Happy Hacking, jedno je od najvećih Japanskih imena koje se vežu uz mehaničke tipkovnice, te kompanija koja ne ažurira često svoj hardver. Da budemo precizniji, ove tipkovnice radi jedna divizija kompanije Fujitsu koja tipkovnice proizvodi preko 20 godina, a ovo im je tek treća iteracija iste. Radi se o, fizički malim, mehaničkim tipkovnicama sa samo 60 tipki.

Moglo bi se reći da je ova kompanija jedna od glavnih na “keyboard” sceni i jedna od onih za koju su čuli svi “keyboard entuzijasti”. Nažalost, mnogi će osporavati riječ “mehanička” koju smo upotrijebili jer Fujitsu koristi Topre kapacitivne switcheve, ali mi stojimo iza ove tvrdnje koju smo napisali. HHKB je, za nas, mehanička tipkovnica i jedna od najboljih tipkovnica koje možete danas kupiti. Zadnja, treća, iteracija došla je prošle godine i jako smo sretni zbog toga.

HHKB Professiona Hybrid dolazi u 3 inačice. Fujitsu je povećao bežične funkcionalnosti tipkovnice, dodao USB-C port za punjenje, te napravio “light” konfiguracijsku aplikaciju za Windows korisnike. To nije sve što je izmijenjeno, ali je ono najveće. Ipak, imajte na umu da Happy Hacking ne želi dirati previše ovu tipkovnicu jer je ona “classic”, a takve stvari se ne mijenjaju drastično nego upravo suprotno – sitnicu po sitnicu.

“Manje je više”

Kao što smo rekli, tipkovnica ima samo 60 tipki, što bi mogao biti šok za one koji koriste “pune” tipkovnice ili one tenkeyless (TLK). Dimenzije su joj 4.0 x 29.2 x 11.9 cm. Kada ju stavite na stol začudit ćete se koliko mjesta na stolu zapravo imate.

Glavni benefit ovo kompaktnog dizajna je da učini vaše kretnje učinkovitijima. Tipke su savršeno raspoređene, ali su i dalje jedna blizu druge, tako da možete prstima sve dohvatiti, a da se ne rastežete. To će učiniti iskustvo tipkanja mnogo boljim i ugodnijim. Dapače, ovo bi trebalo djelomično ukloniti repetitivni stres iz vaših ruku. Naravno, ovu tipkovnicu ne bismo nazvaliergonomskom” jer ona to nije. Ona nema alternativni izgled i ne miče skroz stres iz vaših ruku i ramena kao neke druge tipkovnice. Ali ima određene benefite u odnosu na “standardne” tipkovnice i povećava s vremenom performanse vašeg pisanja.

Mana ove veličine će biti što većina korisnika tipkovnice sa 60 tipki ne smatraju “prirodnima”. Pogotovo što na tipkovnici nema strelice, F1-F12, Page Up, Page Down … Do tih funkcionalnosti dolazite preko funkcijske tipke (Fn tipka + neka druga tipka) ili preko Alta ili Controla. Ako kupite tipkovnicu s iscrtanim znakovima (op.a. ima i varijanta gdje ništa nije iscrtano na tipkovnici), onda ćete te dodatne funkcionalnosti vidjeti napisane sa strane na tipkama (pogledajte sliku).

Nadalje, tipkovnicu možete konfigurirati preko tzv. DIP switcheva. S njima možete odrediti da li koristite Windowse ili Mac, želite li da je Backspace tipka delete ili backspace i slično. Ti switchevi su sakriveni otraga na tipkovnici, ali to je prvo što želite podesiti kada kupite ovu tipkovnicu. Sva sreća, s tipkovnicom ćete dobiti uputstva gdje možete vidjeti kako ovo podesiti.

