Google kao najpoznatija tražilica na svijetu sa mnoštvom vlastitih servisa i aplikacija koje spadaju u softverske kategorije, no Google želi da ga počnete gledati i kao hardversku tvrtku. Novi Pixel telefoni, pametni zvučnici sa ugrađenim “voice assistance”-om nazvan Google Home, Daydream VR platforma i još mnogo toga.

Google Home
Google Home

 

Google je predstavio prošle godine dva potpuno nova pametna telefona, Pixel i Pixel XL. Oni su nasljednici već otprije poznate palete Nexus mobitela. Za razliku od prethodnih Nexus telefona, koji su izrađeni u partnerstvu s proizvođačima hardvera treće strane, Pixel telefoni su potpuno Googleov brand (iako izgleda da je HTC i dalje uključen u produkciju, prema nekim neimenovanim izvorima).

Pixel će biti prvi pametni telefon koji će uključivati „Google Assistant“. Tvrtka je dugo radila na tome da spoji nove aplikacije sa hardverskim djelom, što znači da neće biti moguće jednostavno nadograditi Google Assistant na starije verzije pametnih telefona.

google pixel xl

 

Kupovinom Pixel mobitela, također dobivate ​​neograničen foto i video backup putem Google Photos servisa. Čak ih možete spremati u punoj rezoluciji, jer niste ograničeni kapacitetom. Na prvi pogled možda vam se ovo čini beznačajnim, međutim dolaskom sve veće rezolucije kamera u novim telefonaima, ovo će b iti vrlo korisno za snimanja na 4K rezolucijama.

Uobičajeno, Google ograničava na 16 megapiksela i 1080p videozapis, inače se vaši prijenosi računaju protiv kvote za Google disk. Pixel će biti i prvi mobiteli sa podrškom za Daydream VR.

Ako uzmemo u obzir sve te činjenice Google će i dalje koristiti svoje dostupne servise, a ako treba i napraviti nove, kao podršku možda u nekim slučajevima i ekslukzivnu za svoje sadašnje i buduće hardverske projekte.

chromecast 2

 

Tu je i Chromecast koji donosi jednostavan, jeftin stream na vaš televizor. Chromecast je možda jedna od Googleovih pametnijih ideja posljednjih godina. Dapače, ako imate 4K televizor, Chromecast Ultra je novija verzija dostupna za 69 USD koji podržava 4K videozapis, dok se običan može pronaći i u pola cijene.

google-daydream vr

 

Googleov Daydream headset namijenjen za Pixel telefone, nešto slično Samsungovom Gear VR headestu dolazi s jednostavnim kontrolerom, a isporučuje se za poprilično prihvatljivih 79 dolara, a dobivate iskustvo slično Oculusu.

google wifi router
Google wifi router modernog dizajna

 

I za kraj spomenimo i Googleov WIFI router, za kućnu WIFI mrežu po cijeni od 129 dolara, kao nastavak predhodnog sličnog modela OnHub uz mnoštvo korisnih opcija. Međutim, najvažnija značajka je da ako imat veliku kuću, dodavanjem jopš jednog Google WIFI routera možete povećati domet vaše WIFI mreže i na taj način riješiti WIFI u velikim prostorima.

Naravno, možete postići istu stvar i sa bilo kojim starim routerom, no Google nudi paket od 3 komada po cijeni od samo 299 dolara, koji će biti dostatan i za najveće kuće.

Po svemu sudeći Google se sve više upliće u hardverska rješenja, tako da i u bližoj budućnosti možemo očekivati nove uređaje na struju „Made by big G“

Piše: D.Ž.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here