Nema sumnje da je tehnologija promijenila naše živote. Na bolje ili lošije, mogla bi biti nova tema za raspravu. Osobno, ne volim previše robote. No, s uvođenjem robotskog usisavača, moje poimanje robota bi se moglo drastično promjeniti u korist robota. Koje su glavne promjene koje nam donosi robot usisavač u procesu čišćenja? Koliko je učinkovit robotski usisivač? Postavlja se mnoštvo pitanja i siguran sam da ste znatiželjni saznati i odgovore. Čitajte u nastavku više o robotskim usisavačima.

Usisavanje je jedan od vjerojatno najomraženijih kućanskih poslova. Iako nema onaj ‘bljak’ efekt kao čišćenje wc školjke niti zamornost čišćenja prašine, povlačenje bučnog i glomaznog usisavača je napor svoje vrste. Nije ni čudo da ga izbjegavate koliko god možete, a bome nije niti čudo da roboti usisavači postaju toliko popularni.

Oni nemaju kablove koje ne možete otpetljati niti ćete s cijevi usisavača udarati posvuda. Od vas zahtijevaju minimalan trud; možete upravljati njima s fotelje pomoću daljinskog upravljača ili mobilne aplikacije. Vrlo se lako nose s mrvicama hrane, dlakama vašeg kućnog ljubimca, prašinom, što ih čini idealnim za rutinsko održavanje i brzinsko čišćenje.

Ono čega trebate biti svjesni je da su i najskuplji roboti usisavači dodatak, a ne zamjena za vaš obični usisavač. Unatoč tvrdnjama proizvođača, oni jednostavno nemaju usisnu moć kakvu imaju ‘pravi’ usisavači. Najbolje bi bilo da ih doživljavate kao lak način održavanja podova između detaljnijeg čišćenja vašim trenutnim usisavačem.

 

irobot roomba-960

Naša preporuka?

iRobotov Roomba brend je postao sinonim sa robotima usisavačima. Roomba 960 po cijeni od oko 6.600 kn, koji se može spojiti na Wi-Fi, je dokaz zašto je to tako. Ovaj robot usisavač će vam pretvoriti naporan kućanski posao u nešto čemu skoro pa se radujete. Ima tri načina rada i detektore prašine, a može tokom dana besprijekorno očistiti podove, do maksimalne površine od 150 m2, a upravlja se mobilnom aplikacijom na pametnim telefonima ili tabletima.

Navigacija pomoću kamere i mapiranje su doista sjajni. S njim dolazi i aplikacija koju je lako koristiti i koja će vam moći slati obavijesti o nečemu i davati vam detaljne izvještaje o čišćenju. A mogućnost da ga kontrolirate s Amazon Alexa i Google Home glasovnim naredbama su samo šećer na kraju.

iRobot Roomba 960 specifikacije:

 • Čisti parkete, linoleume, tepihe i tvrde površine
 • Pogodno za domove s kućnim ljubimcima
 • Najpametniji sustav za čišćenje i navigacija iAdapt
 • ARM procesor prestižne marke
 • 42 različitih senzora
 • Čišćenje tehnologijom AeroForce
 • Bočni sustav za čišćenje ugla i uz zidove Follow wall
 • ANTITANGLE sustav, koji sprečava zapetljavanje žice i resica tepiha
 • Akustični i optički otkrivanje nečistoća Dirt Detect 2. generacije
 • Automatsko punjenje na baznoj stanici tijekom svakog čišćenja
 • Funkcija vremena za programiranje čišćenja
 • Funkcija virtualni zid/halo
 • Filtriranje – HEPA filter
 • Profilirani branik sa laganim dodirom
 • Indikator punog koša za smeće
 • Skupljanje smeća AeroForce spremnikom visokog kapaciteta
 • Sposobnost za čišćenje 4 ili više soba ( 150 m2) s jednim ciklusom punjenja
 • Nova, 1.800 mAh Litij-ionska baterija
 • Vrijeme punjenja 2 sata
 • Potrošnja punjenja max. 33 W
 • Potrošnja Stand – by max. 2 W
 • Dimenzije ( mm ) 351 x 92
 • 3,85 kg težine
 • Buka < 58 dB
 • Cijena: oko 6.600 kn

roomba-960

Nisu jeftini

S obzirom na ‘uslugu’ koju vam pružaju, roboti usisavači dolaze i s odgovarajućom cijenom i do 7000,00 kn za visokoklasne modele, a i mnogi odlični modeli koštaju najmanje upola toliko.

 

Mogućnosti i funkcije

Manje više svi roboti usisavači rade u osnovi na isti način: autonomno manevriraju po vašem domu na par kotača, usisavajući prljavštinu s vaših podova. Imaju dvije do četiri četke na dnu koje se vrte prema dolje i sa strane kako bi počistile i podove i rubove zidova i zahvaćenu prljavštinu usmjerile prema usisnom području ili direktno prema maloj, filtriranoj vrećici za prašinu. Kad čišćenje završi ili im se baterija počne prazniti, vraćaju se prema svojoj stanici za punjenje.

