Zanima te koji su najbolji dronovi na tržištu, odnosno koji dron se isplati kupiti? Kako odabrati idealan dron za sebe i koje su karakteristike određenog drona? Koliko koštaju dronovi i na koje se elemente potrebno fokusirati?

Nedavno smo na portalu objasnili koji su to ključni čimbenici, odnosno kriteriji na koje trebate pripaziti prilikom kupnje drona. Jasno, istaknuli smo kako je prvi i osnovni kriterij budžet koji imate na raspolaganju, a upravo o tom budžetu najviše ovisi koliko će biti kvalitetan dron kojeg ćete kupiti. Tu su još i vozne sposobnosti, kvaliteta kamere i upravljačkih mogućnosti, trajanje baterije i općenito senzori kojima je dron opremljen. Dakle, puno je različitih elemenata koji utječu na kvalitetu drona.

No, danas ćemo predstaviti 8 super dronova koje se isplati kupiti i koji su po svojim karakteristikama zavrijedili biti na listi kvalitetnih dronova. Cjenovno će se ispod navedeni dronovi jako razlikovati pa vjerujemo kako svatko može pronaći idealno rješenje za svoj budžet. Dakle, slijedi lista 8 super dronova koje trenutno možete naći na tržištu:

 

Ryze Tello

Listu super dronova započeti ćemo s onim najjeftinijim na listi te ćemo se korak po korak primicati ka onom najboljem, odnosno najskupljem. Ryze Tello je maleni dron koji sadrži osnovne mogućnosti koje bi mogle interesirati osobu koja se sprema za kupnju drona.

Zanimljiva je informacija kako je Ryze Tello izrađen od istih dijelova kao i dronovi top klase, što ga čini otpornim na razne uvjete koji vladaju u zraku. Ipak, ovaj je dron ograničen kada je u pitanju upravljanje i letenje, a isto tako nedostaje mu GPS funkcija koja bi mu omogućavala da se samostalno vrati na polazište.

OD prednosti svakako valja izdvojiti jednostavno upravljanje ovim dronom, kao i mogućnost programiranja funkcija drona. Dio letećih sposobnosti je automatiziran, a dron ima i mogućnost upravljanja putem bluetootha.

Nažalost, kvaliteta fotografija i video materijala nije na nekoj velikoj razini, a za to se brine 5MP kamera koja fotografije sprema u JPEG format, dok video može biti 720p spremljen u MP4 formatu. Na jednom punjenju ovaj dron može letjeti 13 minuta. Cijena drona kreće se oko 100 dolara i ovo je najjeftiniji dron na našoj listi.

DJI Spark

DJI Spark je iznimno popularan dron kojeg često uzimaju ljubitelji avantura jer zbog svoje prenosivosti i malih dimenzija ovaj dron možete spakirati u gotovo bilo kakav ruksak ili torbu. Upravo su male dimenzija jedna od najvećih prednosti ovog drona, a kada to uparimo s kvalitetom koji brend DJI nudi – jasno je da dobivamo super dron koji je fantastičan za blogere i ljubitelje putovanja.

Da bi upotpunio svoju svrhu ovaj dron ima mogućnost upravljanja gestama, a njime se može upravljati i putem pametnog telefona. Što se tiče kamere ona može snimati video materijale do 1080p, a jedna od super mogućnosti kamere je što može pratiti subjekt u kretanju. Razrađen je i sustav GPS stabilizacije, koji ovom dronu omogućava sigurnosne komponente – odnosno vraćanje kući bez nadzora.

Od nedostatak u prvi plan iskače kratko trajanje baterije, koja na jednom punjenju može izdržati do 12 minuta, što je relativno kratko vrijeme ako planirate raditi neke fotografije ili video materijale. Cijena ovog drona kreće se oko 350 dolara, ali ako želite i pripadajući daljinski upravitelj morat ćete još dodatno nadoplatiti.

 

Parrot Anafi

Baš kao i prethodni dron koji smo opisali i Parrot Anafi korisnicima nudi male dimenzije pa je iznimno pogodan za putovanja. Za razliku od prethodnog drona, ovaj ima nešto više mogućnosti, a među kojima vrijedi istaknuti funkciju 4K video materijala koja je podržana HDR-om.

