Kupili ste pametni sat ili ga uskoro planirate kupiti? Ovo je vaš prvi pametni sat i niste sigurni kako ovaj popularni gadget funkcionira? Zanima vas što trebate najprije učiniti nakon kupnje pametnog sata? Koje korake je potrebno napraviti nakon kupnje novog pametnog sata?

Pametni sat sve je popularniji uređaj među korisnicima tehnologije širom svijeta. To nas nimalo ne čudi s obzirom na sve veću ponudu pametnih satova i sva manju cijenu ovih zanimljivih uređaja. Tržište obiluje ponudom pametnih satova i danas svatko može pronaći pametni sat po svojem guštu. Zanimljivo, tržištem dominira nekoliko proizvođača i operativnih sistema koji su namijenjeni upravo za pametne satove. Najpopularniji na tržištu su Apple-ovi pametni satovi, a specijalizirani WatchOS koji je nastao pod okriljem Apple-a ujedno je i najpopularniji sustav za pametne satove. Dakako, važnu ulogu na pametnim satovima igra i Googleov Wear OS koji se nametnuo kao najbolja alternativa Appleovom sustavu.

Iako svaki pametni sat i operativni sustav sa sobom donosi neki drugačiji način funkcioniranja, u suštini se puno toga svodi na istu. Dakle, sustavi nisu drastično različiti i nakon što se naviknete na jednog – ne biste trebali imati problema s drugim. No, nakon kupnje sata najprije se potrebno naviknuti na kupljeni sat i operativni sustav. Kako bismo vam olakšali početne korake nakon kupnje sata u nastavku testa donosimo vam 7 savjeta koje trebate učiniti odmah po raspakiravanju pametnog sata.

fitbit-pametni-sat

Podesite početnu stranicu pametnog sata

Početna stranica sata definitivno je nešto što ćete barem nekoliko puta u danu pogledati i iznimno ja važno da ta stranica bude uređena prema vašim željama. Moderni pametni satovi i sustavi posjeduju veliki broj unaprijed definiranih tema koje možete birati – čime vam se znatno olakšava postavljanje početne stranice pametnog sata. Ovisno o proizvođaču i sustavu možete birati između različitih dizajna – koji su uglavnom značajno različiti kako bi zadovoljili sve želje korisnika.

Uz sam izgled naslovne stranice pametnog sata, moguće je i podesiti koje podatke želite na početnoj stranici. Primjerice, na početnu stranicu možete dodati brojač koraka, prikaz otkucaja srca, stanja baterije pametnog sata, itd. Na vama je da odlučite i funkcionalnost početne stranice prilagodite sebi. Valja još spomenuti kako naslovnicu možete podesiti na način da na početnoj stranici pametnog sata držite prst na zaslonu nakon čega će vam se otvoriti mogućnost listanja među odabranim predlošcima.

Spojite pametni sat na WiFi

Kako biste omogućili daljnje uređivanje i podešavanje pametnog sata trebat će vam veza na internet. Dakle, sasvim logičan potez nakon uključenja pametnog sata jest spajanje istog na WiFi mrežu. Na glavnini pametnih satova na WiFi mrežu se možete spojiti na način da povučete zaslon prema dolje i otvorit će vam se popis postavki koje možete uređivati.

Između ostalog, listanjem ćete doći do WiFi povezivosti koju je zatim potrebno aktivirati. Dodavanje WiFi veze slično je onome na pametnom telefonu, a ako je vaša mreža zaštićena lozinkom trebat će vam pametni telefon za upisivanje lozinke mreže. Nakon što završite proces i uspješno se spojite na WiFi – možete krenuti s daljnjim uređivanjem i podešavanjem pametnog sata.

Preuzmite željene aplikacije na pametni sat

Pametni satovi uglavnom dolaze s predinstaliranim setom aplikacija koji će velikom broju korisnika biti dovoljan – za obavljanje svakodnevnih aktivnosti i zadataka. No, baš kao što je to slučaj s pametnim telefonima – i za pametne satove postoje trgovine aplikacijama u kojima je moguće pronaći sve ono što tražite. Dakako, ponuda aplikacija za pametne satove jest nešto oskudnija nego li za pametne telefone, no činjenica je da su pametni satovi daleko manje funkcionalni od telefona.

Koristite li inačicu Android sustava za pametne satove tada se možete spojiti na Play Store te preuzeti aplikacije koje vam trebaju. Nemojte pametni sat “preopteretiti” aplikacija jer vjerojatno vam veliki broj aplikacija na satu uopće neće ni trebati. Ako vam je maleni ekran na pametnom satu suviše skučen za instalaciju novih aplikacija savjetujemo vam da iste nabavite i instalirati putem pametnog telefona ili računala.

pametni-sat

Podesite gumbe i njihove funkcionalnosti

Ovisno o svojem dizajnu svaki pametni sat sa sobom donosi barem jedan gumb, a često možemo vidjeti i više gumbiju na kućištu sata. Satovi s više gumbiju na svojem okviru mogu se značajno personalizirati i brzim pritiskom aktivirati upravo one funkcionalnosti na satu kojima težite.

