Tehnološki napredak posljednjih se desetljeća događa jako brzo, a posebno je zamjetan po sve manjim dimenzijama uređaja, a sve boljim performansama. Među tehnološke uređaje koji prate takve trendove definitivno možemo svrstati vanjske diskove za pohranu podataka. Ovih je dana HP predstavio novi prijenosni disk koji je dobio značajno povećanje kapaciteta, zadržavajući pri tome male dimenzije diskova znatno manjih kapaciteta.

Portable SSD P500 serija prijenosnih diskova dobila je novi primjerak diska kapaciteta 1 terabajt. Korisnici su do sada unutar te serije mogli koristiti diskove znatno manjih kapaciteta – 120, 250 ili 500 GB. Novi prijenosni disk dakle donosi duplo veći kapacitet od sve do nedavno memorijom najbrojnijeg diska.

Novi disk čiji kapacitet iznosi velikih 1 TB ima i znatno bolje brzine čitanja i pisanja podataka pa ćete tako moći koristiti brzine od 420 MB/s i 255 MB/s. Dakako, radi se o SSD tehnologiji pospreme podataka, a posebno je zanimljivo da disk uopće nije dobio nimalo na povećanju dimenzija kućišta.

Disk će se na tržištu pojaviti u četiri različite boje kućišta – aquamarine, cherry red, gray i silver. Što se tiče spajanja na računalo, korisnici će ovaj disk moći spojiti putem USB 3.2 Gen 2 ili USB Type-C utora. Kako bi vam olakšao spajanje, HP će u kutiji isporučiti i potreban kabel za povezivanje računala i diska. Iako ova SSD memorija ne impresionira brzinom (jer ima puno bržih SSD-ova), činjenica je da će vam i više nego kvalitetno poslužiti za pohranu podataka.

HP za sada nije otkrio koliko bi trebala iznositi cijena ovih diskova, no nagađanja su kako će terabajtna verzija Portable SSD P500 serije koštati oko 120 dolara. Kolika će zaista biti cijena ne možemo sa sigurnošću reći, no sviđa nam se što je HP odlučio predstaviti i SSD od 1 TB. Vjerujemo da će ovaj prijenosni disk pronaći svoje kupce i da će se pokazati kao pametan potez HP-a. Kada će se točno pojaviti na tržištu također nije poznato, no vjerojatno nećemo dugo čekati.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here