.

Sve u svemu, Wildcat je gamepad koji ima malo manji hod tipki nego što je to slučaj kod Xboxovih gamepada što je opet nešto što se možda i neće svidjeti nekim igračima (nekada se zna dogoditi da igrač može nenamjerno pritisnuti dvije tipke odjednom). Ipak, ako želite gamepad koji ima dodatne funkcije u odnosu na Xboxov i uz to gumene rukohvate, Razer Wildcat bi mogao biti vaš izbor.

 

Microsoft Xbox One Elite Gamepad

 

Microsoft Xbox One Elite Gamepad

U osnovi radi se o skupljoj, kvalitetnijoj i sve u svemu boljoj inačici Xbox One gamepada. Kvaliteta ovog gamepada se ogleda u mnogo čimbenika i to se mora priznati. Ako ste pobornik Xboxovih gamepada i ako imate sedamstotinjak kuna za odvojiti za jedan ovakav (koliko košta na Amazonu) u tom slučaju – samo dajte.

Što je posebno upečatljivo u vezi ovog gamepada? Prva stvar koja mi se nameće su triggeri ili na hrvatskom ”okidači.” Radi se o stražnjim tipkama koje su iznimno korisne i potrebne u gamerskim situacijama kada je potrebno brzo nešto učiniti jer se te tipke najčešće koriste za pucanje ili ciljanje.

Triggeri su odavno vrlo važni na Xbox gamepadima zbog čega je Microsoft najveći naglasak na kvalitetu okidanja triggera upravo stavio na svoj Elite model Xbox One gamepada. Dizajn je manje-više isti kao i kod Xbox One gamepada, s time da neke izmjene (osim u triggerima) postoje i u izgledu gljiva te tipke za smjer. Jako dobar gamepad, pogotovo ako vam cijena i činjenica da se radi o Xbox gamepadu ne smetaju.

 

logitech-f310-gamepad

 

Logitech F310

Logitechov F310 gamepad po dizajnu želi kopirati Sonyjev Dualshock 4 i u tome bi uspio da nema nekih manjih preinaka i da tipke za smjer na kontroleru nisu spojene. F310 je žični kontroler, s time da postoji i bežična inačica – F710.

Ako želite dati manje novca i ako uz to ipak želite imati dosta kvalitetan gamepad s kojim ćete moći uživati u velikom broju igara različitog žanra, Logitech F310 bi u tom slučaju mogao biti vaš izbor. Hod tipki je u redu, s time da stražnji triggeri (donja dva) ponekad imaju malo duži hod, što zahtjeva jači pritisak ne bi li gamepad izvršio naredbu.

Ipak, gljive rade odlično, niti preosjetljivo niti su pregrube – baš kako treba. Jedina prava zamjerka koju sam ja pronašao su spojene tipke za smjer. Ako tražite najbolji gamepad po pristupačnoj cijeni – odaberite Logitech F310.

To bi bilo sve. Pet naj gamepada, ovisno o preferencama i ovisno o tome koliko dubok je vaš novčanik te jeste li više pobornik Microsofta ili Sonyja za koje mnogi smatraju da se radi o najboljim gamepadima na tržištu danas su gamepadi o kojima smo nešto rekli.

Nadam se da će vam ovaj članak pomoći u vašoj odluci prije kupovine vašeg novog gamepada i da ćete znati dobro ”odvagnuti” je li bolje kupiti ovaj ili onaj. No bez obzira na to za koji se odavde odlučite, sa svakim ćete pogoditi jer je svaki dobar- na svoj način.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here