Ne postoji nešto kao „Najbolji“ par slušalica. Slušalice koje trebate kupiti ovise o vašem budžetu, okolišu i namjeni za koju ćete ih koristiti. Zaboravite na cijenu. Može se dogoditi da su slušalice za 300kn bolje od onih za 2000kn. Sve ovisi o kontekstu uporabe.

Kako ćete otkriti koje su „najbolje“ slušalice za vas? Evo nekoliko stvari koje trebate uzeti u obzir prije nego što ih kupite.

 

Prekoušne vs naušne vs kanalne slušalice

Sve slušalice pripadaju jednoj od ovih tri kategorija, ovisno o načinu na koji slušalice djeluju na vaše uši.

VRSTE SLUŠALICA

 

  • Prekoušne (okoušne) slušalice imaju čašice u punoj veličini koje potpuno prekrivaju ušne školjke. Najčešće imaju bolju kvalitetu zvuka, ali su teške i nezgrapne.
  • Naušne slušalice imaju manje jastučiće koji prekrivaju ulaz u ušni kanal. Lakše su i udobnije od prekoušnih, ali to opet ovisi o osobnom ukusu.
  • Kanalne slušalice se stavljaju u ušni kanal. Najčešće su to najlakše slušalice. Ovisno o izradi i cijeni, neke kanalne slušalice mogu imati izuzetnu kvalitetu zvuka.

Ako trebate poništavanje buke ili vrhunsku kvalitetu zvuka, kupite prekoušne slušalice. Ako biste radije postigli ravnotežu između kvalitete i udobnosti, uzmite naušne slušalice. Ako ste stalno u pokretu, kanalne slušalice su najbolji izbor za vas.

 

žićne i bežićne slušalice

Žične vs bežične

Kao kod većine elektronike, slušalice dolaze u žičnim i bežičnim varijantama. Odabir između ovih dviju mogućnosti je prilično jednostavan, jer ovisi o mobilnosti koju tražite.

Žične slušalice su spojene s uređajem i međusobno povezane. Sasvim su zgodne ako namjeravate satima sjediti ispred računala. Ako biste ih povezali s mobitelom ili MP3 playerom, i spomenuti mobitel želite nositi na sebi cijelo vrijeme, žične su za vas. Žične su često, ali ne uvijek, jeftinije.

Bežične su odlične ako se namjeravate mnogo kretati (na primjer, trčati u prirodi, voziti gradskim prijevozom, šetati po gradu), ili ako se ne želite neprestano hrvati s žicama. Bežične slušalice koje rade na radijskim frekvencijama mogle bi imati interferenciju s drugim frekvencijama u okolini. Bluetooth slušalice će rjeđe ući u interferenciju, ali imaju kratak domet.

Nemojte zaboraviti da ćete se morati baviti s punjenjem baterija u slučaju da kupite bežične slušalice. Što se tiče kvalitete zvuka, bežične slušalice su prilično blizu žičnima. Iako će puritanci tvrditi drugačije, bežična tehnologija je mnogo napredovala u zadnjih nekoliko godina.

 

slušalice sa mikrofonom

Slušalice vs slušalice s mikrofonom

Tehnički gledano, slušalice su par zvučnika koji proizvodi zvuk. Par slušalica kojima je pridodan mikrofon spada u drugu kategoriju, to su slušalice s mikrofonom.

Slušalice s mikrofonom su najčešće manje kvalitete nego čiste slušalice za istu cijenu. Ako vam je najvažnija kvaliteta, najpametnije je kupiti par slušalica i odvojeni kondenzatorski mikrofon kao što je Blue Microphones Snowball. Međutim, ponekad se isplati kupiti slušalice s mikrofonom jer su naprosto praktičnije.

Slušalice s mikrofonom su popularne kod igrača koji komuniciraju preko glasovnog chata, budući da kvaliteta zvuka nije toliko važna ukoliko vas se čuje. U većini drugih situacija, slušalice s mikrofonom su slabije nego vanjske slušalice s odvojenim mikrofonom.

 

Poništavanje buke vs. izolacija buke

Nisu sve slušalice koje navodno nude poništavanje buke dobre u obavljanju navedene zadaće. Neke od njih jednostavno izoliraju buku umjesto da je neutraliziraju. Zvuči zbunjujuće, ali evo kako možete vidjeti razliku između ta dva pojma.

Slušalice s poništavanjem buke imaju ugrađeni mikrofon (koji nije uvijek primjetan) koji skuplja vanjske zvukove. Slušalice tada proizvode nasuprotni zvučni val koji poništava vanjsku buku. Ovaj proces iziskuje dodatno napajanje, pa većina takvih slušalica ima sklopku  za paljenje i gašenje ove funkcije.

Izolacija zvuka pak radi na načelu zatvaranja i izolacije uha od vanjske buke. Kod kanalnih slušalica uši se jednostavno začepe stavljanjem slušalica izravno u ušne kanale, a prekoušne slušalice zatvaraju prostor preko cijelog uha, ovisno o izradi čašica. Izolacija ne treba nikakvo dodatno napajanje i ovdje nema sklopki za paljenje i gašenje.

U praksi, nijedno nije savršeno. Poništavanje zvuka je učinkovito protiv niskofrekventnih šumova, ali nije baš učinkovito za neutralizaciju glasova. Izolacija buke prigušuje zvukove tako da su manje primjetni, ali nisu stišani do kraja.

Isto tako, slušalice s poništavanjem zvuka imaju znatno veće cijene. Takve slušalice su korisne u bučnim zrakoplovima ili kad čekate ispite na faksu i želite se izolirati od vanjskog svijeta.

 

Udobnost i kvaliteta salušalica

Posljednje što trebate uzeti u obzir su udobnost i kvaliteta na duge staze.

Dugotrajna udobnost ima mnogo čimbenika. Oblik slušalica ponekad može uzrokovati bolove u ušima nakon 10 minuta, 30 minuta ili nekoliko sati korištenja. Težina slušalica može umoriti vaše vratne mišiće nakon nekog vremena. Slušalice koje su premale ili pretijesne mogu uzrokovati glavobolje.

Kvaliteta zvuka se određuje prema čistoći zvuka i sposobnosti precizne reprodukcije zvukova. Neke slušalice imaju prejaki bas, pa zvuče potmulo. Druge nemaju dovoljno basa, pa mogu zvučati previše metalno ili piskavo.

Postoji samo jedan način da si zagarantirate zadovoljstvo udobnošću i kvalitetom: trebate ih probati prije nego što ih kupite. Online recenzije vam mogu dati neku sliku o proizvodu, ali nikada nećete znati kakve su zapravo slušalice ako ih ne stavite u/na uši i sami poslušate. Kada god je moguće, savjetujemo vam da posjetite lokalnu prodavaonicu zvučne opreme i testirate zvuk.

 

Zaključak

Ako je par laganih slušalica sve što trebate za slušanje glazbe pri jutarnjoj rekreaciji, nema potrebe za trošenjem velike količine novca. Ako studirate i radite od kuće okruženi tišinom, dodatna cijena poništavanja buke nije ono što tražite.

Otkrijte što trebate od svojih slušalica – napravite kompromise ako nemate novaca – i uštedjeti ćete novac ignoriranjem nevažnih dodatnih značajki.

Piše: J.Š.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here