Dakle, sljedeći korak kod podešavanja pametnog sata bilo bi podešavanje gumbiju na pametnom satu. Kako biste podesili funkcionalnost gumba (ili više njih) dovoljno je povući ekran prema dolje, kliknuti na mali kotačić te pronaći opciju podešavanja gumba. Na taj način možete podesiti da se uz pritisak na gumb otvara vama željena aplikacija ili funkcionalnost pametnog sata, što je iznimno praktično i korisno.

Posložite prikaz obavijesti

Kada su se pametni satovi pojavili na tržištu mnogi su priželjkivali kako će se ove naprave moći koristiti potpuno neovisno o svim drugim uređajima. Nažalost, takav zaokret u funkcioniranju pametnih satova još uvijek se nije dogodio pa korisnici ne mogu putem satova telefonirati i pisati poruke (bez da su spojeni na pametni telefon). Stoga, pametni sat uparen s pametnim telefonom uglavnom služi za prikaz obavijesti s pametnog telefona.

Činjenica je da na vaš pametni telefon svakog dana dobivate veliku količinu obavijesti, koje ponekad nisu uopće relevantne ili bitne za vašu svakodnevicu. Stoga, putem pametnog sata možete posložiti koje obavijesti želite dobivati na pametni sat, a koje smatrate suvišnima. Koristite li Wear OS sustav prikaz obavijesti možete podesiti putem vašeg pametnog telefona – pristupom aplikaciji za pametni sat. Jednostavno odaberite koje obavijesti želite primati na pametni sat – i primajte samo ono što je vama važno.

Smanjite potrošnju baterije pametnog sata

Suvremeni pametni satovi poprilično su malih dimenzija što izgleda elegantno i funkcionalno, ali nažalost šteti pozicioniranju kvalitetna baterije u sat. Dakle, zbog malih dimenzija u sat nije moguće postaviti bateriju velikog kapaciteta pa je satove potrebno puniti često puno više nego što ste prvotno planirali. Kako biste smanjili potrošnju baterije pametnog sata, sustav vam omogućuje podešavanje određenog moda rada u kojem se isključuju manje važne funkcije te sat zapravo troši bateriju na samo ono što je zaista važno u datom trenutku.

Stanje baterije lako možete provjeriti putem opcija na satu ili unutar aplikacije, a otkriti će vam kada će biti potrebno ponovno napuniti pametni sat. Želite li da baterija na vašem pametnom satu traje što dulje potrebno je isključiti neke fora funkcionalnosti jer upravo one najviše troše bateriju pametnog sata. Inicijalno podešavanje baterije kasnije možete lako izmijeniti, no mudro je testirati izdržljivost baterije u prvih nekoliko tjedana korištenja pametnog sata.

Podesite Google asistenta za bezbrižniji rad

Digitalni virtualni asistenti sve su popularniji kako na pametnim telefonima, tako i na svim drugim tehnološkim napravama. Njihovo korištenje korisnicima olakšava rad s uređajima, posebno u raznim nepogodnim situacijama kada korisnici ne mogu gledati u zaslon uređaja.

Ako ste nabavili pametni sat baziran na Wear OS sustavu onda na raspolaganju imate odličnu funkciju Google Assistant-a, uz koju ćete olakšati korištenje sata u svakoj prilici. Zahvaljujući Google asistentu možete glasom upravljati pametnim satom, a virtualni asistent će vam pomoću u rješavanju raznih situacija na koje svakodnevno možete naletjeti. Google Assistant moguće je aktivirati naredbom “OK Google”, no valja naglasiti kako aktivacija ove opcije vrlo brzo troši bateriju vašeg pametnog sata.

Mnoštvo drugih funkcionalnosti na raspolaganju

Iznad smo nabrojali 7 osnovnih koraka koje biste trebali proći prilikom prvog podešavanja pametnog sata. Dakako, svaki pametni sat je jedinstven i donosi novi skup funkcionalnosti – koje možete, ali ne morate podesiti.

Uz gore spomenute usluge moguće je postaviti i razne načine unosa podataka, definirati željene tipkovnice, podesiti digitalni sustav plaćanja, itd. Mogućnosti je zaista mnogo, a na vama je da istražite što vam sve pametni satovi donose. Želimo vam puno sreće u korištenju pametnih satova i nadamo se kako će biti sjajan asistent u vašoj svakodnevici.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here