Tražite idealan VR headset pomoću kojeg ćete uživati u čarima virtualne stvarnosti? Želite kvalitetan uređaj po povoljnoj cijeni i zanima vas što se sve nudi na tržištu?

Virtualna stvarnost polako osvaja svijet i uskoro ćemo u Hrvatskoj puno više pričati o virtualnoj stvarnosti, nego što je to slučaj posljednjih nekoliko godina. Naime, rezultati tržišta i prognoze za budućnost pokazuju značajan rast tržišta virtualne stvarnosti. U proteklih je nekoliko godina tržište virtualne stvarnosti zainteresiralo mnoge velike kompanije pa se uz značajan porast broja VR uređaja, može pronaći i sve više sadržaja namijenjenog VR uređajima. Prema dostupnim podacima, samo na Amazonu se prodaje više od 200 različitih uređaja, a ponuda je sigurno znatno bogatija pogledamo li i ostale globalne trgovce tehnološkim uređajima.

Bilo kako bilo, virtualna stvarnost će postati trend kojem će se tek rijetki uspješno oduprijeti. Istraživanja su pokazala kako ljudi imaju pozitivan stav prema virtualnoj stvarnosti i zapravo više od polovice ispitanih nestrpljivo čeka prve susrete s uređajima za virtualnu stvarnost. Pozitivna stvar je što je cijena VR uređaja posljednjih godina u padu, što znači da će takvi uređaji postati sve pristupačniji većem broju korisnika – što će biti dodatan poticaj za ekspanziju.

Želite li među prvima iskušati koje sve mogućnosti donosi virtualna stvarnost, svakako vrijedi razmotriti ponudu VR uređaja. Današnji članak posvetili smo upravo VR setovima za glavu koji su dostupni na tržištu, a koji su se prema mišljenju analitičara pokazali najboljima. Da su dominantni nad konkurentima pokazuju i rezultati prodaje, tako da možemo reći da slijedi popis VR uređaja koji su među popularnijima na tržištu. Planirate li nabavku VR headseta, ovih 6 uređaja svakako morate uzeti u obzir:

sony-playstation-vr

Sony PlayStation VR

Industrija video igara ostvaruje fantastične rezultate posljednjih nekoliko godina, a među dominantnim konzolama svakako je PlayStation. Prema svemu sudeći ove će nas godine Sony iznenaditi novom verzijom konzole (PlayStation 5) koje će donijeti veliki broj novina i prednosti u odnosu na stariji model. Ipak, sama konzola može se nadograditi raznim dodacima, a među igračima PlayStation 4 konzole sve popularniji dodatak je Sony PlayStation VR.

Sony PlayStation VR je VR set za glavu nastao od strane inženjera Sonyja, a koji je posebno prilagođen ljubitelji igranja video igara. Ovaj headset donosi impresivno VR iskustvo pa vas stoga ne bi trebali iznenaditi podaci kako se radi o jednom od najpopularnijih VR setova za glavu na tržištu. Zanimljivo, Sony PlayStation VR radi kako sa sadržajem prilagođenim za VR, tako i sa sadržajem koji nije inicijalno pripremljen za VR (pri čemu mislimo na aplikacije i igre). Jedna od prednosti ove konzole je i kvalitetno razvijen sustav praćenja pokreta, odnosno kontrole pokretom.

Iako je karakteristikama možda manje kvalitetan nego li uređaji konkurenata, Sony PlayStation VR je izvrsna konzola koja će vas uvesti u jedan novi virtualni svijet. Ono što možemo izdvojiti kao svojevrsni nedostatak je potreba za PlayStation kamerom, a koja ne dolazi u paketu sa Sony PlayStation VR uređajem. U svakom slučaju, razmatrate li kupnju VR uređaja, Sony PlayStation VR bi trebao biti jedan od potencijalnih kandidata za kupnju – posebice ako ste ljubitelj igranja video igara na PlayStation konzoli. Cijena ovog uređaja kreće se oko 300 američkih dolara.

Oculus Go

Oculus Go je vrlo zanimljiv i nadasve pristupačan uređaj koji će vas uvesti u virtualni svijet bez previše dodatne muke. Ovaj uređaj ne treba nikakve dodatke u vidu pametnog telefona ili osobnog računala, što je sjajno – jer ćete samim uključenjem uređaja zaroniti u jedan novi zanimljivi virtualni svijet. Velika prednost ovog uređaja jest također i činjenica da je u potpunosti mobilan, odnosno nisu vam potrebni nikakvi kabeli kako biste uživali u virtualnom sadržaju.

