Huaweijev prvi pametni sat Watch GT sa vlastitim operacijskim sustavom, bio je vrlo zanimljiv prozvod u vremenu izlaska na tržište. Korisnicima je nudio jednostavno sučelje, odličan i dug vijek trajanja baterije te vrlo detaljno fitnes praćenje podataka.

Watch GT 2 samo je nadogradnja na to. Novi, otmjeniji dizajn, isto jednostavno korisničko sučelje i nove mogućnosti ono su što krase GT 2. Huawei je ”drugim nastavkom” pokušao uravnotežiti performanse i vijek trajanja baterije, dok je u isto vrijeme uveo i dodatne mogućnosti, kako bi sve fitness fanatike dodatno usrećio.

 

Huawei Watch GT 2 baterija

Dizajn: Watch GT 2 dolazi u dvije dimenzije

Watch GT 2 nastavlja ondje gdje je GT stao, iako ”dvojka” dolazi u dva različita modela koja se odlikuju jedinstvenim izgledom. Veći, klasičniji model ima kućište od 46 mm i povećane rubove oko lica sata. Manji model od 42 mm ima zakrivljeniji ekran, vrlo tankih rubova, čime je idealan za sve one koji vole minimalistički izgled.

huawei watch gt 2 dolazi u dvije dimenzije

Kada govorimo o rubovima na većem modelu, onda tu treba reći da su oni samo za ukras. Ništa nije odvojeno, a cijela prednja strana sata izgleda kao da je umotana u jedan komad stakla. Nećete pronaći nikakve metalne prstenove, ništa za rotaciju niti išta slično.

Huawei Watch GT 2

Za oba svoja modela satova Huawei je upotrijebio 3D staklo, zbog čega veći model djeluje ravnije, a manji zaobljenije. Nadalje, sat djeluje i izgleda sjajno i blještavo, što u kombinaciji sa crnim, brušenim, čeličnim kućištem izgleda jako dobro. Veći model je debljine 10.7 mm, dok je manji samo 9.4 mm.

Huawei Watch GT 2 test

Huawei Watch GT 2 cijena

Unatoč svom minimalističkom izgledu, Watch GT 2 još uvijek odgovara u onaj opis pametnih satova. Sa donje strane nalazi se mjerač otkucaja srca, a ako pogledate bolje na rubove sata vidjet ćete da su ondje smješteni sićušni otvori mikrofona i zvučnika. S desne strane izlazi zvuk, dok je lijevi otvor puno manji i ondje se nalazi mikrofon, što znači da ćete ovaj pametni sat moći bez problema koristiti za uspostavu poziva.

Huawei Watch GT 2 performanse

Sve u svemu, Watch GT 2 je vrlo lagan i samim time vrlo udoban za nositi. To se jednim dijelom može zahvaliti malenoj masi i tankoći sata, ali i standardnoj silikonskoj narukvici (koja sada na sebi ima puno više rupica koje leže bliže jedna drugoj, zbog čega se sat može još bolje prilagoditi ruci korisnika). Još je bolja stvar ta što 22-milimetarsku narukvicu možete vrlo lako i brzo zamijeniti, ukoliko se potreba za to javi.

 

Huawei Watch GT 2 zaslon

Zaslon: Always-on prikaz

 • Model od 46 mm: 1.39 inča (454 x 454) AMOLED prikaz
 • Model od 42 mm: 1.2 inča (390 x 390) AMOLED prikaz

Ono što se treba reći jest to kako Huaweijev tim za dizajn naličja satova treba osmisliti neke nove zamisli, pogotovo za nove modele. Djelomičan razlog za takvo nešto leži u tome što je jedan segment dizajna izgleda previše skeuomorfično. Razlog za takvo što djelomično leži i u Huaweijevom vlastitom zaključanom operacijskom sustavu, za kojeg ne postoje opcije treće strane.

Dok će vam Apple u svojoj petoj seriji satova dati da namjestite stvari kao što su pozadine, boje, stilovi i slično, kod Huaweija takvog nečega nema. Velik broj satova uopće ne dopuštaju nikakva dodatna namiještanja i satovi izgledaju onako kako izgledaju. Ne možete promijeniti ništa, čak niti pozadinsku boju. O teksturama ili podacima koji se pojavljuju na ekranu ne treba ni govoriti.

