Razmišljate li o kupnji dodatnog vanjskog hladnjaka za laptop? Da li vam uopće treba dodatni hladnjak (ventilator) ili je to bespotrebno bacanje novca? Kako pronaći hladnjak za laptop koji odgovara vašem prijenosnom računalu i možete li pogriješiti prilikom odabira hladnjaka?

Laptop računala postala su dio naše svakodnevice i koristimo ih često i po nekoliko sati na dan. Pred ta prijenosna računala stavljamo sve teže i sve zahtjevnije zadatke pa nam se povremeno zna dogoditi da se žalimo na to kako laptop ne radi onoliko brzo i kvalitetno koliko bi trebao (s obzirom na svoje komponente). U cijeloj toj priči veliku ulogu može igrati pregrijavanje računala, koje se često zna događati uslijed prevelike opterećenosti računala.

 

Da li je pametno kupiti hladnjak za laptop?

Generalni odgovor glasio bi da, no postoje neke situacije u kojima možda kupnja hladnjaka za laptop niti nije potrebna. Da bismo pojasnili neke detalje važno je objasniti kako hlađenja na većini prijenosnih uređaja funkcionira. Ventilator usisava hladni zrak iz okoline, tjera ga kroz komponente koje se nalaze u prijenosnom računalu i zatim topao zrak ispušta u okolinu. Sve je super do trenutka kada ventilator više ne uspijeva ohladiti komponente uspješno – tada dolazi do zagrijavanja računala.


Prvi scenarij u kojem biste svakako morali nabaviti hladnjak za prijenosno računalo jest ako je temperatura oko vas prilično visoka. U tom slučaju ventilator usisava relativno topli zrak pa hlađenje nije onakvo kakvo bi trebalo biti pa se sve zajedno još više zagrijava.

Druga situacija je ako prijenosno računalo koristite na tepihu ili na krevetu pa samim time blokirate protok zraka. Prijenosno računalo trebalo bi se koristiti na ravnoj podlozi jer je cijeli dizajn i koncept hlađenja osmišljen tako da funkcionira na radnom stolu. Ako laptop držite na nogama ili na nekoj od prije spomenutih površina postoji mogućnost da blokirate dotok hladnog zraka pa hlađenje ne funkcionira uopće. Neki su proizvođači tom problemu doskočili tako što su počeli postavljati ventilatore na bočne strane, odnosno odmah ispod zaslona prijenosnog uređaja.

Ako osjetite da vam se računalo prilikom dužeg rada zagrijava (pa čak i samo dijelovi računala) vrijeme je da potražite neko rješenje. Postoji mogućnost da se nakupilo prašine u ventilatoru pa probajte taj dio malo ispuhati, no ako ni to ne pomogne vrijeme je za nabavku vanjskog hladnjaka za prijenosna računala.

 

Kako odabrati ispravan hladnjak za laptop?

Prilikom odabira vanjskog hladnjaka za prijenosno računalo, važno je pažnju usmjeriti na nekoliko ključnih odrednica. Naime, puno toga ovisi o tome kako je strukturirano vaše računalo i koje su zapravo dodatne mogućnosti hlađenja vašeg računala. Dakako, tržište obiluje raznovrsnom ponudom hladnjaka za prijenosna računala pa je ponekad teško donijeti ispravnu odluku. No, da tome ne bi bio slučaj, odlučili smo nabrojati nekoliko čimbenika na koje morate pripaziti prilikom kupnje laptopa:

Dizajn hladnjaka za laptop

Kada kažemo dizajn, gotovo svi odmah pomisle kako mislimo na vanjštinu uređaja, odnosno kako on izgleda. To i jest istina, no ovdje to i nije tako važan detalj, već je važno kako funkcionira hladnjak. Dakle, važno nam je kako je dizajnirana raspodjela ventilatora i da li će hladnjak biti kompaktan s našim prijenosnim računalom. Prilikom kupnje hladnjaka za laptop potrebno je pažnju usmjeriti na to da li se hladnjak koji planiramo kupiti uklapa u strukturu prijenosnog računala koje imamo kod kuće ili u uredu. Iako je većina hladnjaka građena na način da odgovaraju bilo kojem modelu računala, uvijek je pametno razmotriti da li će hladnjak odgovarati i vašem računalu. Dakle, pripazite na dizajn kako biste imali potpunu funkcionalnost i kvalitetno hlađenje.