Što se tiče kontrole pokreta, na raspolaganju vam je samo jedan kontroler – što bi moglo predstavljati određeni problem prilikom korištenja samog uređaja. Dio korisnika vjerojatno će imati zamjerku na broj opcija koje su ponuđene u ovom uređaju jer neki naglavni setovi koji se koriste pametnim telefonima nude više mogućnosti. Ipak, na Oculus Go uređaju uživat ćete i u reprodukciji zvuka s obzirom na to da je audio sustav ugrađen u sam headset. Zamjerka Oculus Go uređaju jest to što ne prati poziciju pa bi vam neki virtualan sadržaj mogao stvarati probleme.

Elegantan dizajn i velik zaslon svakako su poticaj da se odlučio upravo za kupnju Oculus Go uređaja. Prednost je i to što uređaj dolazi po pristupačnoj cijeni od oko 1.000 kuna. Želite li iskusiti virtualni svijet uz malo investiranje u opremu, Oculus Go svakako je dobro rješenje.

Nintendo Labo VR Kit

Nintendo Switch je konzola predstavljena prije nekoliko godina, a odmah nakon pojavljivanja u javnosti pokupila je puno simpatija korisnika. Naime, radi se o iznimno praktičnoj i malenoj konzoli za igranje igara koja se u svega nekoliko koraka može pretvoriti (spajanjem na TV) u robustan sustav za igranje. Upravo je višefunkcionalnost glavna karakteristika zbog koje korisnici kupuju Switch konzolu, a odlična nadogradnja na postojeću konzolu trebao bi biti i Nintendo Labo VR Kit.

Nintendo Labo VR Kit je najjeftiniji VR sustav koji ćemo predstaviti na ovoj listi, a zapravo se radi o jednostavnoj konfiguraciji koja vašu Switch konzolu pretvara u VR uređaj. Iako je ideja samog Nintendo Labo VR Kit-a prilično jednostavna, možemo reći kako će ovo rješenje ponuditi sjajno virtualno iskustvo korisnicima početnicima. Uz to što ćete se dobrano zabaviti korištenjem konzole i sustava, uživat ćete i u sklapanju samog Nintendo Labo VR Kita.

Među zanimljivim opcijama koje se nude, mnogi će biti oduševljeni opcijom izrade vlastitih igara – koje će kasnije moći i zaigrati. Uz to je vezan i jedan od glavnih nedostataka jer se kreacije koje stvorite ne mogu dijeliti s drugim ljubiteljima igara i VR sustava. Dakako, nedostatak je i kvaliteta prikaza slike jer Switch konzola ne može pružiti potpuno iskustvo koje nude mnogo skuplji VR uređaji namijenjeni upravo za virtualnu stvarnost. Ipak, valja naglasiti kako se radi o sjajnoj nadogradnji za Nintendo Switch konzolu i kvalitetnom prvom koraku u svijet virtualne stvarnosti. Ono najbolje, Nintendo Labo VR Kit može se na tržištu nabaviti za cijenu od svega 80 dolara.

HTC Vive Cosmos

HTC Vive Cosmos

Za razliku od Nintendo Labo VR Kit-a koji je najjeftiniji VR uređaj na našoj listi, HTC Vive Cosmos zapravo je najskuplji VR uređaj koji ćemo predstaviti u ovom članku. HTC je kompanija koje je već godinama u vrhu raznih tehnoloških tržišta i čini se kako su ozbiljno zainteresirani za područje virtualne stvarnosti. Po potvrđuje i činjenica da HTC Vive Cosmos nije prvi headset koji je ova kompanija predstavila, već se radi o nadogradnji prvotnog uređaja koji je nosio naziv HTC Vive.

S obzirom na to da HTC Vive Cosmos košta oko 700 dolara, mnogi će pretpostaviti kako se radi i o jednom od najboljih VR uređaja na našoj listi. Ono što je sjajno kod ovog VR uređaja jest činjenica da vam ne trebaju dodatni vanjski senzori, a izrazito kvalitetno radi kontrola pokretom. Zaslon uređaja pruža iznimno iskustvo i donosi sjajnu čistoću prikaza virtualne stvarnosti, što je svakako jedan od glavnih prednosti HTC Vive Cosmos uređaja.

Ono što će mnogi zamjerati jest potreba za kabelima, odnosno ovaj uređaj nije u potpunosti mobilan. No, povezivanje kablom mogli biste “progutati” zahvaljujući sjajnoj knjižnici softvera koju donose Viewport i Steam VR. Dakle, ovaj vam uređaj pruža mnoštvo mogućnosti i istinsko uživanje u virtualnoj stvarnosti, ali sve to nakon što platite prilično visoku cijenu od čak 700 dolara.