No, s pozitivne strane treba se spomenuti to da je kod svoje ovogodišnje verzije sata, Huawei omogućio ”Always-on” prikaz, kojeg sada Huawei zove jednostavno ”zaključani ekran” ili ”lock screen”. No i on je poprilično siromašan; umjesto monokromatskog prikaza sučelja (odnosno onoga što smo već imali prilike vidjeti kod Wear OS i Apple Watcha), ovdje ćete moći imati samo dvije mogućnosti: analognu i digitalnu.

Huawei Watch GT 2 ekran

Obje ove mogućnosti su monokromatske i naravno osmišljene kako bi se kroz njih dodatno uštedjela baterija sata. Kada malo bolje razmislimo, možemo lako shvatiti zašto ovo Huawei zove ”zaključanim ekranom”; on po mnogočemu izgleda kao ”standby” ekran sata kojeg možemo pronaći kod velikog broja Androidovih pametnih telefona.

Kada se govori o teksturama i gradijentima onda smo tu svakako mišljenja da je manje zasigurno više. Što se tiče mogućnosti namiještanja iliti takozvanog ”customiziranja”, onda je tu svakako više-više. Ovdje također postoji prostor za poboljšanja, no dobra stvar je ta što neke dodatne mogućnosti ipak možete instalirati i to uz pomoć i preko Huaweijeve Health aplikacije. Druge mogućnosti koje nisu instalirane na satu ”po defaultu” su puno jednostavnije, ”čišće” i učinkovitije za korištenje.

Huawei Watch GT 2 usporedba

Kada govorimo o samom ekranu i njegovoj jasnoći prikaza, tu treba reći da je on zaista jasan, da daje oštre i žive boje. Sve što ćete gledati na ovom pametnom satu izgledat će jasno, bogato bojama i šareno, baš kao što bi i trebalo izgledati na jednom pametnom satu. Negativna stvar ogleda se u razini osvježenja. Jedan od razloga lošije razine osvježenja može se pronaći u tome što ovaj sat želi biti energetski učinkovit (veća ušteda energije baterije znači i manju fluidnost pri radu).

To nije nešto što ćete vidjeti ako ćete sat koristiti samo za saznavanje koliko ima sati, ali je nešto što je svakako primjetno kada pokušavate neke druge mogućnosti. ”Zaštekavanje” je također osjetno za vrijeme prikazivanja animacija.

 

Huawei Watch GT 2 fitnes funkcije

Manje pametni sat, više fitnes pratitelj

Kada razmišljamo o pametnim satovima, po mnogima će upravo Appleov Watch pasti prvi na pamet. Radi se o satu koji korisniku dopušta interakcije s obavijestima uz brzo, fluidno korisničko sučelje koje korisniku nikada nije na putu. Međutim Huaweijev pametni sat je sve to pojednostavio i ima mnogo “direktniji” pristup. Zapravo ovaj sat i nije pametni sat u punom smislu riječi, uređaj se može preciznije opisati kao fitnes sat s nekoliko uključenih značajki pametnog sata. To nije loše, ali važno je postaviti očekivanja kako biste znali što eventualno kupujete.

Tako obavijesti koje dobivate na sat su samo ”zrcaljenje” obavijesti sa vašeg pametnog telefona. Na njih ne možete odgovoriti niti biti s njima na bilo koji način u interakciji. Možete ih samo pročitati ako su vam važne. Ustvari, kada se malo bolje razmisli, ovaj sat po mnogočemu podsjeća na fitness satove Garmin i Fitbit. Kada tako pristupite ovome satu, stvari počinju izgledati puno bolje.

Huawei Watch GT 2 funkcije

Watch GT 2 možete ipak namjestiti dako da na ekranu imate različite widgete. Na satu također imate i ekran dnevnih aktivnosti, koji će vam pokazati koliko ste bili aktivni, vremensku prognozu, stupanj otkucaja srca i još poneki mjerač. Pritiskom na donju tipku moći ćete namjestiti predefinirane postavke. Ovdje možete odabrati postavke za različite fitnes aktivnosti, koje u svako doba možete promijeniti.