Dron može raditi fotografije od 21MP, a među mogućnostima krije se i 3x digitalni zoom koji može biti koristan u nekim slučajevima. Za razliku od prethodno opisanog drona Parrot Anafi ima nešto veću bateriju koja ga u zraku može održati čak 25 minuta. Također, zanimljivo je da se ovaj dron može puniti putem USB-C priključka pa je i samo punjenje relativno brzo i jednostavno.

Od problema izdvojit ćemo nešto slabije kućište koje se doima krhko, ali i manjak senzora za detektiranje prepreka koje se dronu mogu naći na putu. Za upravljanje Parrot Anafi dronom bit će vam potreban pametni telefon. Cijena ovog drona kreće se oko 700 dolara.

DJI Mavic Air

Jedan od nama najdražih dronova na ovo listi svakako je DJI Mavic Air. Radi se o dronu prilično malih dimenzija, koji sadrži komponente svoje puno veće braće. Dakle, svojom je veličinom iznimno pogodan za prenošenje, a u prilog tome idu i krilca koja se mogu sklapati – pa u končanici dobivamo idealan dron za sve koji vole ovaj uređaj prenositi sa sobom.

DJI Mavic Air može raditi 4K UHD video materijale, ali i panoramske snimke od čak 32MP. Podržan je i HDR, ali i raw i JPG formati. Korisnik na raspolaganju ima nekoliko automatskih načina letanja, što može olakšati rad s ovim dronom, a tu su i sjajni senzori koji za vrijeme letenja izbjegavaju zapreke.

Od nedostatka ćemo izdvojiti relativno kratko vrijeme koje ovaj dron može provesti u zraku. Iako se u službenim podacima spominje kako DJI Mavic Air može letjeti i do 21 minutu na jednom punjenju, iskustva korisnika su pokazala kako je to uglavnom nekoliko minuta manje. Kada smo već kod baterije možemo reći kako je i punjenje uređaja nešto teže jer ne postoji podrška za USB punjenje.

Ipak, ovaj je dron jedan od najomiljenijih izbora putnika i bloger jer je iznimno malen i prijenosan, a uz to nudi super performanse i kvalitetu videa. Cijena ovog uređaja kreće se oko 800 dolara.

 

Autel Robotics EVO

Autel Robotics EVO je dron prilično zanimljivog i kvalitetnog dizajna koji vam omogućava snimanje kvalitetnih video materijala. U mogućnosti je raditi video materijale 4K rezolucije i to s čak 60fps. Dakako, za snimanje takvih materijala trebat će vam velika memorijska kartica, a jedan od zanimljivih nedostataka koje možemo prigovoriti ovom dronu je prilično uzak utor za spomenutu karticu.

Kvalitetno je napravljen sustav izbjegavanja prepreka, a važno je spomenuti da dron može funkcionirati s ili bez pametnog telefona. Nažalost, sustav sigurnosti mogao bi biti na nešto boljoj razini te neke stvari u tom segmentu nedostaju. Pozitivna stavka je trajanje baterije koja vas dugo može držati u zraku. Cijena Autel Robotics EVO drona kreće se oko 1.000 dolara.

DJI Phantom 4 Pro

DJI Phantom 4 Pro još je jedna perjanica brenda DJI i ovog puta radi se o zaista fantastičnom uređaju koji može odolijevati i najtežim zadacima. Među prednostima svakako je vrijedno istaknuti popriličan doseg prilikom upravljanja, ali i detektiranje prepreka na putu i to s prednje i stražnje strane.

Sustav sigurnosti omogućuje korisniku da bezbrižno leti dronom jer će se on samostalno vratiti na polazišnu poziciju kada se baterija isprazni. Što se tiče voznih sposobnosti i u tom segmentu ovaj dron briljira jer ima automatski sustav letenja, ali i različite načine korištenja (npr. sportski mod). Kamera može raditi 4K video materijale i to sa 60fps, a tu je i mogućnost fotografiranja od 20MP u Raw i JPG formatu.