Jednostavna prenosivost

Laptop računala osmišljena su s ciljem kako bi povećala mobilnost zaposlenika, odnosno kako bi se mogla prenositi s jednom mjesta na drugo bez suvišnih problema. Prilikom kupnje hladnjaka za prijenosno računalo važno je voditi brigu o tome da će hladnjak biti dovoljno mobilan i prenosiv da ne remeti vašu rutinu. S obzirom na to da je većina današnjih laptopa iznimno malih (tankih) dimenzija, onda morate odabrati hladnjak koji je također malen i prenosiv kako bi u svakom trenutku mogao biti uz vas. Još jedna važna komponente je i težina samog hladnjaka, koja bi također trebala biti što manja jer manja težina znači lakšu prenosivost.

Kvaliteta hlađenja

Vanjski hladnjak za prijenosno računalo kupujete s ciljem da što brže i što više smanjite temperaturu zagrijanog laptopa. Upravo su te dvije komponente ono po čemu valja uspoređivati različite vrste hladnjaka. Prije bilo kakve kupnje otiđite na internet i potražite recenzije hladnjaka. Tamo ćete vrlo brzo pronaći podatke o tome koliko brzo hladnjak može spustiti temperaturu prijenosnog računala na žaljenu razinu. Ovdje ćemo spomenuti da hladnjaci s više ventilatora uglavnom brže i bolje odrade svoje posao, a još jedna važna komponenta za to je i protočnost zraka kroz ventilator. Neka vas predivan dizajn i osvjetljenje ne zavaraju, ako već kupujete hladnjak za laptop onda pažnju obratite na to da on što brže i kvalitetnije hladi računalo – jer to je njegova primarna zadaća.

Dodatne funkcije

Hladnjaci za prijenosna računala uglavnom se priključuju putem USB porta i zbog toga morate računati na to da ćete nabavkom i uključivanjem hladnjaka izgubiti jedan USB priključak. No, to ne mora biti slučaj, ako prilikom kupnje obratite pažnju na dodatne pogodnosti koje nudi hladnjak. Na tržištu postoje hladnjaci koji na sebi imaju ugrađen jedan ili više USB portova, što znači da samim priključenjem hladnjaka na prijenosno računalo ne gubite USB port jer vam hladnjak stvara jedan dodatni USB priključak. Također, prilikom kupnje obratite pozornost na ostale funkcionalnosti, a jedna od važnijih su nogice zahvaljujući kojima se laptop fiksira na postolje. One su uglavnom napravljene od gumenih materijala kako bi se spriječilo klizanje, no rješenja mogu biti i znatno drugačije. Svakako pripazite na ova dva detalja jer mogu igrati veliku ulogu prilikom korištenja hladnjaka.

Cijena hladnjaka za laptop

Jedan od najvažnijih elemenata prilikom kupovanja svih stvari jest cijena. Naime, nitko ne želi platiti nešto više nego što to zaista vrijedi pa se prije kupnje dobro informirajte zašto su neki hladnjaci za računalo toliko skuplji od drugih. Na tržištu zaista ima svega i svačega i na vama je što ćete odabrati, odnosno što odgovara vašim kriterijima. Iako su skuplji hladnjaci vrlo vjerojatno bolji, činjenica je da se ne radi o nekom složenom tehnološkom elementu, već o postolju koje unutar sebe ima ugrađene ventilatore. Ovisno o vašem budžetu, odaberite ono što najviše odgovara vašim željama i potrebama.

 

Zaključak

Hladnjaci za prijenosna računala su super stvar, ako osjetite da se vaše računalo često pregrijava ili radi na višoj temperaturi nego što bi trebalo raditi. Ako nema pregrijavanja, onda nema ni neke velike potrebe za dodatnih hladnjakom jer će narušiti mobilnost vašeg računala. Upravo je mobilnost ili prenosivost jedan od ključnih parametara koje morate uzeti u obzir prilikom kupnje hladnjaka za laptop. Ostale vrijedne savjete za kupnju hladnjaka naveli smo iznad pa se nadamo da smo vam pomogli ovim člankom.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here