Želite nabaviti novu tipkovnicu za vaše računalo i potreban vam je savjet koju tipkovnicu odabrati?

Tipkovnica je jedan od najvažnijih dijelova svakog računala jer nam služi za unos podataka i naredbi u samo računalo. Iako su se računala s godinama znatno promijenila i napredovala, na području tipkovnica nije postignut tako značajan napredak. Osnovna ideja tipkovnice ista je danas, kao i davnih dana – uz tek sitne promjene koje su prilagođene modernim računalima.

Tražite li novu tipkovnicu za svoje računalo, morat ćete obratiti pažnju na nekoliko važnih parametara – kako bi tipkovnica udovoljavala vaše potrebe. Nemojte smetnuti s uma kako je odabir tipkovnice iznimno važan jer ćete na toj tipkovnici provoditi puno vremena, posebice ako računalo koristiti u poslovne svrhe. Udobna i kvalitetna tipkovnica može značajno unaprijediti brzinu i kvalitetu tipkanja, što će vam uštedjeti puno vremena prilikom rada na računalu.

Prije kupnje tipkovnice važno je razmisliti o tome kakva ste vrsta korisnika i koje performanse tipkovnice vam zaista trebaju. Naime, na tržištu tipkovnica imate ogromnu ponudu, gdje kvaliteta i cijena mogu značajno varirati. Primjerice, tipkovnicu nižeg cjenovnog razreda možete nabaviti za manje od 100 kuna, dok vas profesionalna tipkovnica za gejmere može koštati i nekoliko tisuća kuna. Stoga, razmislite što vam konkretno treba i koliko ste novaca spremni izdvojiti za kupnju tipkovnice. U nastavku slijedi popis 6 savjeta za kupnju idealne tipkovnice za vaše potrebe:

Kingston HyperX Alloy FPS test

Način korištenja

Prvi parametar o kojem trebate razmisliti prije kupnje tipkovnice svakako jest način korištenja iste. Naime, idealan odabir tipkovnice uvelike ovisi o tome hoćete li tipkovnicu koristiti za igranje video igara, na putovanjima ili ćete je svakodnevno upotrebljavati u poslovnim zadacima.

Poslovni korisnici trebali bi odabrati kvalitetnu elegantnu tipkovnicu koja će pružiti vrhunske performanse tipkanja, kako bi mogli ubrzati svoj rad na računalu. Dakako, navedena bi se tipkovnica trebala uklopiti u strukturu ureda i računala, no najvažnije je da nudi vrhunske performanse i udobnost korištenja. Slično tome, vrhunske performanse tipkovnice trebaju i gejmeri koji žele ostvarivati dobre rezultate. Naime, gejmerske tipkovnica nudi iznimno kvalitetan odaziv tipki što je važno kako biste mogli bez problema sudjelovati u gejmerskim dvobojima.

Zaljubljenici u video sadržaj i ostale medijske sadržaje trebali bi pronaći tipkovnicu koja nudi dodatne funkcije za upravljanje medijima. Konkretno, radi se o dodatnim tipkama putem kojih možete upravljati sadržajem koji promatrate na računalu, a sve to u svega nekoliko pritisaka tipki. Što se pak tiče zaljubljenika u putovanja, oni moraju težiti što većoj mobilnosti tipkovnice. Na tržištu danas postoje tipkovnice malih dimenzija koje bi se mogle kvalitetno uklopiti u vaš putni kofer. Također, dostupne su i tipkovnice koje se mogu sklapati, čime se dobiva još veća ušteda na prostoru.

Razmislite koji ste tip korisnika, kako biste kasnije lakše uskladili svoje želje sa stvarnim potrebama za tipkovnicom.

kratice na tipkovnici

Kvaliteta tipki

Jedan od najvažnijih parametara prilikom odabira idealne tipkovnice svakako je kvaliteta tipki. Korisnici u širokom luku žele izbjeći tipkovnice koje su previše krute i kod kojih morate pritiskati tipke do te mjere da vas bole prsti. Nažalost, takvih tipkovnica još uvijek ima na tržištu i uglavnom se radi o tipkovnicama niskog cjenovnog razreda. Takve tipkovnice svakako želite izbjeći jer višesatni rad na takvim tipkovnicama uzrokovat će vam bolove prstiju i ruke.