Huawei Watch GT 2 kako pokrenuti

Sat vrlo lako prati dnevne aktivnosti i bilježi ih u pozadini. Bez obzira na to kakvom se aktivnošću bavite, sat će sve to bilježiti dok ga budete naravno imali na ruci. Isto vrijedi i za praćenje kvalitete sna tijekom noći. S obzirom na dugotrajnost baterije, sat možete nositi dovoljno dugo da vam on ”kaže” koliko ste imali kvalitetan (ili manje kvalitetan) san.

Huawei Watch GT 2 softver

Huawei Watch GT 2 sučelje

Sve u svemu, ”dubinsko” praćenje ovakvih podataka koje je Huawei osmislio na ovome satu funkcioniraju poprilično dobro. Tijek noćnog sna je podijeljen na nekoliko opcija praćenja: ”plitki”, duboki i REM san. Uz svaku opciju pisat će vam točni izračuni kvalitete sna. Sat vrlo dobro bilježi vrstu i kvaliteu sna, čak i ako se odlučite na kratak, popodnevni drijemež.

 

Huawei Watch GT 2 baterije

Odličan po pitanju baterije

 • 42 mm – 7 dana uobičajenog korištenja
 • 46 mm – 14 dana uobičajenog korištenja

Mnoštvo kompromisa koje je Huawei napravio kod ovog sata (nepostojanje aplikacija, nepostojanje ”always on” ekrana, loša razina osvježavanja), napravljene su zbog jednog razloga: trajanja baterije. Uz uobičajeno korištenje ovaj sat vam može potrajati i do dva tjedna bez punjenja (čak i ako ga nosite za vrijeme spavanja noću).

Verzija od 46 mm naravno traje kraće do sedam dana, iako niti nakon tih sedam dana nećete morati dopunjavati bateriju. U osnovi od ovog sata dobit ćete odličan vijek trajanja baterije, čime je on sličan Garmin satovima (osim novog Venua), s time da Garmin satovi ne koriste AMOLED ekrane, tako da je Huawei i po pitanju ekrana osvojio dodatne bodove.

Još jedan plus u vezi baterije je punjenje. Ono je žično i trebat će vam oko sat vremena da se napuni.

 

Watch GT 2

Zaključak

Huaweijev Watch GT izgradio je reputaciju sata odličnog vijeka trajanja baterije i više nego dobrog praćenja fitnes podataka. GT 2 nastavlja ondje gdje je jedinica stala, uz neke nove mogućnosti, kao što su zvučnik i ”always-on” zaključani ekran, što ovaj sat čini odličnim fitnes satom. No, zbog manjka mogućnosti interaktivnosti ovaj sat neće oduševiti korisnike koji traže pametni sat pune funkcionalnosti.

Ipak, bez obzira na to GT 2 je jako dobar sat. Izgleda jako dobro gotovo iz svakog kuta gledanja, bez obzira na 42 ili 46-milimetarski model. AMOLED ekrani i baterija koja traje dva tjedna definitivno su najveći plusevi ovoga sata. Dodatne prednosti su zadivljujuće mogućnosti praćenja fitnes podataka, zbog čega ovaj sat ide rame uz rame sa Garmin i Fitbit modelima.

Iako mnogi ovaj sat označavaju kao pametni sat, ustvari se zapravo radi o jako kvalitetnom fitnes satu. To nije loša stvar, no sa nekoliko preinaka i poboljšanja ovaj sat bi mogao biti i odličan pametni sat.

Watch GT 2 specifikacija:

 • Zaslon: 46mm model: OLED 1.39-inča zaslon, rezolucija: 454 x 454 pixels, ~462 ppi, 42mm model: OLED 1.2-inča zaslon, rezolucija: 390 x 390 pixels
 • Masa: 41g
 • Vodootporan: do 50m
 • Baterija: 46mm model: 455 mAh, 42mm model: 215 mAh
 • Interna memorija: 4Gb
 • Cijena: 46mm model: oko 1.900kn

Prednosti:

 • Odličan vijek trajanja baterije
 • Moderan i atraktivan dizajn
 • Jako dobar u sakupljanju fitnes podataka. Profesionalni nadzor aktivnosti 15 sportova
 • Fantastičan AMOLED ekran
 • Dostupan u dvije dimenzije

Nedostaci:

 • Naličja satova nemaju dovoljno mogućnosti
 • ”always-on” ekran ima samo dva dostupna načina

Piše: I.H.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here