No kvaliteta obavljenog posla nije jednaka kod svih proizvođača i modela. Evo koje mogućnosti i funkcije, osim osnovne, treba malo proučiti.

 

Kontrola

Upravo zbog autonomije rada robot usisavač možemo nazivati robotom. Svi modeli uključuju automatski način rada koji od vas ne zahtijeva ništa više od toga da ga uključite. Ovo je izvrsno za ad-hoc čišćenje, ali većinu modela može se programirati da čisti po rasporedu.

To je pak odlično ako želite da svoj posao obavljaju kad niste kod kuće ili pak želite stvoriti rutinu čišćenja. Neki visokoklasni modeli imaju i pametne zvučnike, kao što su Amazon Echo i Google Home, koji vam omogućavaju da ih kontrolirate pomoću glasovnih naredbi.

 

Modovi čišćenja

Kao što vaš regularni usisavač možete namjestiti da čisti parket ili tepih, isto možete učiniti i kod robota usisavača. Većina ih ima mogućnost da se promijeni usis i druge funkcije kako bi se prilagodili različitim površinama poda, bilo da to robot čini sam ili da to učinite vi.

Možda će imati i spot način rada za koncentriranije čišćenje manjeg područja, primjerice ako prolijete nešto. Neki imaju opciju da postavite hoće li sobom proći jednom ili dvaput, ili pak da se koncentriraju samo na čišćenje duž zidova.

 

Navigacija

Ono što vas privlači kod robota usisavača je da će izvršiti svoj zadatak bez da se vi njime zamarate. Da bi to mogao učiniti, mora se moći kretati po sobi, zaobilaziti namještaj i druge prepreke i paziti na moguće opasnosti, poput pada niz stepenice.

Roboti usisavači ‘vide’ svijet pomoću kombinacije senzora. Senzori za visinu omogućavaju mu da vidi rast visine poda, poput stepenice. Drugi senzori govore mu da je udario u objekt i da mora promijeniti smjer ili pak da je kraj zida te da ga može slijediti. Dalje, postoje senzori koji mu kažu koliko je prošao. Ovisno o proizvođaču i modelu, robot usisavač može imati i senzore koji procjenjuju koliko ima prljavštine kako bi odabrao prikladan način rada.

Mapiranje

Proizvođači sve više u robote usisavače ugrađuju sposobnosti mapiranja. Takvi modeli koriste kameru ili laser kako bi si napravili 360° pogled na sobu. To robotu usisavaču omogućava da izradi mapu prostora i locira sebe na njoj.

Prednost mapiranja je da će usisavač znati koja područja je počistio, a koja nije. Također mu omogućava da nastavi s radom tamo gdje je prekinuo, ako se npr. morao napuniti usred čišćenja. To je idealno za veće sobe, ali, kako je zasad riječ o premium opciji, za to ćete morati izdvojiti i nešto više novca.

 

Ograničavanje kretanja

U idealnom slučaju biste počistili pod prije nego koristite robot usisavač. Ali u stvarnom svijetu vam se vjerojatno neće dati ili nećete moći. Zato mnogi roboti usisavači imaju neki sustav kojim im se ograničava kretanje mjestima gdje ne želite da rade. To može biti pseći jastuk, dječja soba, hrpa zapetljanih žica kraj televizora i sl.

Ovo se može učiniti i tako da se ispred tog tijela zalijepi selotejp, ali nekim modelima mogu se zadati i virtualne barijere, poput ucrtavanja granica na mapi koje signaliziraju robotu da ih ne prelazi.

 

Veličina

Veličina je važna iz više razloga. Prvo, o njoj ovisi u koliko će uska mjesta moći ići, bilo da je riječ o zavlačenju ispod kuhinjskog elementa, trosjeda ili kreveta. Ako je previsok, neće moći. Ili, u gorem slučaju, ući će, a onda će zapeti.

Drugo, što je veći robot, ima i veću vrećicu za prašinu. Roboti usisavači ne koriste zamjenjive vrećice kao većina običnih usisavača.

Teško je odrediti savršenu veličinu robota usisavača i sve ovisi o dimenzijama i rasporedu u vašoj sobi. Najčešće veličine na koje smo naišli su bile 33 do 35 cm u promjeru i 9-10 cm visine.

 

Wi-Fi

Robotima koji imaju Wi-Fi možete upravljati mobilnom aplikacijom umjesto, ili uz dodatak, daljinskog upravljača. Iako ta opcija sama po sebi ne bi vrijedila više cijene, neke aplikacije nude zanimljive opcije poput detaljne povijesti čišćenja te mogućnosti da se sačuva i izmijeni tlocrt poda, zbog bolje navigacije. O ovom se osobito isplati razmisliti ako čistite velike i kompliciranije prostore.

Piše: Z.K.

 

 

 

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here