Najbolji test tipki na tipkovnici svakako je fizičko testiranje tipkovnice. Prije nego što se odlučite za kupnju tipkovnice, zamolite prodavača da vam ponudi mogućnost isprobavanja tipkovnice. Za testiranje tipkovnice nije potrebno njezino spajanje na računalo jer osjećaj tipkanja možete dobiti i “na prazno”. Pokušajte natipkati nešto na tipkovnici koju planirate kupiti i vrlo brzo ćete shvatiti da li vam tipkovnica “leži pod prstima”. Ako se osjećate neudobno prilikom tipkanja, zapamtite da će se takav osjećaj vrlo vjerojatno nastaviti i kasnije te je sada pravo vrijeme da razmislite o nekoj drugoj opciji.

Različite tipkovnice imaju različitih odaziv prilikom tipkanja i na to trebate pripaziti. Stoga, imamo tipkovnice kod kojih je tipkanje iznimno kruto, ali i iznimno mekano. Tipke moraju pružati nekakav otpor, u protivnom ćete degradirati kvalitetu tipkanja. Ono što želimo natuknuti jest da pripazite da osjećaj tipkanja ne bude suviše “mekan” jer to također može negativno utjecati na kvalitetu tipkanja.

Mogućnosti povezivanja

Bežične tipkovnice sve su popularnije na tržištu, no mnogi se pitaju nude li te tipkovnice iste performanse – kao i tipkovnice koje se spajaju kabelom. Odgovor na ovo pitanje ne može biti jednoznačan jer ponuda na tržištu je raznovrsna. Naglasit ćemo kako ćete s bežičnim tipkovnicama niske cijene vrlo vjerojatno imati probleme jer se može dogoditi da će veza povremeno nestajati pa kvaliteta tipkanja neće biti na zadovoljavajućoj razini. S druge strane, bežične tipkovnice srednjeg i višeg razreda trebale bi pružiti jednako kvalitetno iskustvo tipkanja – kao i tipkovnice koje se povezuju žicom.

Kod bežičnih tipkovnica može se pojaviti problem podudaranja frekvencija, što bi moglo ometati signal. Konkretno, trebate pripaziti da u vašoj blizini nema sličnih tipkovnica ili nekih drugih uređaja koji bi radili na približno jednakim frekvencija jer će to narušiti kvalitetu signala i moglo bi doći do pomutnje.

Što se tiče klasičnih tipkovnica s kablom, one su nekada imale različite načine povezivanja, no danas je način povezivanja standardiziran. Konkretno, takve se tipkovnice na računala uglavnom povezuju putem USB priključka što je super jer smo na taj priključak uglavnom navikli i nalazi se standardno na svim uređajima. Prilikom nabavke tipkovnice svakako razmotrite na koji način se nova tipkovnica spaja na vaše računalo i odaberite onaj način povezivanja koji vam odgovara.

aspire vx 15 tipkovnica

Kompatibilnost s vašim uređajem

Tipkovnice nisu jedan od uređaja s kojima biste trebali imati problema po pitanju kompatibilnosti. Naime, priključci tipkovnica odavno su standardizirani i sve tipkovnice bi trebale raditi s najpopularnijim operativnim sustavima koji poznajemo. Većina nas uglavnom koristi Windows sustave, dok su Linux i MacOS korisnici u znatno manjoj mjeri prisutni na našem tržištu. Bez obzira na sve, tipkovnice su prilagođene ovim trima sustavima i ne biste trebali imati nekih značajnih problema. Ipak, prije kupnje provjerite koje sve sustave podržava tipkovnica koju namjeravate kupiti.

Da bi tipkovnica funkcionirala u potpunosti, vrlo vjerojatno ćete trebati instalirati neki driver ili neki maleni programčić na svoje računalo. U specifikacijama tipkovnica piše koje sve sustave podržava navedeni program pa na to obratite pažnju.

