Fitbit 4 Charge je po mnogima jedan od najviše iščekivanih pametnih satova u posljednje vrijeme.

Nakon nedavnih ”curenja” informacija na temelju kojih su se mogle saznati neke od mogućnosti koje će ovaj pametni sat imati na sebi, na internetu je konačno i osvanuo službeni datum izlaska na tržište. Fitbit Charge 4 na tržište službeno izlazi 13. travnja, odnosno za malo više od 10 dana. Po čemu je novi Fitbit pametni sat toliko poseban te što nas je sve u vezi njega zaintrigiralo, pročitajte u nastavku ovog članka!

 

Nakon ne baš tako dobro prihvaćenog Fitbit-a 3, četvrta iteracija donosi velik broj poboljšanja

Svi oni koji vole pametne satove i još k tomu pametne satove koji na sebi imaju različite fitnes trackere, znaju da je Fitbit 3 na tržište izašao prije malo više od godinu i pol dana. Fitbit 3 bio je osrednje popularan među korisnicima. Ono što nam se najmanje sviđalo na tom satu bila je činjenica da se radilo o poprilično velikom fitnes satu (kada trčite i znojite se, najmanje što vam na ruci treba jest jedan poveći sat).

Fitbit 4 Charge trebao bi dimenzije dovesti na neku normalniju razinu, no to nije sve. Osim manje veličine, četvrta iteracija Fitbit sata donijet će i GPS mogućnost. Radi se o vrlo dobroj novini, koja nije baš često primijećena kod pametnih satova. Da, čak niti megapopularni Garminov Vivosmart 4 ne dolazi sa GPS mogućnostima, a isto vrijedi i za Fitbitove Versa 1, Versa 2 i Versa Lite pametne satove.

Sve u svemu, GPS mogućnost, kojom će se pohvaliti Fitbit 4 Charge bit će zasigurno jedan od najvećih (ako ne i najveći) adut ovog modela. Iako na prvu Fitbit 4 Charge izgleda sličan kao ”jaje jajetu” trećoj iteraciji, koja je na tržište izašla 2018. godine, ne dopustite da vas prvi pogled zavara. Ovaj model imat će puno toga za ponuditi, što nismo imali prilike vidjeti ranije, ali niti kod nekih drugih, skupljih satova.

Fitbit Charge 4

Još bolji pribor alata za praćenje zdravlja i kondicije

Fitbit 4 Charge trebao bi imati početnu cijenu od oko 150 američkih dolara (što je oko 990 kuna). Što će kupci moći dobiti za tih 150-ak dolara? Naravno, ovaj model neće se moći nositi sa Appleovim, super-popularnim Apple Watch Series 5 pametnim satom. Osim što taj model na sebi ima mnoštvo kompleksnih mogućnosti, kao što su elektrokardiograf te tehnologija detekcije pada i cijena je dosta visoka (kao što je to slučaj kod svih Appleovih proizvoda): 400 USD.

No, Fitbit 4 Charge se ne može, ali se niti ne želi nadmetati s nečime ovakvim. Znači li to da će Fitbit 4 po mogućnostima biti gotovo pa zanemariv? Naravno da ne. Kvalitetan pametni sat, sa optimalnim brojem mogućnosti ne mora nužno koštati 400 USD da bi bio dobar.

Sa Fitbit-om 4 Charge dobit ćete praćenje otkucaja srca 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, mogućnosti kontroliranja izgaranja kalorija, vođene sesije disanja, praćenje zdravstvenog stanja za žene. Osim toga, sat će vas svakoga sata podsjećati na potrebu za kretanjem, automatski će pratiti svaki vaš pokušaj vježbanja i da, imat će u sebi i mogućnost praćenja kvalitete sna (svakoga jutra sat će ocijeniti kvalitetu sna određenom ocjenom te vam tako dati smjernice u vezi toga kada ste se i koliko budili te koliko ste spavali dugo kakvom kvalitetom sna).

U slučaju da vam masa ovih mogućnosti djeluje dosta poznato, to je vjerojatno iz razloga što je i Fitbit 3 isto dolazio sa nekima od tih mogućnosti. Još jedna od mogućnosti s kojom će dolaziti Fitbit 4 Charge i koja će biti svojevrsna novina za ovaj pametni sat jest mogućnost praćenja zasićenosti krvi kisikom. Ta mogućnost omogućena je novim senzorom koji se naziva ”SpO2 sensor”, a radit će se o još jednom senzoru kojeg će Fitbit 4 Charge imati u sebi.

Još jedna od važnih mogućnosti s kojima će dolaziti Fitbit 4 Charge bit će ”Active Zone Minutes” mogućnost. Radi se o mogućnosti koja bi korisnicima trebala pružiti detaljniji i precizniji pregled u vezi aktivnosti koje korisnik obavlja te rad srca za vrijeme obavljanja tih aktivnosti. Što se GPS mogućnosti tiče, vrlo vjerojatno znate i sami kako ona funkcionira, tako da ne moramo ići u prevelike detalje u vezi toga.

 

Fitbit 4 imat će uz uobičajeni Fitbit Pay, Spotify i još neka iznenađenja

Fitbit 4 Charge moći će se pohvaliti sa puno više toga od samo dugačkog popisa naprednih mogućnosti praćenja stanja fitnesa ili zdravstvenog stanja korisnika. Na primjer, sa Fitbitom 4 moći ćete obavljati plaćanja i moći ćete slušati glazbu preko Spotifyja. Fitbit Pay nije ništa revolucionarno, no ono što je svakako novost u vezi ove mogućnosti jest to što će sada i obična, kao i Special Edition Fitbit 4 Charge sata dolaziti s ovom mogućnošću (dok je kod protekle iteracije samo Fitbit 3 Special Edition dolazio sa Fitbit Pay mogućnošću).

Integracija Spotifyja nešto je sasvim novo. Kako bi korisnik mogao ”streamati” glazbu, za to će mu trebati Android ili iPhone pametni telefon, dok će Fitbit 4 Charge služiti kao alat za mijenjanje pjesama ili pregledavanje play lista.

U potpunosti zaštićen od vode (kao i njegov prethodnik), Fitbit 4 Charge dolazit će sa posivljenim zaslonom, na kojem će se nalaziti različite obavijesti i upozorenja. Ako ćete Fitbit 4 koristiti zajedno sa svojim Android uređajem, onda ćete preko njega moći i brzo odgovoriti na poruke, slično kao što ste mogli i kod Fitbit Charge 3.

Što se baterije tiče, podaci govore o tome da bi ona trebala potrajati do sedam dana (iako vjerujemo da će upotreba GPS-a taj vijek dodatno skratiti).

 

Cijena i dostupnost

Fitbit Charge 4 već je sada dostupan u pred-narudžbi, po cijeni od 150 američkih dolara. Standardna verzija će ovoga puta dolaziti s nekim mogućnostima koje su u prošlosti bile rezervirane samo za Special Edition (kao što je mogućnost plaćanja te GPS). Special Edition verzija koštat će oko 170 američkih dolara.

Fitbit Charge 4 pametni satovi na tržištu (Best Buy, Walmart, Amazon) osvanut će 13. travnja. Zahvaljujući dolasku četvrte iteracije, Charge 3 modeli sniženi su na oko 120 USD, pa tko voli, nek’ izvoli.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here