Kada Apple odluči mijenjati stvari, možete biti sigurni da će vas to koštati. To se dogodilo 2016., odnosno 2017. godine kada je Apple predstavio novu liniju MacBook Pro-ova koji imaju isključivo USB-C utore. To je u jednu ruku odlično jer je USB-C logičan korak naprijed koji smo već i ranije trebali napraviti, no s druge strane, što učiniti sa svim onim uređajima koji imaju stariji USB priključak? To dolazimo do onog “nesretnog” dijela o kojem ćemo danas govoriti.

Mi mislimo da su 4 USB-C porta i više nego dovoljna većini korisnika, ali problem nije u broju portova nego u samom portu. Sada morate imati dodatke (engl. dongle) za sve što želite spojiti na MacBook Pro. Želite spojiti monitor preko HDMI-ja? Kupite HDMI-to-USB-C (HDMI-to-Thunderbolt) dongle. Želite spojiti ethernet kabel? Kupite ethernet-to-USB-C (ethernet-to-Thunderbolt) dongle. Želite spojiti SD karticu? Kupite dongle. Shvaćate kuda idemo?

Izvor: Twitter / @dbreunig

Pošto koristimo računalo cijeli dan i imamo hrpu periferije i eksternih uređaja, očigledno je da bismo trebali imati mnogo dodataka/dongleova kako bismo sve prepreke uspješno svladali. Uzmite samo u obzir da svaki dongle košta 300-500 kuna. Kada platite računalo, odnosno laptop 20-25 tisuća kuna, ne želi plaćati još par tisuća kuna 6-7 dongleova koji vam trebaju.

Tu se vraćamo na prvu rečenicu. Kada Apple nešto mijenja, onda vas to košta ako želite živjeti u njihovom ekosustavu. A mnogi od nas žele bez obzira na cijenu.
S druge strane, Apple je prvi koji je napravio ovaj potez. To će morati učiniti i drugi proizvođači laptopa, pitanje je samo dana (ili godine) kada će se to desiti. No, trenutačno su Apple korisnici “u problemu.”


Ipak, postoji rješenje (koje nije jeftino) ali će vam riješiti većinu problema, a dolazi iz kompanije Hyper.

HyperDrive

HyperDrive (pogledajte sliku) je dodatak za nove MacBook Pro-ove koji vam donosi hrpu utora u samo jednom dodatku i to za 100-injak dolara.

HyperDrive
HyperDrive

Ako ste spremni izdvojiti 119 dolara za najveći HyperDrive Pro 8-u-1, dobiti ćete:

– 2 USB-C porta (40 Gb/s, 5 Gb/s)
– 2 USB 3.1
– 4K HDMI
– Mini Display port
– Utore za SD i micro SD kartice

Za nas, ovo je savršeno rješenje. Da, HyperLoop ćete uštekati u postojeća dva USB-C (Thunderbolt) utora, no dobiti ćete ta dva utora nazad, te dobiti još hrpu toga. Ne zaboravite da vam ostaju još dva “originalna” porta s druge strane laptopa (op.a. to vrijedi ako imate 15 inčni model MBP-a).

Ovaj dodatak iz Hypera je mali, praktičan, nije toliko skup (košta manje nego tri eksterna donglea), a možete ga uvijek nositi sa sobom u torbi. Jednostavno odlično radi, ne zagrijava se previše i iznimno je koristan.

Slažemo se da bi bilo super kada bi bio ispod 100 dolara, ali što je tu je. Vjerujemo da vrijednost istoga opravdava ovu cijenu i uštedjet će vam mnogo više novca koje biste potrošili na sve dongleove koji vam trebaju.

 

Piše: B.P.

1 komentar

  1. Kakav cirkus, super za nositi još i taj dodatak uz prijenosno računalo. Apple treba i tipkovnicu izbaciti s MacBooka da bi bio još i tanji. I onda “šminkerima” dodatno prodavati i dongle tipkovnicu za 200 dolara.
    iOS je odličan ali i precijenjen, to je za “elitu” i šminkere-pozere. Ali što je Stevica zabranio konektore i povezivanja na Apple uređajima je bezveze. Plus ostala ograničenja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here