Oculus Rift S

Oculus Rift S je fantastičan uređaj koji pruža možda i najbolji omjer uloženog i dobivenog. Ono čime se Oculus Rift S uzdiže iznad konkurencije je iznimno precizna kontrola pokreta, koja je prisutna kako kod naglavnog seta, tako i kod kontrolera koji dolaze uz uređaj. Početnici u svijetu virtualne stvarnosti s ovim uređajem neće imati nikakvih problema jer je početno postavljanje uređaja iznimno jednostavno i svatko će brzo shvatiti što treba napraviti.

Nedostatak je ponovno, postojanje kabela kojima se Oculus Rift S spaja na računalo. Zanimljivo, uređaj nema mogućnost povezivanja putem HDMI utora, već korisnicima preostaje samo povezivanje putem DisplayPort-a. To može biti svojevrstan nedostatak i problem za dio korisnika, no ono što zasigurno neće biti problem je bogatstvo sadržaja. Naime, Oculus Rift S vam odnosi bogatu riznicu softverskih rješenja, koja će vas već nakon kratke upotrebe oduševiti.

Planirate li uložiti u nabavku VR uređaja, Oculus Rift S nameće se kao sjajan odabir – koji pruža relativno dobar omjer uloženog i dobivenog. Uređaj vrlo kvalitetno prati pokrete korisnika, što je garancija da ćete u potpunosti uživati u konzumiranju sadržaja. Cijena uređaja kreće se oko 400 dolara, a s obzirom na sve navedeno – čini se kao pametno ulaganje za sve koji žele iskusiti virtualnu stvarnost.

Lenovo Mirage Solo With Daydream

Među popularnim proizvođačima VR opreme našao se i Lenovo. Iako ovu kompaniju rijetko spominjemo u korelaciji s virtualnom stvarnosti, činjenica je da su razvili jedan kvalitetan VR set koji radi sjajno Google Daydream uslugom. Ciljate li na konzumiranje Googleovog virtualnog sadržaja, onda je Lenovo Mirage Solo pametan odabir.

Uređaj je vrlo udoban i jednostavan za korištenje, a za uživanje u virtualnom sadržaju neće vam biti potrebno računalo, igraća konzola ili pametni telefon. Dakle, radi se o sustavu koji funkcionira sam za sebe i korisnici se definitivno mogu opustiti u kvaliteti sadržaja koju donosi. Doduše, recenzije govore kako je Lenovo Mirage Solo nešto slabiji po performansama u odnosu na svoje konkurente.

Grafičke predispozicije ovog uređaja mogle bi biti nešto kvalitetnije, a isto vrijedi i za kontroler. Stoga, možemo reći kako mjesta za napredak ovog uređaja itekako ima, a nadamo se kako će neka nova verzija donijeti poboljšanja u onim segmentima koji trenutno kaskaju za konkurencijom. Bez obzira na sve, Lenovo Mirage Solo je popularan odabir mnogih korisnika zato što se savršeno uklapa u koncept Google Daydream sustava. Cijena uređaja kreće se oko 350 dolara.

 

Zaključak

Iznad smo nabrojali 6 popularnih VR uređaja koji se performansama i cijenom prilično razlikuju. Na listi se tako našao set za Nintendo Switch koji uvodi korisnika u svijet virtualne stvarnosti, ali i prilično ozbiljan HTC Vive Cosmos uređaj koji donosi istinsko uživanje u virtualnom svijetu i to po cijeni gotovo 10 puta većoj nego prije spomenutog seta za Switch.

Činjenica je da je tržište VR uređajima još uvijek u ranoj fazi razvoja pa proizvođači i korisnici traže najbolje rješenje koje će povećati interes i udovoljiti sve prohtjeve korisnika. Podaci tržišta ukazuju na iznimnu ekspanziju VR uređaja, a uskoro takav razvoj situacije možemo očekivati i u Hrvatskoj. Iznad nabrojeni uređaji kvalitetan su izbor za sve koji se žele okušati u korištenju virtualne stvarnosti.

Vjerujemo da smo vam kratkim opisima objasnili koji je uređaj pogodan za koju situaciju i kako sada lakše možete odlučiti što želite i što vam treba. Godina pred nama trebala bi donijeti još mnoštvo novih VR uređaja koji će zasigurno podići cijelu sferu virtualne stvarnosti na jednu novu razinu. Ako vam se ne žuri, pričekajte koji mjesec i možda ćete dobiti puno bolji i kompletniji uređaj za cijenu otprilike sličnu gore navedenima. Javite nam iskustva korištenja VR uređaja.

Piše: Marko Županić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here