Fantastična kamera podržava i sustav prepoznavanja subjekta, ako i praćenje istog za vrijeme snimanja. Jedini bitan nedostatak koji možemo istaknuti je potreba za priključivanjem pametnog telefona ili tableta kako biste mogli koristiti puni potencijal koji DJI Phantom 4 Pro dron nudi. Dakako, dio korisnika će kao nedostatak spomenuti i nešto višu cijenu koja iznosi oko 1.200 dolara.

 

DJI Mavic 2 Pro

DJI Mavic 2 Pro je dron koji je po mnogočemu sličan prethodno opisanom DJI Phantom 4 Pro dronu, posebice kada govorimo o mogućnostima koje može izvršavati. Naglasak je kod ovog drona stavljen na iznimno kvalitetnu kameru koja može raditi 4K video materijale, ali i fotografije od 20MP u Raw i JPG formatu.

Dron je napravljen na način da bude korisnicima što lakše prijenosan, što znači da se jednostavno može prenositi prilikom putovanja ili nekih drugih avantura. Dakako, u sebi ima ugrađen sustav detekcije objekata pa će iste izbjegavati ako mu se nađu na putu. Još ćemo spomenuti kako ima iznimno dobru i veliku bateriju koja mu omogućava da se na jednom punjenju u zraku održi više od 30 minuta.

Jedan od glavnih nedostatka je malenih 8GB interne memorije na koju se baš i ne može spremiti nešto puno snimljenog materijala. Ovaj dron ima i poprilično visoku cijenu koja se kreće oko 1.500 dolara pa će se tek rijetki odlučiti za njegovu kupnju.

DJI Inspire 2

Najskuplji, a prema mnogim karakteristikama i najbolji dron na našoj listi svakako je DJI Inspire 2. Radi se o dronu čije kućište je izrađeno od magnezija i koji ima sjajne sposobnosti snimanja video materijala. Podržava čak 5.2K video materijale, ali i CinemoaDNG i ProRes snimanje. Kako bi se spriječili problemi prilikom leta opremljen je tehnologija za sprječavanje sudara i izbjegavanje prepreka, a to mu je iznimno važno jer može letjeti velikim brzinama u unaprijed definiranim načinima letanja.

Kako bi uhvatio svaki trenutak na kameri, ugrađena kamera ima mogućnost rotacije za svih 360 stupnjeva što vam znatno olakšava rad i snimanje. Inteligentni sustav upravljanja trebao bi vam olakšati rad s dronom, a zanimljivo je kako zapravo ne možemo naći neku slabu točku ovom dronu.

Slaba točka prije će biti vezana uz činjenicu da vam za obradu tako kvalitetnih i velikih video formata treba prilično jako računalo te programi koji uopće podržavaju spomenute formate. Sve navedeno prije potkrijepljeno je i prilično visokom cijenom koja iznosi oko 2.900 dolara. No, valja spomenuti kako je ovaj dron namijenjen u prvom planu profesionalnoj upotrebi, a prilično je izvjesno da pravi profesionalci neće previše brinuti oko cijene, već oko toga kakav će uređaj za rad dobiti.

 

Zaključak

Prije nekoliko godina bilo je upitno koliku će popularnost doživjeti tržište dronova i da li će uopće steći popularnost. Rastom konkurencija, padanjem cijena i povećanjem broja mogućnosti dronovi su postali jedan od važnijih elemenata za sve koji rade u kreativnim industrijama, posebno veznim uz fotografiju i video. No, sve je više zaljubljenika koji dronove kušaju iz znatiželje i zabave pa je tržište sve obilatije raznovrsnom ponudom.

Iznad smo nabrojali nekoliko fantastičnih dronova koji su trenutno među najboljim modelima na tržištu i u koje se isplati investirati. S obzirom na to da lista sadrži cjenovno vrlo šarolike dronove, svatko tko ovo čita na listi može pronaći nešto za sebe. Nadamo se da smo vam barem malo pomogli u odluci koji dron kupiti i dali vam dobre informacije o tome što se sve pametno nudi na tržištu.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here