Fantastični switchevi – Topre

Na kraju dana – zašto kupujete određenu tipkovnicu? Jer vam lijepo izgleda i jer je na njoj ugodno tipkati. HHKB, po nama, ima fantastičan osjećaj tipkanja i baš ju je užitak koristiti. Osim specifičnog dizajna, ona koristi i specifične switcheve koji se zovu Topre. To je mješavina mehaničkih i membranskih switcheva koji kreiraju ugodno, ali stabilno tipkanje. Tipke su jako “osjetljive”, odnosno treba vam samo 45g sile da biste kliknuli na tipku. Ako imate “lagane” ruke, vjerujemo da ćete jako brzo tipkati na ovoj tipkovnici jer je tipke potrebno samo malo dodirnuti da bi tipkovnica registrirala što ste stisnuli. Za razliku od nekih Cherry MX switcheva koje stvarno morate jako stisnuti.

No, vratimo se malo na izmjene koje je Fujitsu napravio s ovom tipkovnicom. HHKB 3 (ova koju danas recenziramo) je fizički skoro identična kao HHKB 2 iz 2016. godine. Ali tri su izmjene koje moramo još jedanput spomenuti. Prva je izmjena micro USB porta s USB-C portom.

Druga izmjena je što su HHKB Professional Hybrid tipkovnice dobile pravu Bluetooth podršku koja vam daje mogućnost uparivanja tipkovnice s 4 uređaja i brzo prebacivanje s jednog na drugi. To znači da ako imate recimo privatni i poslovni laptop, možete tipkovnicu koristiti na oba uređaja. Samo se prebacite s jednog na drugi i to je to. Nema čekanja, nema dodatnog konfiguriranja i tome slično.

Iako nismo vidjeli nikakvo štekanje vezano uz Bluetooth, voljeli bismo da tipkovnica ima “dongle-based” 2.4GHz konekciju, koja je dokazano stabilnija i konzumira manje energije. Kad uzmete u obzir da ove tipkovnice koštaju u prosjeku preko 300 dolara, očekivali biste to. Opet, napominjemo, Pro Hybrid tipkovnice nemaju problema sa životnim vijekom baterije. S parom AA baterija, ova tipkovnica bi trebala raditi 3 do 4 mjeseca što nije loše.

A tu je i USB-C pa tipkovnicu možete povezati i žičano ako imate potrebe za time.

Treća stvar je aplikacija za Windowse s kojom možete premapirati tipke i upravljati tipkovnicom.

Hoće li vas ova tipkovnica učiniti sretnima?

HHKB, RealForce, Leopold i još neki proizvođači tipkovnica koriste Topre switcheve i one su relativno skupe. HHKB počinje s 322 dolara (iako cijena varira od 280 do 350 dolara). Većina tipkovnica koje smo testirali i koristili u životu su osjetno jeftinije. Mnoge od tih “jeftinih” mehaničkih tipkovnica se ne mogu mjeriti s HHKB-om. Neke skuplje mogu po kvaliteti, neke po dizajnu, neke po nečem trećem. Na kraju dana ostaje pitanje – jeste li spremni dati 2000+ kuna za tipkovnicu? Topre switchevi su fantastični i nemoguće ih je riječima opisati. Jednostavno ih morate probati i vidjeti odgovaraju li vama ili ne.

Većina ljubitelja mehaničkih tipkovnica će odmahnuti rukom i reći da je cijena previsoka. Posebice kad cijeni dodate PDV koji morate platiti, te poštarinu. Cijena se tada penje prema 3000 kuna za tipkovnicu. S druge strane, programeri i svi oni koji cijeli dan tipkaju po tipkovnici će reći da se isplati kupiti ovu tipkovnicu jer ionako 8 sati dnevno radite na njoj. I jedni i drugi su u pravu, ako to tako možemo reći.

Tako da – ako volite tipkovnice, probajte ju naći negdje i probajte par minuta tipkati na njoj. Vjerujem da ćete biti oduševljeni. I zvukom i osjećajem tipkanja. A o dizajnu nećemo previše pisati – ili vam se sviđa ili ne. Nama je tipkovnica “fora” jer je minimalistička, zauzima malo mjesta i vrlo je rijetka.

Kupi tipkovnicu: Fujitsu web shop

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here