Voljeli bismo još naglasiti kako na tržištu imamo tipkovnice koje se mogu spajati i na pametne telefone te podržavaju Android sustave. Uglavnom se radi o malenim sklopivim tipkovnicama koje mogu biti iznimno praktične za ljubitelje putovanja. Naime, sklopiva tipkovnica dimenzija je pametnog telefona i lako je možete staviti u vašu prtljagu, a uvelike vam može olakšati tipkanje i rad na pametnom telefonu. Neke od tih tipkovnica dolaze i s touchpadom pa ćete se lakše kretati prilikom korištenja pametnog telefona.

cherry mehaničke tipkovnice

Dodatne funkcijske tipke

Glavnina razlike među tipkovnicama događa se upravo po pitanju dodatnih funkcijskim tipki. Ovdje mislimo na dodatne tipke koje ne dolaze na standardnim tipkovnicama, a koje korisnicima omogućavaju napredne radnje (prema njihovim potrebama). Naglasit ćemo ovdje kako prilikom odabira tipkovnice obratite pažnju da li ona ima numerički dio (ako vam taj dio treba) jer veliki broj modernih tipkovnica taj dio nema zbog što elegantnijeg i manjeg dizajna.

Što se tiče dodatnih funkcijskih tipki, one su tu kako bi vam olakšale rad na računalu. Spomenuli smo u uvodu kako ljubitelji medijskih sadržaja trebaju obratiti pažnju na to nudi li njihova nova tipkovnica tipke za pauziranje, prematanje i preskakanje video sadržaja, također nudi li se mogućnost kontrole zvuka i raznih drugih parametara. Ovisno o proizvođaču, tipkovnica može imati razne dodatne funkcijske tipke kojima se pokušava poboljšati iskustvo korištenja tipkovnice. Gejmeri i ljubitelji medijskog sadržaja svakako bi trebali obratiti pažnju na te dodatne tipke, dok ostalim korisnicima taj segment možda i neće biti tako važan.

WINDOWS KAKO KORISTITI TIPKOVNICU UMJESTO MIŠA

Dizajn i osvjetljenje

Tržište donosi raznovrsnu ponudu dizajna tipkovnica i mogućnosti odabira zaista su neograničene. Od malih elegantnih bežičnih tipkovnica, preko klasičnih tipkovnica bez dodatnih tipki pa sve do robusnih gejmerskih tipkovnica koje obiluju raznim dodatnim gumbićima i mogućnostima. Odabir dizajna tipkovnice uvelike ovisi o važim željama i financijskim mogućnostima, no ponuda na tržištu zaista vas ne ograničava.

Prilikom dizajna tipkovnice pripazite da su tipke dovoljno velike i da imate dovoljno razmaka među njima. Zatim, provjerite koje su stvarne dimenzije tipkovnice i hoće li ona veličinom udovoljiti vašim prohtjevima. Sklopive tipkovnice relativna su novost na tržištu, a u narednim bi godinama mogle biti popularizirane – jer donose super performanse uz iznimno malo zauzimanje prostora.

Planirate li raditi po noći, svakako provjerite dolazi li vaša tipkovnica s pozadinskim osvjetljenjem. Kod tipkovnica mogu biti osvjetljenja samo slova, a mogu biti osvijetljene i cijele tipke. Također, neke tipkovnice dolaze s prirodnim bijelim svijetlom, dok vam druge omogućavaju šarenilo boja – i odabir boje prema vlastitom izboru. Mogućnosti je puno, a ako vam treba osvjetljenja tipkovnica – na taj segment svakako obratite pažnju.

najbolje budget gaming tipkovnice

Zaključak

Odabir idealne tipkovnice zahtjevniji je zadatak, nego što ste na prvu pomislili. Naime, tipkovnica je temeljni način komunikacije između korisnika i računala te je sasvim izvjesno kako ćete veliki bio vremena za računalom provoditi upravo tipkajući po tipkovnici. Stoga, tipkovnica mora biti kvalitetna i udobna kako bi vam omogućila nesmetan i lagodan rad.

Iznad smo nabrojali nekoliko važnih parametara koje trebate razmotriti prije kupovine vaše nove tipkovnice. Prije svega, razmislite koja ste vrsta korisnika i na koji način čete koristiti tipkovnicu u narednom periodu. Nakon toga, jasno definirajte želje i specifikacije te potražite tipkovnicu koja dogovara vašim prohtjevima. Kvalitetna tipkovnica osigurat će vam ugodan i besprijekoran rad na računalu – a to je upravo ono što želite.

Piše: Marko Županić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here